Izlet Đerdap Golubac in Rajac

Povpraševanje

Potovanje Đerdapska soteska, 4 dni. Đerdapska soteska se nahaja v severovzhodnem delu Srbije, na meji z Romunijo. Zanimivosti soteske so: zgodovinski razvoj, ugodna mikroklima zapletena mreža soteske, kanjoni in globoki zalivi. Ogledali si bomo še kraje: Golubac, HE Đerdap, Rajac, Zaječar, Felix Romuliana, …

Izlet Đerdap Golubac in Rajac. Đerdapska soteska se nahaja v severovzhodnem delu Srbije, na meji z Romunijo. Zanimivosti soteske so: zgodovinski razvoj, ugodna mikroklima zapletena mreža soteske, kanjoni in globoki zalivi. Ogledali si bomo še kraje: Golubac, HE Đerdap, Rajac, Zaječar, Felix Romuliana, …

 • Program: Izlet Đerdap Golubac in Rajac
 • Trajanje, prevoz: 4 dni, avtobus – ladjica
 • Termin potovanja: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1. dan / Izhodiščni kraj – Hrvaška – Beograd

Odhod avtobusa iz izhodiščnega kraja. Nočna vožnja mimo Zagreba, Beograda.

2. dan / Požarevac – Đerdap – Golubačka – Kladovo

Zjuraj se bomo vozili mimo Požarevca, Milanovca in vstopili v Nacionalni park Đerdap s svojo čarobno pokrajino, ki jo je izoblikovala reka Donava. Na območju parka raste preko 1.100 različnih rastlinskih vrst, kar seveda vpliva na pestrost živalskega sveta. Na tem področju živijo medvedi, risi, šakali, volkovi, črne štorklje…

V sklopu našega raziskovanja nacionalnega parka je Golubac prvi kraj, ki ga bomo obiskali. Potenciali tega mesta so z ribami bogata Donava in rečni promet, glavna kult.-zgod. znamenitost pa je Golubačka trdnjava, zgrajena na zelo pomembnem geo-strateškem področju. Golubački grad je pod zaščito Zavoda za zaščito kulturne dediščine izrednega pomena. Zelo dobri življenjski pogoji na tem področju so bili razlog za stalno prisotnost človeka o čemer pričajo mnoge arheološke najdbe in kulturno-zgodovinski spomeniki kot so naselje Lepenski vir – mezolitsko in neolitsko najdišče na desni obali Donave v đerdapski klisuri.

Po ogledu sledi vožnja z ladjo skozi najlepši del soteske, kjer bomo videli številne znamenitosti tako na srbski kot romunski strani (gvozdene kapije, »kazan«, trdnjave in utrdbe). Sledi pozno kosilo. Pri izhodu iz đerdapske klisure, na srbsko-romunski meji (tako da pripada obojim), so postavili hidroelektrarno. Sledi namestitev v hotel.

3. dan / Đerdapska soteska – Vratno – Rajac – Zaječar

Zajtrk. Sledi ogled He Đerdap 1 (1970) in Đerdap 2 (1984), katero si bomo ogledali z razlago lokalnega vodnika. V nadaljevanju si bomo ogledali naravne mostove v soteski reke Vratne, Vratnanske kapije. Vožnja mimo Negotina do mesta Rajac, kjer bomo obiskali poznane ,, Rajačke pivnice”.

To je edinstveno kamnito mesto z več kot 280 kamnitimi kletmi, nastalimi pred skoraj 300 leti z namenom proizvodnje, hranjenja in zorenja rajčevskih vin ter žganja. Sledi bogato domače kosilo, sestavljeno iz lokalnih dobrot ob neomejeni količini vin in grozdnega žganja. Spanje v Zaječaru.

4. dan / Zaječar – Felix Romuliana – Izhodiščni kraj

Po zajtrku se bomo odpeljali po cesti, ki povezuje Zaječar s Paraćinom in obiskali Gamzigrad Romuliana (Felix Romuliana), eno najbolj zanimivih antičnih naselij, odkritih v Srbiji iz časov Rimskega imperija.

Ostanki tega utrjenega castruma, ki je bil s površino 60.000 m² večji in pomembnejši od Dioklecijanove palače v Splitu pričajo, da gre za zelo važno naselje in skoraj gotovo za rezidenco cesarja Galerija. Felix Romuliana je znana po svojih mozaikih, izdelanih iz vijoličnega kamna iz Egipta. Z vožnjo bomo nadaljevali proti izhodiščnemu kraju.


Cena potovanja je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 •  2x nočitev z zajtrkom v hotelih 3* v Kladovo in Zaječaru v dvoposteljnih sobah,
 • vstopnine: Lepenski Vir, Golubac, Felix Romuliana, HE Đerdap, Vratnanske kapije,
 • vožnja z ladjo in kosilo v soteski Đerdap,
 • pozno kosilo z neomejeno pijačo in živo glasbo v Rajačkih pimnicah,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • ddv,
 • lokalno vodstvo,
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja.

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba ob prijavi,
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


No Fields Found.

Podobni izleti