Izlet na Koroško: Libeliče, kmetija, Mitnica in splavarjenje.

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Na Koroškem je fajn! Zato se skupaj podajmo na enodnevno odkrivanje posebnosti. Izvedeli bomo vse o plebiscitu, na kmetiji videli veliko živali, plačali mitnino in se skupaj s splavarji zapeljali po reki Dravi.


 • Program: izlet na Koroškem je fajn Libeliče, kmetija Klančnik, splavarjenje
 • Trajanje, prevoz: 1 dan, avtobus
 • Termin izleta: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

V jutranjih urah se bomo iz izhodiščnega kraja odpravili do vasice Libeliče. Za to, da so Libeliče še v Sloveniji, se lahko pravzaprav zahvalimo le pogumnim libeliškim kmetom. Oni se leta 1920 niso uklonili nemškemu pritisku. Izvedeli bomo o zgodovinski prelomnici v Libeličah – o plebiscitu.

Obiskali bomo razstavo Kmečka zbirka, ki je prikaz tradicionalnega kmečkega gospodarstva. Pogledali si bomo Črno kuhinjo, kjer bomo izvedeli veliko o prehrani prebivalcev Libelič in okolice. Videli bomo različno lončeno in leseno posodje, opremljeno odprto ognjišče, pinje, koduje (za mesenje testa) in druge predmete, ki so jih zbrali na območju krajevne skupnosti Libeliče.

Pripravili nam bodo tudi prigrizek, ki bo sestavljen iz njihove tradicionalne malice, ki je bila dokaj preprosta. Postregli nam bodo črno ali belo trento (»ostanek« testa, nadevan z ocvirki, skuto…), z domačim jabolčnikom in žganjem.

Po malici bomo zapustili to prijetno vasico in se podali do kraja Podklanec pri Dravogradu, kjer nas bodo sprejeli na kmetiji Klančnik. V 160 let stari velbani kleti nam bodo predstavili kmetijo, ki se ukvarja z govedorejo, prašičerejo, rejo divjadi ter predelavo suhomesnih izdelkov. Po pokušini salame z divjačino, domačim kruhom, jogurtom in jabolčnim moštom, nas bodo popeljali v sobo, kjer si bomo ogledali zgodovino lova na kmetiji, nato pa se bomo s turističnim vlakom odpeljali skozi oboro gojene divjadi do biološke učilnice, kjer bomo spoznali pestrost živalskih vrst v Sloveniji .

Po končanem ogledu bomo nadaljevali z vožnjo proti  Muti do točke STOP MITNINA. Predstavili nam bodo dogajanje v Zgornji Dravski dolini skozi čas: od Rimljanov in rimske ceste, preko srednjega veka in osrednjega dogajanja pobiranja mitnine ter razvoja kovaštva, livarstva, splavarjenja in lesarstva, do projekta »Drava kot priložnost« in arhitekturno posebnega lesenega objekta ob sotočju Bistrice in Drave – Mitnice.

Na zabaven način preizkusimo kovaške, oblikovalske in ribiške spretnosti obiskovalcev in najuspešnejše tudi nagradimo. Mitniški pomagači obiskovalcem predstavijo in ponudijo »neplačnikom mitnine zarubljeno robo« – izdelke lokalnih rokodelcev in domače proizvode iz okoliških kmetij.

Zabava se bo nadaljevala na splavarjenju po reki Dravi, kjer bodo za humor, glasbo in dobro voljo skrbeli flosarji, ki nas bodo pogostili tudi s flosarskim golažem in kavico. V izhodiščni kraj bomo prispeli v večernih urah.


Cena izleta je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • vsi zunanji ogledi po programu,
 • ogled in program na Mitnici,
 • ogled Klančnikove domačije s pokušino in vožnjo z vlakom,
 • ogled vasice Libeliče, zbirke orodja in malico,
 • splavarjenje po reki Dravi s flosarskim golažem in kavico,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacija izleta.

Možno je doplačilo zavarovanja rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska izleta, odvisno od širine paketa kritja.


Podobni izleti