Izlet Ukrajina

Povpraševanje

Skupaj z nami odkrivajte zahodno Ukrajino in Lviv. Pridružite se nam na potovanju Ukrajina, Lviv. Prostrana pokrajina je pokrita s samostani, trdnjavami, dvorci, gradovi, … V našem potovanju bomo gotovo razbili stereotipe in predsodke o zahodni Ukrajini, ki leži v mogočni državi o kateri vemo premalo; njene zgodbe, stavbe, pokrajina in ljudje pa nas bodo osupnili!

Izlet Ukrajina. Skupaj z nami odkrivajte zahodno Ukrajino in Lviv. Pridružite se nam na potovanju Ukrajina, Lviv. Prostrana pokrajina je pokrita s samostani, trdnjavami, dvorci, gradovi, … V našem potovanju bomo gotovo razbili stereotipe in predsodke o zahodni Ukrajini, ki leži v mogočni državi o kateri vemo premalo; njene zgodbe, stavbe, pokrajina in ljudje pa nas bodo osupnili!


 • Program: Izlet Ukrajina
 • Trajanje, prevoz: 5 dni, avtobus
 • Termin potovanja: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1. dan / Izhodiščni kraj – Lviv

Odhod iz izhodiščnega kraja ob 19.00 uri. Nočna vožnja do Ukrajine, do mesta Lviv.

2. dan / Lviv

V dopoldanskem času bomo prispeli do mesta Lviv. V kolikor bo možno se bomo namestili v hotel; v nasprotnem primeru nas čaka ogled mesta. Tukaj se srečata dve veliki kulturi: katoliška Evropa preide v pravoslavno, etnična meja ločuje dva velika naroda: Poljake in Ukrajince, latinico zamenja cirilica…

Ukrajina se v zadnjih letih hitro razvija, urejajo in obnavljajo se mestna jedra, stari dvorci pa obnovljeni žarijo v starem sijaju. Lviv, najbolj evropski del Ukrajine vabi, da ga odkrijemo! Po transferju do hotela se bomo odpravili v mestno jedro. Avstrijski vpliv na mesto je ogromen. Mestno obzidje je bilo porušeno l. 1777, in tako se je ob koncu 18. ter zač. 19. st. mesto začelo kazati v klasicistični luči.

Vpliv bomo občudovali na Trgu Svobode, kjer se nahaja izjemna opera, nato na ulici Shevchenko, kjer je kar 90 odstotkov stavb iz avstro-ogrske dobe. Poleg že omenjenega teatra je bil v tem času zgrajen še teater Skarbkivski, reorganizirana je bila Univerza, razvilo se je založništvo, tehnika in znanost. Prav tukaj, veliko časa pred Dunajem, so prvi videli plinsko (kasneje električno) razsvetljavo, avtomobile na bencin ter telefonsko komunikacijo. Kasneje je bila zgrajena tudi najboljša železniška postaja v imperiju. Denar za to so dobili po prodaji nafte, ki so jo črpali v okolici mesta.

Ta doba je mestu prinesla še glamurozno katedralo sv. Jurija (sv. George) ter neogotsko cerkev sv. Olge in Elizabete. Veličastna katedrala je center ukrajinske grško-katoliške cerkve in pravi biser Lviva. V njej sta shranjeni dve čudodelni ikoni iz Terebovlije in Kijeva, skupaj z relikvijami svetnikov ter kopijo turinskega prta. Na tem mestu so tudi našli ostanke princa Yaroslava Osmomysla, bivšega Galicianskega vladarja, katere so smatrali za vedno izgubljene.

V pridihu avstro-ogrske bomo spoznali še sijajen hotel George in zavili v kakšno kavarno, ki jih v mestu kar mrgoli. Ta dan si bomo še ogledali srednjeveško armensko katedralo sv. Ane ter lekarnarski muzej, kjer je razstavljena bogata kolekcija starodavne medicinske in farmacevtske opreme, knjige starih receptov in vzorci redkih zelišč. Po pokušini njihovega zdravilnega vina ,»železno vino«, se bomo po želji odpravili na večerjo v tematski restavraciji. Sledi nočitev.

3. dan / Lviv

Po zajtrku bomo dan namenili za oglede mestnih znamenitosti. Kultura branja je v mestu izredno močna, Lviv se je naglo razvil kot turistično mesto. Veliko je k temu pripomoglo gostovanje evropskega prvenstva v nogometu leta 2012. Številne balkone in stopnišča krasi podoba leva kot simbola mesta.

V »vzhodnih Firencah« si bomo najprej ogledali notranjost opere, se sprehodili po židovski četrti (Vulytsya Staroyevreyska), nato pa obiskali pokopališče Lychakiv. Le-to slovi slovi kot eno izmed najlepših pokopališč v Evropi in nudi večen počitek večini slavnih in bogatih ljudi svojih časov. Mistične zgodbe nam bodo ohladile kri. Izvedeli bomo zgodo o skrivnostni templarski grobnici, velikem samomoru, hodeči skulpturi ter skrivnost bankirjeve grobnice. Kljub turobnosti kraja bomo občudovali prečudovite skulpture in romantične zgodbe (o Jezusu iz Pariza, žalujoči materi, trnuljčici…).

Lviv je mozaik raznovrstnih arhitekturnih slogov. Najštevilnejši predstavniki so cerkve, ki so del UNESCO-ve dediščine (Rimsko-katoliška katedrala, cerkev sv. Janeza Krstnika, c. sv. Marije, sv. Paraskevi in sv. Nikolas ter renesančni simboli mesta kot so cerkev sv. Marije s kapelo treh patriarhov in stolpom, smostan sv. Onuphriusa … Ena izmed najbolj svojevrstnih spomenikov sta Smodnikov stolp, zgrajen iz kamnov starega mesta Arsenal, kateri je igral stoletja trajajočo vlogo varovanja mesta ter edina ohranjena orožarna v Ukrajini.

Sledil bo vzpon na Visoki grad s prečudovitim parkom, od koder se nam bo razkril čudovit razgled na mesto. V bližini gradu se nahaja etnografski muzej, ki hrani več kot sto primerov stavbne arhitekture zahodne Ukrajine. Po povratku v mestno jedro si bomo ogledali mesto pod mestom– Arsenal. V preteklosti je hranil grb mesta, orožje in zvonove, danes so pa med drugim tukaj shranjene najdbe iz zgodovinskega arhiva Ukrajine.

Ker je Lviv ukrajinska prestolnica piva, bomo del ogleda namenili pivu. Večer bomo lahko po želji zaključili v eni izmed najboljših pivnic v mestu! Nočitev.

4. dan / Lviv – grad Olesko – samostan Lavra – Lviv

Po zajtrku bomo dan namenili raziskovanju bližnje okolice Lviva. Zavili bomo v majhno mestece Pochaviv, kjer se baha istoimenski samostan Lavra. Ime Lavra pomeni meniško družbo najvplivnejših cerkvenih predstavnikov, samostan pa sodi med tri najlepše pravoslavne samostane vzhodne Evrope.

Na 75 m visokem kamnitem hribu že od 13. st. zviška gleda na prebivalce. Ko so Mongoli okupirali Rusijo, se je Kijevsko-Pečerskim menihom tukaj v plamenih grma prikazala Marija in z desno nogo stopila na kamen iz katerega je pritekla voda. Medtem ko turisti občudujejo bleščečo arhitekturo in doživljajo neobičajno energijo, prave vernike pritegne sloves Lavre, da se tukaj dogajajo čudeži.

Ob številnih legendah in fascinantni arhitekturi bomo tukaj odkrili čudovite ikone iz Theotoksa, ki jih je podarila »njihova dama«, kot jo kličejo, bogata Anna Hojska; ogledali si bomo Marijine stopinje in popili »čudežno vodo«. Sledila bo pot do gradu Olesko, brez dvoma najlepšega dragulja srednjeveških gradenj ter zakladnico ukrajinske kot tudi evropske zgodovine. Grad obdan z močvirjem na vrhu 50 m visokega hriba datira v 14. st in je bil zgrajen v čast slavnega poljskega kralja Janeza III. Sobieskega, ki je prispeval čudovito zbirko na grajskih stenah, kjer se danes nahaja Lvivska umetnostna galerija. Skozi stoletja je bil dom poljskih, litvijskih in madžarskih plemičev ter kraljev.

Ogledali si bomo bogato kolekcijo starodavne arhitekture, slike in se poučili o zgodovini tega večkrat porušenega gradu. Po končanem ogledu nas lahko po želji čaka srednjeveško kosilo v grajski restavraciji. Sledil bo povratek do Lviva, kjer bomo poznejši del dneva namenili samostojnemu odkrivanju mesta, opravili kakšne nakupe ali pa morda obsedeli v številnih posebnih restavracijah in kavarnah. Nočitev.

5. dan / Lviv – Transkarpaty – Mukachevo – Izhodiščni kraj

Po zajtrku bomo nadaljevali vožnjo proti južnemu delu zahodne Ukrajine, v tako imenovano Transkarpatijo. Vmes se bomo ustavljali, da bomo občudovali pokrajino, kjer planote prehajajo v stepe in kjer se razprostirajo neskončna žitna polja.

Transkarpatija je poznana po čistem zraku, nahajališčih nafte ter zdravilnih mineralnih vodah. V domu najboljšega ukrajinskega rdečega vina in nepredirnih narečij se bomo ustavili v tradicionalni vinski kleti, kjer bomo pokušali njihova vrhunska vina. Vožnja čez Madžarsko z vmesnim postankom za kosilo. Prihod v izhodiščni kraj v večernih urah.


Cena potovanja je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • 3 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi, v hotelu 3*,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • vstopnine in lokalna vodstva; grad Olesko in samostan Lavra,
 • pokušino vin,
 • potrebna lokalna vodstva po Ukrajini,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja.

Možno doplačilo:

 • enoposteljna soba ob prijavi,
 • dodatne vstopnine na licu mesta,
 • dodaten obrok,
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


No Fields Found.

Podobni izleti