Izlet Sarajevo in Mostar

Povpraševanje

Na tem potovanju v Bosno in Hercegovino si bomo ogledali mesto Jajce, Travnik, Sarajevo, Titov bunker v mestu Konjic, Jablanico in Mostar. Poskrbeli bomo, da vam bo ostalo v zelo lepem spominu.

Izlet Sarajevo in Mostar

Na tem potovanju v Bosno in Hercegovino si bomo ogledali mesto Jajce, Travnik, Sarajevo, Titov bunker v mestu Konjic, Jablanico in Mostar. Poskrbeli bomo, da vam bo ostalo v zelo lepem spominu.


 • Program: Izlet Sarajevo in Mostar
 • Trajanje, prevoz: 3 dni, avtobus
 • Termin potovanja: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1. dan / Izhodiščni kraj – Bosanska Gradiška – Banja Luka – Jajce – Travnik – Sarajevo

Potovanje v Sarajevo bomo začeli v jutranjih urah. Po vožnji mimo Hrvaške, se bomo ustavili na hrvaško-bosanski meji, v kraju Bosanska Gradiška, kjer bomo obiskali tržnico, katera nam nudi veliko možnosti za ugodne nakupe.

Nato bomo začeli s spoznavanjem Republike Srbske; obvozili bomo Banja Luko, drugo največje mesto BiH in glavno mesto Republike Srbske ter se podali proti mestu Jajce. Le-to je zgrajeno na kraju, kjer se reka Pliva po čudovitih slapovih izliva v reko Vrbas.

Tukaj se je pisala pomembna stran zgodovine, od rimskih časov, turških vpadov, do zasedanja Avnoj-a, zato so številni gradbeni in kulturni vplivi v njem pustili prelep pečat. Ogledali si bomo muzej Avnoja. Po dolini bomo mimo Dolnjega Vakufa prispeli do naslednjega slikovitega mesteca Travnik. Domačini menijo, da je Travnik ostal kot na pol odprta knjiga, kjer se na vseh straneh kot narisani razprostirajo številni zgodovinski spomeniki.

Tu bomo postali ob slikovitem izviru Plava voda, ki je obdan z restavracijami, stojnicami… Sprehodili se bomo tudi do starega gradu nad Travnikom in uživali v razgledu. Čas za kosilo. V nadaljevanju potovanja pa se bomo vozili po dolini reke Bosne ter prispeli do Sarajeva – glavnega mesta države BIH. Sledila bo namestitev v hotelu, nato pa se bomo osveženi odpravili na bogato večerjo z živo glasbo v tradicionalni restavraciji polni domačinov. Sledi nočitev.

2. dan / Sarajevo

Po zajtrku se bomo zapeljali do izvira reke Bosne, nato pa do znamenitega zdraviliškega trga v centru predela Ilidže, kjer bomo videli začetek znamenitega drevoreda platan kot tudi hotel, kjer sta zadnjo noč preživela prestolonaslednik Franc Ferdinand in njegova žena Sofija.

Pot nas bo vodila nedaleč stran do tunela, po katerem se je okupirano Sarajevo povezovalo s svetom. Z vtisi iz časa vojne se bomo odpravili še do mesta, kjer je padel novinar mladine Ivo Štandeker. Po tako imenovani Aleji Smrti se bomo zapeljali na Tranzit, od koder se nam bo mesto odprlo kot na dlani. Na panoramski vožnji bomo videli Kozji most, Mestno knjižnico, Baščaršijo, stadion Koševo in dvorano Zetra, Marijin dvor, dvorano Skenderija…Z dvigalom se bomo povzpeli na Avazovo stolpnico, visoko 170m. Po prostem času za kosilo na Baščaršiji sledi ogled le-te, katera je polna uličic z majhnimi trgovinicami, kjer obrtniki izdelujejo predmete iz bakra, srebra, usnja in lesa.

Sprehod po njej je kot obisk minulih časov in hkrati dokaz, da so se na enem mestu križale številne kulture in miselnosti. Mogočne džamije, medrese, bezistani, imateri, katoliška katedrala, pravoslavna cerkev, stavbe secesijskega obdobja ob reki Miljacki pripovedujejo svoje zgodbe. Sledila bo bogata večerja z živo glasbo v narodni restavraciji v centru starega mestnega jedra. V hotel se bomo vrnili s sarajevskim tramvajem.

3. dan / Sarajevo – Konjic – Jablanica – Mostar – Izhodiščni kraj

Po zgodnjem zajtrku se bomo začeli preko Ivan Planine in po obronkih Bijelašnice spuščati do ene najlepših sotesk, ki jo je skozi skale planin utrla reka Neretva. Ustavili se bomo v Konjicu, kjer bomo obiskali znameniti Titov bunker, največjo investicijo JLA.

Pot bomo nadaljevali do Jablanice, kjer si bomo ogledali porušen most iz časa bitke na Neretvi. Sledila bo vožnja do Mostarja, kjer si bomo spremstvu lokalnega vodnika ogledali mestne znamenitosti. Po prostem času in kosilu se bomo odpravili proti domu, kamor bomo prispeli v poznih urah.


Cena potovanja je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • 2 x nočitev z zajtrkom v hotelu 3* na Ilidži v dvoposteljnih sobah,
 • 2 x tradicionalno bosansko večerjo z živo glasbo,
 • kosilo: mostarski čevapi, solata, kajmak, kava,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • vstopnine AVNOJ-a v Jajcu, Đamijo, bunker Konjic, dvigalo,
 • grad Travnik, vožnjo s tramvajem,
 • lokalna vodstva v bosanskem jeziku,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja.

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba ob prijavi,
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


No Fields Found.

Podobni izleti