Izlet Bela krajina

Povpraševanje

Izlet Bela krajina, 1 dan je reka Kolpa, so belokranjska vina, bele narodne noše, velikonočne pisanice, bogato plesno in pripovedno izročilo ter ljudske šege. Deželica, ki ji dajejo pečat cerkvice, kamnite hiše, zidanice, vinogradi, kozolci, breze, steljniki, številne jame, vrtače in pa gostoljubni ljudje – Belokranjci. Krupa, Lahinja, Tri fare in Radovica so primerne za res čudovito doživetje ob meji.

Izlet Bela krajina. Je reka Kolpa, so belokranjska vina, bele narodne noše, velikonočne pisanice, bogato plesno in pripovedno izročilo ter ljudske šege. Deželica, ki ji dajejo pečat cerkvice, kamnite hiše, zidanice, vinogradi, kozolci, breze, steljniki, številne jame, vrtače in pa gostoljubni ljudje – Belokranjci. Krupa, Lahinja, Tri fare in Radovica so primerne za res čudovito doživetje ob meji na izletu Bela krajina 1 dan.


 • Program: Izlet Bela krajina
 • Trajanje, prevoz: 1 dan, avtobus
 • Termin izleta: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

Peljali se bomo mimo Novega Mesta čez prelaz Vahta do Bele krajine. Ustavili se bomo ob slikovitem izviru Krupa. Predstavlja največji izvir v Beli krajini v katerega se stekajo podzemeljske vode iz hribovitega dela pokrajine. Je življenjski prostor človeške ribice in v Sloveniji edino znano nahajališče jamske školjke Congeria kusceri.

V vasi nas bodo prijazno sprejeli na domačiji. Po tradicionalni malici nam bodo razkazali posestvo. Prav posebej zanimiva je njihova tradicionalna belokranjska hiša. Ta služi kot muzej, kjer se sprehodite skozi čas. Videli bomo kmečko izbo in izvedeli nekaj o pomembnem sovaščanu Janku Lavrinu. Na podstrešju hiše se nahaja razstava belokranjskih vezenin na domačem lanenem platnu s poudarkom na stenskih prtih, ki so ročno delo njihove stare mame Olge. Na ogled so tudi skice narodnih noš Bele krajine. Starejšim razstava v belokranjski hiši vzbudi nostalgijo na mladostne dni, medtem ko se mlajši seznanijo z običaji in načinom življenja naših prednikov.

Naš naslednji postanek bo v krajinskem parku Lahinja, kjer si bomo v idiličnem naravnem okolju močvirja in potokov ogledali žago venecijanko in Klepčev mlin, staro cerkev ter spoznali tradicionalni instrument gudalo. Krajinski park Lahinja je tudi prostor, kjer domuje ptič vodomec ter redka rastlina močvirska kukavica. Blizu Metlike se bomo ustavili v romarskem središču Tri Fare v Rosalnicah. Romarski kompleks se odlikuje po treh gotskih cerkvah, stisnjenih znotraj visokega pokopališkega obzidja, ki je verjetno deloma še ostanek protiturškega tabora in svojevrstna posebnost sakralne gradnje in umetnosti na Slovenskem in širom sveta.

Ustavili se bomo na priznani domačiji v vasi Radovica. Poskusili bomo okusne belokrajnske domače dobrote. Po poznem kosilu pa se bomo preverili v poznavanju Bele Krajine v osnovni šoli Bistra buča, ki nam bo na zelo zabaven in humorističen način pričarala pouk kot v petdesetih letih prejšnjega stoletja (1950-1960). Po končani učni uri bomo zasluženo pojedli sladico ter se odpravili v vinsko klet na ogled ter pokušino vin ob belokranjski pogači. Židane volje se bomo vračali proti domu, kamor bomo prispeli do 22.00 ure.


Cena izleta je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • ogled izvira Krupe in krajinskega parka Lahinja,
 • malica na domačiji z ogledom njihovega muzeja starin, belokranjskih noš in vezenin,
 • ogled Treh Far (prostovoljni prispevek),
 • pozno kosilo na domačiji z degustacijo vin,
 • animacijski program Bistra buča,
 • vsi ogledi zunanjosti po programu,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo izleta.

Možno je doplačilo zavarovanja rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska izleta, odvisno od širine paketa kritja.


No Fields Found.

Podobni izleti