Izlet Velika Planina

Pridružite se nam na izlet Velika planina. Velika planina je ime čudovite visokogorske planote. Na njej so pastirji zgradili več pastirskih naselij, več sto pastirskih stanovi posebne oblike, ki so zaščitni znak planote. Na planini so tudi naravne znamenitosti, Velika in Mala Vetrnica, to sta jami, ki se jima je zaradi preparevanja porušil strop in sta nastali udornici. Mehke zelene trate so dale idealne pogoje za letno pašo govedi.

Program izlet Velika planina

1 dan, avtobus

Termin izleta: po želji zaključenih skupin

Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

Pot nas bo vodila mimo Vranskega in nato skozi slikovito Tuhinjsko dolino mimo Kamnika v dolino Kamniške Bistrice. Kamniška Bistrica je 33 km dolga reka, prava alpska lepotica, ki izvira v jezercu ob planinski koči v Kamniški Bistrici. Z nihalko se bomo povzpeli na Veliko planino. To je največja planota Kamniških Alp z velikimi planinskimi pašniki in pastirskimi stanovi, ki so arhitekturno značilni za to območje. Imeli bomo voden izlet po Veliki planini s poudarkom na spoznavanju pastirske tradicije. Skupaj z vodnikom si bomo ogledali pastirsko naselje, kapelo Marije Snežne, Preskarjev muzej in jamo Veternico. Pastirsko naselje je prepoznavno po svoji tipični arhitekturi, ki predstavlja nekakšen simbol Velike planine. Strehe koč so krite s značilnimi smrekovimi skodlami, ki segajo zelo nizko. V kamniškem koncu pastirsko kočo poimenujejo pastirska bajta / pastirski stan, smrekovi skodli pa po domače pravijo »šinkel«. Po želji proti doplačilu nas lahko pričaka prava pastirska malica v eni od pastirskih koč, kjer nam za pokušino postrežejo s kislim mlekom, žganci ali domačim planinskim sirom. Nekoliko dvignjeno nad pastirskim naseljem se nahaja kapela Marije Snežne. Ob koncu 2. Svetovne vojne so jo nemški vojaki požgali, ponovno pa je bila postavljena, na pobudo takratnih pastirjev. Posvečena je Mariji Snežni in tako 5. avgust predstavlja poseben praznik za kapelo ter celotno pastirsko naselje. Preskarjev muzej se nahaja v pastirskem naselju. Prepoznavna je že njegova zunanjost, saj se kot majhna, siva pastirska bajta nahaja v kamnitem odseku v naselju. Koča, ki je prej stala na tem mestu je bila malo pred koncem druge vojne požgana, Preskarjev Andrej pa je na pogorišču postavil današnjo kočo v prvotni ovalni obliki. Danes je to tako edina koča, ki s svojo obliko, majhnostjo ter skromno opremljeno notranjostjo izstopa med ostalimi pastirskimi stanovi. Med drugim se v muzeju nahaja tudi primerek trniča – poseben sir poznan za območje Velike planine. Po spustu z nihalko se bomo odpravili do izvira reke Kamniške Bistrice. Ogledali si bomo izvir reke, Plečnikov dvorec in sotesko Predaselj. V popoldanskih urah si bomo pripravili pravi idiličen piknik za zaključek izleta. Okrepčani in polni vtisa bomo pričeli z vožnjo proti domu, kamor bomo prispeli do 21.00 ure.

Cena izleta:

MALI BUS 15 PAX 20 PAX 25 PAX 28 PAX
60,9 € 51,2 € 45,4 € 42,9 €
VELIKI BUS 30 PAX 35 PAX 40 PAX 45 PAX
43,7 € 40,6 € 38,3 € 36,5 €
BUS 60 50 PAX 55 PAX 60 PAX
36,4 € 35,1 € 34,0 €
DOUBLE 65 PAX 70 PAX 75 PAX 80 PAX
35,1 € 34,2 € 33,4 € 32,7 €

Cena je odvisna od termina odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

  • avtobusni prevoz
  • vožnja z nihalko na Veliko Planino
  • lokalno vodenje
  • zunanje oglede po programu
  • turistično spremstvo in organizacijo izleta
  • DDV

Možna doplačila:

  • pastirska malica (kislo mleko z žganci) 5,50 € po osebi
  • piknik cca. 8,00€ po osebi

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list. Obvezno si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri Vzajemni, ZM ali zavarovalnici Triglav. Priporočamo zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša cca 5 % od zneska potovanja.