Izlet Porabje

Povpraševanje

Izlet v Porabje za en dan. Slovensko Porabje je bilo geografsko, kulturno in narodnostno del Prekmurja vse do leta 1920. Porabski Slovenci so bili desetletja ločeni in brez stikov z domovino matičnega naroda. Spoznali bomo njihov jezikovni stil, občudovali melanholično pokrajino ter zanimive kulturno zgodovinske spomenike in kulinariko v krajih: Gornji Senik, Monošter, Števanec, …

Izlet Porabje. Slovensko Porabje je bilo geografsko, kulturno in narodnostno del Prekmurja vse do leta 1920. Porabski Slovenci so bili desetletja ločeni in brez stikov z domovino matičnega naroda. Spoznali bomo njihov jezikovni stil, občudovali melanholično pokrajino ter zanimive kulturno zgodovinske spomenike in kulinariko v krajih: Gornji Senik, Monošter, Števanec, …


  • Program: Izlet Porabje
  • Trajanje, prevoz: 1 dan, avtobus
  • Termin izleta: po želji zaključenih skupin
  • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

Po vožnji preko Kuzme bomo na Madžarsko vstopili na mejnem prehodu Martinje, kjer vodi cesta naravnost v Porabje. Najprej se bomo ustavili v Gornjem Seniku, največjem slovenskem naselju v Porabju in vstopili v tamkajšnjo cerkev. Tam se bomo prvič srečali z uporabo porabskega narečja na cerkvenih napisih. Ogledali si bomo spominsko hišo Janoša Kuharja, ki premore cerkveno-zgodovinsko in etnološko razstavo.

Zapeljali se bomo do središča Slovenskega Porabja, mesta Monošter (Szentgotthard po madžarsko). Mesto je nastalo že v 12. stoletju in se razvijalo ob nekdanjem cistercijanskem samostanu. Pomembno vlogo je odigralo v času turških vpadov, ko je tu cesarska vojska premagala Turke, na kar nas spominja osrednja freska v baročni cerkvi. Ogledali si bomo baročno cerkev, muzej Avgusta Pavla z razstavo o Slovencih in druge glavne znamenitosti mesta. Ker je Monošter sedaj privlačno trgovsko mesto s tržnico, ki jo obiskujejo prebivalci vseh treh obmejnih dežel, si bomo vzeli nekaj prostega časa za obisk tržnice ali osvežitev in počitek.

Zapeljali se bomo na obrobje mesta do slovenskega hotela in restavracije Lipa, kjer se nahaja tudi Slovenski kulturno-informacijski center. Tu si bomo ogledali kratek film o Slovencih v Porabju. V kraju Števanovec bomo obiskali muzej »Železne zavese«, V slovenski restavraciji nam bodo popoldan postregli s poznim kosilom s posebnostmi lokalne kuhinje. Povratek v izhodiščni kraj.


Cena izleta je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

  • avtobusni prevoz po programu,
  • vse oglede zunanjosti  po programu,
  • vstopnine in lokalno vodstvo po programu,
  • pozno kosilo,
  • ddv,
  • turistično spremstvo in organizacijo izleta.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Možno je doplačilo zavarovanja rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska izleta, odvisno od širine paketa kritja.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


No Fields Found.

Podobni izleti