Koroška s splavarji, 1 dan

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Koroška s splavarji, 1 dan. Koroška pokrajina obsega območja treh dolin Mežiške, Dravske in Mislinjske ter treh pogorij Pohorje, Karavanke in Savinjske Alpe. Čari Koroške so torej skriti v drobnih dragocenostih in krajih, ki jih bomo obiskali: splavarjenje po Dravi, drevesnica Omorika, Rožni dvor,…

Koroška s splavarji, 1 dan. Koroška pokrajina obsega območja treh dolin Mežiške, Dravske in Mislinjske ter treh pogorij Pohorje, Karavanke in Savinjske Alpe. Čari Koroške so torej skriti v drobnih dragocenostih in krajih, ki jih bomo obiskali: splavarjenje po Dravi, drevesnica Omorika, Rožni dvor,…


  • Program: Koroška s splavarji
  • Trajanje, prevoz: 1 dan, avtobus
  • Termin izleta: po želji zaključenih skupin
  • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

Izlet Koroška se bo pričel s splavarjenjem po reki Dravi. Sprejem v pristanu ob Dravi s pozdravnim nagovorom kormoniša. Pogostili nas bodo s kruhom in soljo ter domačim žganjem, pričeli bomo s plovbo in predstavitvijo flosarjev. Izlet bomo popestrili z animacijo flosarjev, pripoved flosarja o splavarstvu nekoč in danes. Sledi pogostitev s flosarsko malico (golaž, polenta z grumpi, domač kruh), krstitev novega flosarja in sprejem v flosarski ceh ter flosarska kava. Ves čas vas spremljajo flosarske frajle in muzikantje z zanimivim pevskim, glasbenim in animacijskim programom.

Naslednji postanek je obisk drevesnice Omorika s svetovanjem. Omorika je drevesnica z več kot štiridesetletno tradicijo pri vzgoji okrasnih sadik in gozdnih sadik. Na površini petnajstih hektarjev vzgajajo široko paleto okrasnih in gozdnih sadik v trdih klimatskih pogojih, zato so primerne za nadaljnjo rast kjerkoli v Sloveniji. Vzgajajo drevesa okrasnih iglavcev in listavcev, cvetoče grmovnice, trajnice, plezalke, pokrovne rastline, vrtnice, iglavce in listavce za žive meje, rododendrone in azaleje, sadike iglavcev in listavcev za pogozdovanje, prodajajo pa tudi sadne sadike.

Pot bomo nadaljevali do zgradbe Rožni dvor v Radljah. Rožni dvor ali Rosenhof ( staro ime ) je bil zgrajen v 15. st. in velja za najstarejšo stavbo v Radljah. Poslopje je nadstropno. Gradnja verjetno sega v 15. stoletje, kar kažejo značilni vežni portali, križno-grebenasti oboki, desno stopnišče in zunanji oporniki, ki dajejo dvorcu mogočni videz. V dvorcu so nekoč živeli grofi, ki so imeli pomembne trške pravice. Stavba je spomeniško zaščitena, obiskovalce pa povsem prevzamejo visoki restavrirani prostori, staro pohištvo, mogočne stare peči in poslikave v sobanah, ki nazorno kažejo kako je včasih živela gospoda. V začetku 19. stoletja je bila v 1. nadstropju osnovna šola. Dvorec je še posebej znan po svoji zdravilni energiji, ki obiskovalce povsem prerodi in prevzame.

Zelo skrivnosten pa je zaklad, ki je skrit v dvorcu, o katerem zaradi burne zgodovine krožijo razne legende. Posebej zanimivo je ogromno pripadajoče gospodarsko poslopje, ki je tudi spomeniško zaščiteno in krito s skodlami. Po ogledu dvorca se bomo odpravili na pot proti izhodiščnemu kraju, kjer bomo zaključili izlet.


Cena izleta je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

  • avtobusni prevoz po programu,
  • vstopnine po programu,
  • vse oglede zunanjosti po programu,
  • ddv,
  • turistično spremstvo in organizacijo izleta.

Možno je doplačilo zavarovanja rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska izleta, odvisno od širine paketa kritja.


Podobni izleti