Hrvaška in Madžarska pokrajina med Dravo in Donavo

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Hrvaška in Madžarska pokrajina med Dravo in Donavo. Dve pokrajini na vzhodu Hrvaške med Madžarsko, Srbijo in reko Dravo nas pričakujeta. Ravninska Baranja in glavna žitnica Slavonija. Ogledali si bomo eno največjih evropskih mokrišč – Kopački Rit, Osijek, Đakovo, se ustavili v madžarskem mestu Pecs in slišali o bitki pri Mohaču. Vmes pa si vzeli čas še za »ljuto papriko«, »fiš-paprikaš«,… ter prisluhnili domačim tamburašem.

Hrvaška in Madžarska pokrajina med Dravo in Donavo. Dve pokrajini na vzhodu Hrvaške med Madžarsko, Srbijo in reko Dravo nas pričakujeta. Ravninska Baranja in glavna žitnica Slavonija. Ogledali si bomo eno največjih evropskih mokrišč – Kopački Rit, Osijek, Đakovo, se ustavili v madžarskem mestu Pecs in slišali o bitki pri Mohaču. Vmes pa si vzeli čas še za »ljuto papriko«, »fiš-paprikaš«,… ter prisluhnili domačim tamburašem.


 • Program: Hrvaška in Madžarska pokrajina med Dravo in Donavo
 • Trajanje, prevoz: 3 dni, avtobus
 • Termin izleta: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1. dan / Izhodiščni kraj – Pecs – Mohacs – Osijek

Potovanje Baranja in Slavonija bomo začeli v izhodiščnem kraju ter se podali do Panonskih ravnic, ki jih bomo zapustili pri Blatnem jezeru in se obrnili proti jugu ter pot nadaljevali mimo mesta Kaposvar, do mesta Peč-Pécs.

Mesto Peč je administrativno in ekonomsko središče Baranje; multikulturno mesto, kjer se tisočletja združujejo različne zgodovinske vrednote in kjer Madžari, Hrvati in Nemci še vedno živijo v miru ter ekonomski in kulturni polariteti. L. 1998 je bila mestu podeljena UNESCO-va nagrada za vzdrževanje kulture in spomenikov ter toleranco in pomoč beguncem v balkanski vojni. Nič čudnega torej, da je moto mesta „Mesto brez meja”. Dober primer mestne zgodovine bomo videli na glavnem trgu, kjer še vedno stoji mošeja Gazi Kasim, blagoslovljena v katoliško cerkev, kjer pa so še vedno ohranili islamski polmesec in križ.

V mestu imamo veliko videti: iz 4. stoletja paleokrščanske grobove Cella Septichora, katedralo, ki je s svojimi štirimi vogalnimi zvoniki zaščitni znak Pečuha, kakor mesto imenujejo Hrvatje, madžarsko škofovsko palačo, univerzo z botaničnim vrtom, številne mošeje, muzeje, galerije… Mesto Pecs se postavlja z znano proizvodnjo keramike, ki ga je razvila družina Zsolnay. To bomo lahko videli na eni izmed sten v mestnem McDonaldsu, tovarno keramike te znane družine si bomo pa ogledali tudi od znotraj.

Sledila bo pot do Mohácsa, mesta ob Donavi panonskega tipa. Blizu v vasi Sátorhely sta se leta 1526 spopadli 100.000-glava vojska Sulejmnana Veličastnega in armada ogrskega kralja Ludovika II, ki je bila tukaj katastrofalno poražena. Osmanska zmaga je povzročila večstoletno delitev Ogrske med Osmanskim cesarstvom, Habsburško monarhijo in kneževino Transilvanijo. Na bitko pri Mohaču številni Madžari gledajo kot na odločilno prelomnico v svoji zgodovini in nacionalno travmo, ki je še vedno prisotna v ljudskem spominu.

Če ima Madžar smolo, še vedno reče “v Mohaču je bilo še slabše” (Több je veszett Mohácsnál). Čeprav je Mohač pomenil odločilen poraz, je bila njegova zapuščina tista, ki je uničila neodvisno Ogrsko. Bitki sta sledili dve stoletji skoraj neprekinjenega vojskovanja med Habsburškim in Osmanskim cesarstvom, ki sta pretvorili Ogrsko v stalno bojišče. Madžarska je šele v 20. stoletju ponovno dobila politično neodvisnost, nekdanje politične moči pa ne. Mohaško bojišče je bilo leta 1976 ob 450. obletnici bitke razglašeno za narodni spomenik. Spomensko obeležje je oblikoval arhitekt György Vadász in čaka, da ga obiščemo.

Na poti se bomo ustavili za pozno kosilo, nakar sledi pot do Osijeka – najbolj zelenega hrvaškega mesta. Tukaj bomo izvedeli kaj je »knedl sat«, kaj/kdo zajema posebno mesto nematerialne kulturne zgodovine in se z prvimi vtisi tretjega največjega hrvaškega mesta odpravili v hotelske sobe. Izlet Baranja in Slavonija bomo nadaljevali v mestu Osijek.

2. dan / Osijek – Kopački rit – Tikveš – Vardarac – Osijek

Po zajtrku si bomo ogledali mesto Osijek, ki ga njegovi prebivalci imenujejo »Mesto na Dravi«, saj se mesto po celi dolžini stika z obalo, ki pa je zaščitena z obalno utrdbo ter nasipom na baranjski strani. Utrdbeni del je urejen v sprehajališče kot popularna Promenada.

Mesto Osijek ima veliko za pokazati. Nas bo pot najprej vodila do trdnjave, znotraj katere so izključno baročne stavbe in katera priča mnoge legende o osnovalcu von Beckersu, ki naj bi bil po smrti zazidan v steno ob Vodnih vratih. V trdnjavi bomo izkoristili priliko in uživali ob enem najvrednejših primerkov hrvaške baročne arhitekture, kot je npr. Kip sv. trojice.

Nato bomo po sprehodu čez prostrane parke prispeli v secesijsko četrt z monumentalnimi stavbami kot je Poštna palača; paralelna pot proti glavnemu trgu pa nas bo peljala ob reki Dravi. Lahkotna hoja po promenadi nas bo privedla do katedrale sv. Petra in Pavla, končane l. 1898, najvišji stavbi v Osijeku in drugi najvišji na Hrvaškem. Verjetno najlepši motiv razglednic iz Osijeka je pogled na mesto z leve strani dravske obale z visečim mostom ter zvonikom katedrale in steklenim stolpom hotela v ozadju. Most mladosti je danes priljubljen med zaljubljenci ljubezenske ključavnice.

Za nekaj časa bomo zapustili Osijek in se odpravili v Kopački rit, ravninski del Baranje, med rekama Dravo in Donavo. Kopački rit je poplavno področje, ki sta ga ustvarili omenjeni reki. Je največje rastišče in rastišče sladkovodnih rib v Podonavju in največji ornitološki rezervat na Hrvaškem. V njem vsako leto gnezdi okoli 140 vrst ptic; biotska raznovrstnost 2000 vrst flore in favne pa je bogastvo parka.

Vožnja z ladjico po kanalih in jezeru nam bo to še bolj nazorno prikazala. Sledi kratek ogled dvorca Tikveš; uporabljala sta ga kralj Aleksander in predsednik Josip Broz-Tito, nato pa se bomo ustavili v vasi Vardarac. Tukaj nam bodo v tipični baranjski hiši ob poznem tradicionalnem kosilu zaigrali tamburaši. Po nekaj urah veselih zvokov se bomo odpravili proti Osijeku, kjer nas čaka hotelska namestitev in nočitev.

3. dan / Osijek – Đakovo – Kutjevo – Izhodiščni kraj

Po zajtrku nekaj prostega časa za spoznavanje nedeljskega vrveža v mestu. Sledi vožnja do Đakova, kjer si bomo ogledali eno najlepših katedral med Benetkami in Istanbulom – katedralo sv. Petra in Pavla.

Po krajšem sprehodu po mestu in pavzi se bomo pripeljali do Kutjeva, kjer bomo v vinski kleti poskusili njihova priznana vina. V vinski restavraciji vasi Kutjevo bomo tudi kosili, nato pa se po treh dneh spoznavanja kulturnih, naravnih, zgodovinskih, kulinaričnih in vinskih znamenitosti polni vtisov, s krajšimi postanki vrnili domov, kamor bomo prispeli v večernih urah.


Cena potovanja je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • 2 x nočitev z zajtrkom v hotelu 3*ali 4* v Osijeku v dvoposteljnih sobah,
 • 2 x pozno kosilo (1 x živa glasba),
 • kosilo v kraju Kutjevo,
 • ogled kleti in pokušino 3 vin v kleti Kutjevo,
 • vstopnine: proizvodnja keramike Szolnay in Kopački Rit,
 • potrebna lokalna vodstva,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja.

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba ob prijavi,
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


Podobni izleti