Gorenjska z Bohinjem, Bledom in obiskom Brezij

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Podajmo se skupaj na obisk naše najbolj poznane pokrajine polne lepot narave in znamenitosti. Ogledali si bomo sirarno v Bohinju, si vzeli čas in se sprehodili ob Blejskem jezeru in naredili postanek na Brezjah, največjem Marijinem romarskem središču Slovenije.


  • Program: Gorenjska z Bohinjem, Bledom in obiskom Brezij
  • Trajanje, prevoz: 1 dan, avtobus
  • Termin izleta: po želji zaključenih skupin
  • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin


Iz domačih krajev se bomo v jutranjih urah odpeljali proti Gorenjski. Nedaleč od Bleda bomo najprej obiskali slovensko Marijino narodno svetišče, glavno romarsko središče v Sloveniji – Brezje. Po ogledu cerkve in morebitnih nakupih spominkov bo sledila vožnja proti Bohinju, kjer bomo postali ob jezeru, nato pa v bližnji okolici obiskali tradicionalno sirarno.

Bohinjski sir je eden najbolj prepoznavnih izdelkov Bohinja in ena izmed najbolj znanih slovenskih jedi. Odlikuje ga visoka kakovost in prepoznaven aromatičen okus. Narejen je izključno iz mleka bohinjskih krav in ročno negovan. Izdelan je na način, ki združuje tradicijo, znanje in večstoletne izkušnje sirarstva.

Po ogledu nam bodo za domov pripravili kos sira, mi pa bomo pot nadaljevali do Planšarskega muzeja v Fužini. V muzeju je ohranjena prvotna sirarska delavnica z velikima vzidanima sirarskima kotloma in prešo za oblikovanje hlebov sira. Razstavljeno je tudi originalno sirarsko orodje, pribor ter predmeti, ki so jih uporabljali planšarji pri svojem delu na planini. V avtentičnem okolju je s predmeti ter fotografskim in dokumentarnim gradivom prikazana zgodovina planšarstva v Bohinju, življenje planšarjev, sirarna in sirarsko delo v planinah, transport v dolino, značilna bohinjska planšarska naselja in planšarske zgradbe.

Sledila bo kratka vožnja do Bleda in njegovega znamenitega jezera. Nad jezerom se dviguje kar nekaj osamelcev s sijajnim razgledom, a enega najlepših brez dvoma ponuja 611 metrov visoka Ojstrica nad zahodnim bregom Blejskega jezera. Sprehodili se bomo do priljubljene vzpetine (cca. 20 minut), kjer nas bo čakala lesena klop in spektakularen razgled. Zaradi precej strmega skalnega dela na zadnjem koncu poti je obvezna športna obutev. Kdor poti ne bo zmogel bo med tem časom lahko pohajkoval po okolici jezera.

Po prihodu nazaj na obalo jezera bomo imeli prosti čas za individualne aktivnosti. Na blejski otok je mogoče priti le s pletno, posebnim čolnom s streho, ki ga tradicionalno izdelujejo domačini. Kdor si bo zaželel se bo odpeljal na otok, ostali pa bomo ob jezeru opazovali igro račk in labodov v vodi, se sprehajali ob jezeru ali si privoščili tradicionalno blejsko rezino.

V okolici nas čaka še pozno kosilo, nato pa se bomo v večernih urah vračali nazaj v kraje odhoda kamor bomo prispeli okoli 22. ure zvečer.


Cena izleta je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

  • avtobusni prevoz po programu,
  • vse oglede zunanjosti po programu,
  • vstopnine: Planšarski muzej, sirarna (pokušina in sir za domov),
  • pozno kosilo,
  • ddv,
  • turistično spremstvo in organizacija izleta.

Možno je doplačilo zavarovanja rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska izleta, odvisno od širine paketa kritja.


Podobni izleti