Izlet Libeliče muzej železarstva in Holcarija

Povpraševanje

Izlet Libeliče, muzej železarstva, Holcarija z Vrličem. Pridružite se nam in skupaj se bomo odpravili na Koroško. Spoznali bomo zgodovino kraja Libeliče, obiskali muzej železarstva MATI FABRIKA, kjer nam bodo s pomočjo fotografij in predmetov predstavili večletno tradicijo železarstva. Za piko na I se bomo odpravili na Kope na Pohorju, kjer nam bo komik holcar Vrlič na zanimiv način predstavil holcarijo in pripravil pravo holcarsko malico!

Izlet Libeliče muzej železarstva in Holcarija. Pridružite se nam in skupaj se bomo odpravili na Koroško. Spoznali bomo zgodovino kraja Libeliče, obiskali muzej železarstva MATI FABRIKA, kjer nam bodo s pomočjo fotografij in predmetov predstavili večletno tradicijo železarstva. Za piko na I se bomo odpravili na Kope na Pohorju, kjer nam bo komik holcar Vrlič na zanimiv način predstavil holcarijo in pripravil pravo holcarsko malico!


 • Program: Izlet Libeliče muzej železarstva in Holcarija
 • Trajanje, prevoz: 1 dan, avtobus
 • Termin izleta: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

V jutranjih urah se bomo iz izhodiščnega kraja odpravili do vasice Libeliče. Za to, da so Libeliče še v Sloveniji, se lahko pravzaprav zahvalimo le pogumnim libeliškim kmetom, ki se leta 1920 niso uklonili nemškemu pritisku. Izvedeli bomo o enkratni zgodovinski prelomnici v Libeličah – o plebiscitu. Obiskali bomo razstavo Kmečko zbirko, ki je prikaz tradicionalnega kmečkega gospodarstva. V pripovedi so izpostavili po žita (setve, pletve, žetve, mlačve). Ržen kruh prebivalcem tega področja še danes predstavlja pomembno vrednoto v prehranjevanju. Pogledali si bomo črno kuhinjo, kjer bomo izvedeli o prehrambni kulturi prebivalcev Libelič in okolice. Videli bomo tudi različno lončeno in leseno posodje, opremljeno odprto ognjišče, pinje, koduje (za mesenje testa) in druge predmete, ki so jih zbrali na območju krajevne skupnosti Libeliče.

Nato nam bodo pripravili prigrizek, sestavljen iz njihove tradicionalne prehrane, ki je bila dokaj preprosta. Postregli nas bodo s črno ali belo trento (»ostanek« testa, nadevan z ocvirki, skuto…), z domačim jabolčnikom in žganjem.

Po malici bomo zapustili to prijetno vasico in se podali na pot do kraja Ravne na Koroškem. Ustavili se bomo v muzeju železarstva – MATI FABRIKA. Muzej se hvali z razstavo o jeklarskem podjetju z večstoletno tradicijo. Jedro predstave s pomočjo fotografij in predmetov, predstavlja železarna. Na stropu se vije trak izbranih fotografskih motivov delavcev iz proizvodnje, na katerih je izpostavljeno delo, značilno za proizvodnjo kvalitetnega in plemenitega jekla. Poseben prostor, imenovan »Ko jeklo spregovori«, nam ponuja izkušnjo z jeklom kot primarnim elementom fabrike ter omogoča izraziti njihova doživetja, vtise, razmišljanja s pomočjo različnih umetniških jezikov (zvok, simboli, gibanje …).

Po končanem ogledu bomo pričeli z vožnjo proti Kopam na Pohorju. Ob prihodu, bomo na terasi Grmovškovega doma imeli sprejem s strani holcarskega muzikanta. Na šaljiv način nam bo HOLCAR VRLIČ predstavil zgodovino holcarije na Pohorju. Preizkusili se bomo v starih holcerskih opravilih: žaganje ploha na čas, zabijanje žebljev, zlaganje okroglic, vrtanje luknje v ploh, pajsanje ploha. Ker je gozdov pri nas vedno več, holcerjev pa vedno manj, potrebujejo tudi nove kadre. Zato bodo nekoga od vas sprejeli med holcerje. Ker pa je delo holcerjev tudi nevarno, novega holcerja ob sprejemu krstijo ter mu zaželijo srečo. Po krstu novega holcarja se bomo odpravili na krajši sprehod na najvišji vrh Pohorja (Črni vrh), v spremstvu komika Vrliča. Tukaj bomo izvedeli veliko o lesu, lovu in živalih na Pohorju. Ob vrnitvi bomo imeli organiziran tudi holcarski piknik. V izhodiščni kraj bomo prispeli v večernih urah.


Cena izleta je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • ogled vasice Libeliče z malico črna/bela trenta, domač jabolčnik, domače žganje,
 • muzej železarstva – MATI FABRIKA,
 • holcarijo na Pohorju (holcarske igre – tekmovanje, holcarski piknik iz holcarskega žara),
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo izleta.

Možna doplačila:

 • pohorski lonec,
 • zavarovanja rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska izleta, odvisno od širine paketa kritja.

No Fields Found.

Podobni izleti