Izlet Romunija in Madžarska

Povpraševanje

Potovanje v Romunijo in na Madžarsko vam bo prikazalo čarobne zanimivosti. Blatno jezero, Budimpešta, Arad, Timisoara, Transilvanija, Hunedoara, Sibiu, Brasov, grad Bran, grof Drakula, Sighisoara in romunske vinske kleti vas srčno vabijo, da jih skupaj obiščemo.

Izlet Romunija in Madžarska. Blatno jezero, Budimpešta, Arad, Timisoara, Transilvanija, Hunedoara, Sibiu, Brasov, grad Bran, grof Drakula, Sighisoara in romunske vinske kleti vas srčno vabijo, da jih skupaj obiščemo.


 • Program: Izlet Romunija in Madžarska
 • Trajanje, prevoz: 5 dni, avtobus
 • Termin potovanja: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1. dan / Izhodiščni kraj – Budimpešta

Zgodaj zjutraj nas bo avtobus z vmesnimi postanki popeljal proti Madžarski prestolnici Budimpešti, kamor bomo prispeli okoli osme ure zjutraj. To mesto, ki se razteza ob obeh bregovih Donave čaka, da nas pozdravi.

Pohajkovanje bomo pričeli z vzponom na Citadelo, od koder si bomo ogledali utrdbo, spomenik svobodi ter se razgledali po raznolikem mestu. Nato bomo iz avtobusa videli glavne mestne znamenitosti kot so: Vzhodni kolodvor, Nép stadion, Trg herojev… Po nekdanji sončni ulici se bomo mimo Opere zapeljali do Parlamenta in do Štefanove bazilike, katero si bomo tudi podrobneje ogledali. Sledi čas za okrepčilo oz. nakupe na najbolj živahni ulici v mestu – Váci utci, kjer boste lahko obiskali tudi izredno zanimivo najstarejšo in največjo pokrito tržnico v mestu.

Okrog poldneva se bomo okrepčani odpravili proti Romuniji, in sicer mestu Arad, kamor bomo prispeli pozno popoldne. Ker bomo po naporni vožnji že gotovo utrujeni in željni hrane in pijače, se bomo pred prihodom v hotel ustavili v eni najbolj priznanih vinskih kmetij na področju Arada.

Tukajšnji vinogradi so znani po znamenitih rdečih vinih s tradicijo pomembnih družin, ki so imeli te vinograde v lasti. Sami o svojih vinih pravijo, da dajejo »iskro ljubezni, krila mislim ter kamin prijateljstvu. In ne moremo si predstavljati boljšega kot po napornem dnevu preizkusiti njihove tradicionalne dobrote ob žlahtnih raznobarvnih vinih. Sledi še kratka vožnja do mesta Arad. Pisano mesto s primesmi moldavske, srbske in madžarske kulture, med drugim sedeža romanske pravoslavne cerkve, kjer bomo prenočili.

2. dan / Budimpešta – Timisoara – Drakulova Transilvanija – Sibiu

Po zajtrku se bomo odpravili proti Timisoari ali Temišvaru, mestu, ki ima preko 330.000 prebivalcev in je eno najbolj razvitih mest v Romuniji. Nekoč enotna Banatska pokrajina pod Avstro-Ogrsko krono, je bila po 1. sv. vojni. razdeljena med tri države (Romunijo, Madžarsko in Srbijo). Posledice Habsburške monarhije se kažejo predvsem v arhitekturi. Tukaj se je leta 1989 začel veliki upor proti komunističnemu režimu, nakar opozarja postavljeno obeležje. Domačini svoje mesto še vedno radi poimenujejo kot »prvo svobodno romunsko mesto«.

Temišvar je tudi prvo mesto v Evropi, ki je dobilo električno razsvetljavo, nekatere stavbe pa je projektiral sam Gustav Eiffel. Najlepši del mesta je trg Piata Unirii, kjer si nasproti stojita katoliška in srbska pravoslavna cerkev, obe zgrajeni istega leta, z bogato notranjostjo. Trg obkrožajo tudi druge baročne stavbe, ne smemo pa spregledati velike sinagoge ter spomenika sv. Nepomuka in device Marije, ki so ga po Donavi pripeljali z Dunaja kot spomin na žrtve velike kuge.

Sledi pot do znamenite “Drakulove Transilvanije”s prvim gradom Huneduara, kjer sta renesančni in baročni stil skreirala edinstven grad 14. st.

Grad, ki se imenuje tudi Korvinov grad in kjer je svoje otroštvo preživel Matija Korvin (Kralj Matjaž), nosi simbol krokarja z zlatim obročem in je hkrati arhitekturna inspiracija Vladu Tepešu (grofu Drakuli).

Pot nas bo vodila naprej proti mestu Sibiu, ki so ga v 12. st. zgradili germanski naseljenci, znani pod imenom transilvanski Saksoni, ki so ga sami poimenovali Hermanstadt. Staro mesto je ohranilo veličino preteklosti, ko so bogati in mogočni cehi dominirali regionalni trgovini. Deli srednjeveškega zidu še sedaj čuvajo zgodovinski del, kjer ozke ulice prečkajo hiše s strmimi strehami iz 17. st. in kjer cerkve dominirajo trgom kot sta Veliki in Mali trg. Namestitev v hotel.

V historičnem delu bomo videli Veliki trg, tri stolpe iz 15. st, glavni obrambni stolp iz 16. st, evangeličansko cerkev v kateri so najlepše freske Transilvanije iz l. 1445 ter baročne orgle. Katoliško cerkev, Huetov trg, lepo pasažo stopnic, most laži, Goldsmitov trg, mali trg, Brukentalovo palačo. Sledila bo tipična romunska večerja ter čas prilagojen Vašim individualnim željam. Nočitev.

3. dan / Sibiu – Brasov – grad Bran – Sigisoara

Po zajtrku se bomo odpravili do mesta Brasov, ki je eden izmed najbolj znanih romunskih turističnih krajev z odlično ohranjenim Mestnim trgom (piata Sfatulu) v središču mestnega jedra. Sredi trga stoji stara mestna hiša iz leta 1420. Trg je obkrožen s čudovitimi baročnimi stavbami. Na južni strani stoji Črna cerkev (Biserica Neagra), najbolj znana turistična znamenitost Brasova.

Masivno gotsko cerkev so zgradili med leti 1385 in 1477 na kraju, kjer je prej stala cerkev, ki je bila uničena med napadi Mongolov. Gradnja le-te ni bila lahka, saj so jo ogrozili tako turški napadi kot skoraj celotno uničenje v grozljivem požaru. Gost dim je stene cerkve odel v črnino in od tu izhaja tudi njeno današnje ime. V baročni, z balkoni in vitraži okrašeni notranjosti ter orglami, ki spadajo med največje v Vzhodni Evropi, se tukaj nahaja tudi največja zbirka orientalskih preprog za Istanbulom.

Sledi vožnja do gradu Bran (Drakulov grad), kjer bomo izkusili mit, zgodovino, intrige ter magičnost tega čudovitega poslopja. Za grofa so njegovi podaniki govorili, da je žejen krvi, na plašču, ki ga je vedno nosil pa je imel izrezanega zmaja, kar mu je prineslo vzdevek Dracul-hudič. Po ogledu sledi čas za odkrivanje okolice gradu in nakupe spominkov na stojnicah. Nato se bomo napotili do kleti, kjer nas čaka »kraljevska pogostitev«, saj je le-ta vinarna, ustanovljena leta 1892. oskrbovala kraljevski dvor.

V kleti, kjer pridelujejo peneča vina po tradicionalni metodi, bomo ta tudi preizkusili, po peneči kapljici pa napolnili tudi naše utrujene trebuhe. Veseli se bomo odpeljali do mesta Sigisoara, kjer se bomo po večerji oddahnili v hotelskih sobah.

4. dan / Sigisoara – Sibiu – Temišvar

Po zajtrku nas čaka ogled mesta iz 12. st, ki je hkrati tudi eno najlepših in najbolj ohranjenih srednjeveških mest v Evropi pod UNESCO-vo zaščito. Devet stolpov, tlakovane ulice, meščanske hiše, slikovite cerkve nas bodo preprosto očarale. Središče mesta predstavlja Piata Cetatii, kjer so se v preteklosti odvijali sejmi, javne usmrtitve in čarovniški procesi. Sigisoara je tudi rojstno mesto Vlada Tepeša, krutega vladarja, ki je bil inspiracija za Stokerovo kreacijo »Grof Drakula«.

Njegova hiša je le ena izmed tukajšnjih znamenitosti. Pokrito stopnišče s 172. stopnicami, ki vodijo do gotske cerkve na hribu s 500 let starimi freskami in nemškega pokopališča, Beneška hiša iz 13. st., ter cerkev Dominikanskega samostana.

Po ogledu mesta se bomo odpeljali do etnološkega muzeja na prostem, ki je najpomembnejši muzej iz muzejskega kompleksa Astra.  Muzej s 96 ha, od katerih je na 40 ha stalna razstava, slovi kot eden največjih etnografskih muzejev v Evropi. Tukaj bomo videli preko 400 spomenikov ljudske arhitekture in tehnike. Impresivno zbirko podedovanih etnografskih objektov kot tudi zelo cenjeno zbirko mlinov, lesenih cerkva in tradicionalnih domačij.

Po »Romuniji v malem« se bomo začeli počasi vračati proti Temišvaru. Na poti se bomo ustavili v priznani vinariji Petro Vaselo, kjer sta tako pokrajina kot ljudje pokazatelja časa, ki tukaj deluje, kot da se je ustavil. Zelena polja in kontinentalna klima so nudila idealne razmere za odlične vinograde. Podjetje, ki združuje starodavno tradicijo z italijansko izkušnjo izdelave odličnih vin nam ponuja unikatne okuse. Ob degustaciji vin nas bodo pogostili tudi z njihovimi domačimi dobrotami. V strogem centru Temišvara se bomo namestili v hotelu, kjer bo sledeči prosti čas namenjen vašim individualnim željam.

5. dan / Temišvar – Budimpešta – Puszti – Izhodiščni kraj

Po zajtrku se bomo s krajšimi postanki mimo Budimpešte pripeljali do južne strani Blatnega jezera, kjer si bomo ogledali domačijo na madžarski nižini – Puszti. Tu nas bodo sprejeli ob pogači in žganju. Sledi ogled enourne predstave s konji, znanih Čikošev, ter vožnja s kočijo.

Nato bomo poskusili njihova vina v fascinantni vinski kleti, ogled pa zaključili z dobrim kosilom in pijačo. Sledi povratek proti domu, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.


Cena potovanja je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • 3 x nočitev z zajtrkom v hotelih 4 * v strogem centru mest v dvoposteljnih sobah,
 • 1 x polpenzion v hotelu 5* v dvoposteljnih sobah,
 • vstopnine: gradov Huneduara & Bran, etnološki muzej,
 • degustacijo vin in večerjo v Aradu,
 • tipično romunsko večerjo v mestu Sibiu,
 • ogled kleti, degustacijo penečih vin s kosilom v bližini kraja Bran,
 • degustacijo s hladno večerjo Petro Vaselo,
 • pozno kosilo na Pustzi: pogača, žganje, degustacija štirih vrst vina, predstava s konji, kosilo – juha, pečena raca, priloge, solata s pijačo 0,5 li vina, ali piva ali brezalkoholne pijače,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja.

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba ob prijavi,
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


No Fields Found.

Podobni izleti