V Idrijo z ogledom Antonijevega rova, gradu Gewerkenegg

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Mesto Idrija, najstarejše rudarsko središče Slovenije se nahaja na stičišču predalpskega in dinarskega sveta. Obdana s čistimi vodami, razglednimi planotami in bogato kulturno in tehniško dediščino svetovnega pomena nas vabi, da raziščemo njene čare. Tu so rudnik živega srebra, idrijske čipke, žlikrofi, kamšt,…


  • Program: Idrija z okolico
  • Trajanje, prevoz: 1 dan, avtobus
  • Termin izleta: po želji zaključenih skupin
  • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin


Naš današnji izlet pričenjamo v mestu Idriji obdanem z vodami, razglednimi planotami in bogato kulturno in tehniško dediščino. Najprej si bomo ogledali Divje jezero – le to spada med bisere slovenske naravne dediščine in je že od leta 1972 urejeno za obisk javnosti kot prvi slovenski muzej v naravi. Jezero je skrito pod prepadnimi stenami in je povezano z zagonetnim svetom podzemnih voda. Iz jezera odteka najkrajša površinsko tekoča slovenska reka Jezernica.

Sledil bo sprehod do idrijske kamšti, črpalne naprave, ki so jo leta 1790 postavili pri Jožefovem jašku za potrebe delovanja rudnika živega srebra v Idriji. Služila je za dviganje rude iz jaškov in črpanje jamske vode. Hrastovo lopatasto kolo s premerom 13,6 m, slovi kot največje leseno kolo v Evropi.

Sledila bo malica in že se peljemo do drugega največjega rudnika živega srebra na svetu. Rudnik je mestu pomagal, da se je razcvetelo na vseh področjih. Spoznali bomo težko delo rudarjev, dragoceno cinabaritno rudo, kapljice živega srebra in si ogledali edinstveno podzemno kapelo. Antonijev rov je iz leta 1500 in slovi kot eden najstarejših ohranjenih vhodov v rudnik v Evropi. Ogledali si bomo prikaz starih načinov rudarjenja: ročnega odkopavanja, nakladanja in prevažanja rude v vozičkih. Vsa dela so prikazana z originalnimi orodji, kopijami starih orodij in lutkami. Nekaj prostega časa za kavo in sprehod po starem središču.

Popoldan se skupni ogled muzejskih zbirk na gradu Gewerkenegg, ki obsegajo stalno razstavo Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije ter razstave: Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina, Idrija-Almaden in Idrija v 20. stoletju. Po dobri domači večerji pa nas čaka le še pot v kraje odhoda.


Cena izleta je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

  • avtobusni prevoz po programu,
  • malica in pozno kosilo,
  • vse vstopnine po programu: ogled muzejske zbirke na gradu Gewerkenegg, Antonijev rov, kamšt,
  • vse oglede zunanjosti po programu,
  • turistično spremstvo in organizacijo izleta.

Možno je doplačilo zavarovanja rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska izleta, odvisno od širine paketa kritja.


Avtor naslovnice: By Yerpo

Podobni izleti