Izlet Kulm, Hallstatt, 1 dan

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Pridružite se nam in skupaj se bomo odpravili na izlet Kulm, Hallstatt 1 DAN. Kulm je smučarska letalnica v mestu Tauplitz, avstrijska Štajerska in je največja naravna letalnica na svetu, ki je bila zgrajena leta 1950. Hallstatt je trg in turistični kraj v zgornjeavstrijski pokrajini Salzkammergut ob Hallstattskem jezeru. Kraj, v katerem živi 923 prebivalcev, je dobil ime po nahajališču soli, ki so jo izkoriščali že v prazgodovini. Na izletu bomo spoznali zanimive kraje in njihove znamenitosti.

Pridružite se nam in skupaj se bomo odpravili na izlet Kulm, Hallstatt 1 DAN. Kulm je smučarska letalnica v mestu Tauplitz na avstrijskem Štajerskem in je največja naravna letalnica na svetu, ki je bila zgrajena leta 1950. Hallstatt je trg in turistični kraj v zgornjeavstrijski pokrajini Salzkammergut ob Hallstattskem jezeru. Kraj, v katerem živi 923 prebivalcev, je dobil ime po nahajališču soli, ki so jo izkoriščali že v prazgodovini. Na izletu bomo spoznali zanimive kraje in njihove znamenitosti, obiskali bomo rudnik soli, se z nihalko povzpeli na hrib nad jezerom,…


 • Program: Kulm in Hallstatt
 • Trajanje, prevoz: 1 dan, avtobus
 • Termin izleta: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

V jutranjih urah bomo zapustili izhodiščni kraj in se odpravili na pot po Phyrnski avtocesti, dokler se ne bo pred nami pričela bohotiti čudovita gorska pokrajina. Prvi postanek bomo napravili v mestu Tauplitz, kjer se nahaja Kulm, največja naravna letalnica na svetu. Zgrajena je bila leta 1950 ter kasneje povečana v letih 1953, 1986 in 2014. Njen rekord drži Peter Prevc z 244 m iz leta 2016.

Sledila bo vožnja do Hallstatta, kraja, ki je dobil ime po nahajališču soli, ki so jo izkoriščali že v prazgodovini. Tukaj nas bodo pričakale pastelno obarvane hiše, ki se reflektirajo v stekleni vodi tamkajšnjega jezera in kjer od železniške postaje do vasi po ozki, med stolpastimi gorami in obalo vpeti pokrajini vozijo čolni. Prebivalci pravijo, da je mesto milijon krat fotografirano, enkrat kopirano in nikoli doseženo. Ta spektakularen kraj so namreč kopirali Kitajci, ki so na skrivaj pridobivali načrte, fotografirali mesto in izdelovali plane. Samo pristen Hallstatt pa nam lahko odkrije unikatno kulturo, ki sega v 1. st. pred našim štetjem, z viškom v železni dobi. Z nihalko se bomo sprva povzpeli do t.i. Skywalka- koničasto oblikovane železne konstrukcije, 360 m nad Hallstattom. Od tukaj se nam bo odprl fascinantni razgled na okoliško svetovno dediščino.

Sledil bo ogled rudnika soli, kjer izkopavajo sol že 3500 let in velja za enega najstarejših rudnikov na svetu. Prav zato spada od leta 1997 celotno območje tudi pod Unescovo zaščito naravne svetovne dediščine. Danes ne izkopavajo soli na tradicionalen način, ampak v rudnik spustijo vodo, sol raztopijo in potem slanico črpajo na površje. Med ogledom rudnika se bomo sprehodili po ozkih tunelih in dvoranah; s pomočjo multimedijskih predstavitev pa nam bodo približali zgodovino izkopavanja soli. Še dandanes izkopljejo v tem rudniku kar milijon ton soli na leto.

Povsem na koncu nas čaka še ena velika zanimivost. Leta 2004 so našli leseno konstrukcijo, ki jo imajo za najstarejše (rudniško) stopnišče na svetu. V bližini rudnika so odkrili tudi izjemno najdbo – 980 prazgodovinskih grobov od kamene dobe pred 7000 let do halštatske kulture med 8. in 4. stoletjem pred našim štetjem, ko je strašen plaz uničil vso civilizacijo solne doline. Grobovi so se očitno tako dobro ohranili predvsem zaradi soli. V katoliški cerkvi v Hallstattu si bomo ogledali več kot 1.200 lobanj, nakar bo sledil čas za pozno kosilo in pohajkovanje po mestecu. Z vmesnimi postanki se bomo nato odpravili proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah. 


Cena izleta je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • vstopnine: povratna vožnja z nihalko, razgledna ploščad, rudnik soli, kostnica,
 • pozno kosilo v Hallsttatu,
 • lokalno vodenje,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo izleta.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Možno je doplačilo zavarovanja rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska izleta, odvisno od širine paketa kritja.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.

Avtor naslovnice: pipimaru


Podobni izleti