Izlet Šaleška dolina in muzej usnjarstva Šoštanj, 1 dan

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Šaleška dolina in muzej usnjarstva Šoštanj sta dve posebnosti. Šaleška dolina (tudi Velenjska kotlina) je dolina na severnem delu Slovenije poznana po rudarstvu. Muzej usnjarstva na slovenskem – Šoštanj poseduje zbirko Usnjarski stroji, ki vsebuje najpomembnejše stroje in naprave za predelavo kože v usnje. Zbirka predstavlja razvoj usnjarske obrti v veleindustrijo in pomembno gospodarsko panogo, ki je imela vpliv na družbeni in demografski razvoj prebivalstva.

Izlet Šaleška dolina in muzej usnjarstva Šoštanj sta dve posebnosti. Šaleška dolina (tudi Velenjska kotlina) je dolina na severnem delu Slovenije poznana po rudarstvu. Muzej usnjarstva na slovenskem – Šoštanj poseduje zbirko Usnjarski stroji, ki vsebuje najpomembnejše stroje in naprave za predelavo kože v usnje.


  • Program: Šaleška dolina, muzej usnjarstva Šoštanj
  • Trajanje, prevoz: 1 dan, avtobus
  • Termin izleta: po želji zaključenih skupin
  • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

Iz izhodiščnega kraja nas bo pot vodila mimo Celja do Velenja. Nad Velenjem že stoletja gospoduje mogočna grajska stavba, ki je popolnoma obnovljena in slovi kot ena najlepših grajskih stavb na Slovenskem. Ogledali si bomo zanimive zbirke, od ostankov mastodonta do zbirke afriške umetnosti.

Nato se bomo odpravili v Muzej premogovništva. Spustili se bomo v globino, si ogledali delovišča nekdanjega premogovnika ter spoznali težko delo rudarjev. Med ogledom se bomo okrepčali s pravo rudarsko malico v jedilnici, ki je najgloblja v Sloveniji.

Kasneje se bomo odpravili do Šoštanja, kjer beležijo približno 210 let usnjarske obrti, ki se je začela v obdobju industrializacije in je trajala do konca 20. stoletja. V ta namen je bil leta 2009 odprt muzej, kjer so v prostorih nekdanje tovarniške kopalnice razstavljeni pomembni stroji, ki prikazujejo lokalno življenje skozi čas. Pozno popoldne nam bodo na bližnji turistični kmetiji ali restavraciji pripravili dobro domače kosilo.  Sledi povratek proti izhodiščnemu kraju.


Cena izleta je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

  • prevoz z avtobusom po programu,
  • vstopnine po programu: Velenjski grad, Muzej premogovništva, Muzej usnjarstva,
  • kosilo,
  • vse oglede zunanjosti po programu,
  • ddv,
  • turistično spremstvo in organizacijo izleta.

Možno je doplačilo zavarovanja rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska izleta, odvisno od širine paketa kritja.


Podobni izleti