Izlet Subotica Sombor Mohor in Peč

Povpraševanje

Severna Vojvodina in madžarska Baranja, 2 dni. Je program v katerem bomo spoznali njihovo kulinariko, kulturo, znamenitosti ter tradicionalno vinsko klet z degustacijo. Obiskali bomo drugo največje mesto v Vojvodini – Subotico, atraktivno Palićko jezero, posestvo Vila Majur, Sombor, mesto ob Donavi – Mohač, multikulturno mesto – Peč, tovarno keramike Zsolnay, …

Izlet Subotica Sombor Mohor in Peč. Severna Vojvodina in madžarska Baranja, 2 dni. Je program v katerem bomo spoznali njihovo kulinariko, kulturo, znamenitosti ter tradicionalno vinsko klet z degustacijo. Obiskali bomo drugo največje mesto v Vojvodini – Subotico, atraktivno Palićko jezero, posestvo Vila Majur, Sombor, mesto ob Donavi – Mohač, multikulturno mesto – Peč, tovarno keramike Zsolnay, …


 • Program: Izlet Subotica Sombor Mohor in Peč
 • Trajanje, prevoz: 2 dni, avtobus
 • Termin potovanja: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1.dan / Izhodiščni kraj – Subotica – Palićko jezero – posestvo Vila Majur

Potovanje severna Vojvodina in madžarska Baranja bomo pričeli tako, da bomo Panonske ravnice zapustili pri Blatnem jezeru in se obrnili proti jugu ter pot nadaljevali do Subotice, ki je drugo največje mesto v Vojvodini in leži na pomembnem poljedelskem področju.

Subotica je ohranila zanimivo arhitekturo v središču in starem delu naselja. Z dokončanjem železniške proge leta 1869 pa je postala center trgovskega in potniškega prometa. Večje znamenitosti Subotice so: mestna hiša iz začetka 20. stoletja, mestni muzej z bogatimi arheološkimi, etnografskimi in umetniškimi zbirkami, baročna cerkev sv. Tereze, pravoslavna cerkev iz začetka 17. stoletja ter gledališče iz leta 1854.

Po ogledu mestnih znamenitosti se bomo odpeljali do Palićkega jezera, ki je atraktivno za kopanje, športne aktivnosti, sprehode in zdravljenje z zdravilnim blatom. Po obilnem kosilu bomo obiskali tradicionalno klet Zvonko Bogdan z degustacijo različnih sort vina.

Nato se bomo odpravili do posestva Vila Majur, kjer se bomo namestili v sobe in ogledali kobilarno Kelebija. Čakala nas bo obilna večerja in zabava z živo glasbo.

2. dan / Sombor – Mohač – Peč – Izhodiščni kraj

Obiskali bomo Sombor. V mestu so ohranjeni mnogi spomeniki iz preteklosti, med njimi je potrebno omeniti zgradbo mestne posvetovalnice in še nekaj poslopij iz 19. stoletja, baročno cerkev sv. Djurdja, bogat mestni muzej, staro gledališče, galerijo Milana Konjevića, salon likovne umetnosti ter bogat arhiv. Tukaj je središče srbske nacionalne misli in odpora proti raznarodovanju v Avstro-Ogrski. V mestni hiši si bomo ogledali veličastno sliko »Bitka pri Senti« madžarskega umetnika nemškega porekla Ferenca Ajzenhuta, ki se proslavlja kot največje olje na platnu na prostoru bivše Jugoslavije in meri kar 40 m2.

Prestopili bomo srbsko mejo, nakar bo sledila pot do Mohača, mesta ob Donavi panonskega tipa. Blizu v vasi Sátorhely sta se leta 1526 spopadli 100.000-glava vojska Sulejmana Veličastnega in armada ogrskega kralja Ludovika II., ki je bila tukaj katastrofalno poražena. Osmanska zmaga je povzročila večstoletno delitev Ogrske med Osmanskim cesarstvom, Habsburško monarhijo in kneževino Transilvanijo. Na bitko pri Mohaču številni Madžari gledajo kot na odločilno prelomnico v svoji zgodovini in nacionalno travmo, ki je še vedno prisotna v ljudskem spominu. Če ima Madžar smolo, še vedno reče “v Mohaču je bilo še slabše” (Több je veszett Mohácsnál).

Zapeljali se bomo do mesta Peč-Pécs. Mesto Peč je administrativno in ekonomsko središče Baranje; multikulturno mesto, kjer se tisočletja združujejo različne zgodovinske vrednote in kjer Madžari, Hrvati in Nemci še vedno živijo v miru ter ekonomski in kulturni polariteti. Nič čudnega torej, da je moto mesta „Mesto brez meja”. Dober primer mestne zgodovine bomo videli na glavnem trgu, kjer še vedno stoji mošeja Gazi Kasim, blagoslovljena v katoliško cerkev, kjer pa so še vedno ohranili islamski polmesec in križ.

V mestu: paleokrščanske grobove Cella Septichora, katedralo, ki je s svojimi štirimi vogalnimi zvoniki zaščitni znak Pečuha, madžarska škofovska palača, univerza z botaničnim vrtom, številne mošeje, muzeje, galerije… Mesto Pecs se postavlja z znano proizvodnjo keramike, ki ga je razvila družina Zsolnay. Ena od sten stavbe na glavnem trgu je okrašena s to keramiko. Tovarno keramike te znane družine si bomo tudi ogledali.

Sledi povratek proti domu, kjer se bomo v bližini Peča ustavili za pozno kosilo, nato pa odpeljali proti domu, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.


Cena potovanja je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • 1x nočitev z zajtrkom na posestvu Vili Majur v dvoposteljnih sobah,
 • vstopnine po programu,
 • obisk tradicionalne kleti z degustacijo vina,
 • kosilo,
 • večerja in zabava z živo glasbo,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja.

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba ob prijavi,
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


No Fields Found.

Podobni izleti