Izlet v Rezijo in Beneško Slovenijo

Povpraševanje

 • Trajanje, prevoz: 2 dni, avtobus
 • Termin potovanja: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

 

1.dan: Pušja vas – Solbica – San Daniele del Friuli – Videm

V jutranjih urah se bomo odpravili na pot z možnim vmesnim postankom v kraju Trbiž bomo imeli čas za osvežitev ali nakupe na vedno aktualni tržnici. Nato bomo prispeli do mesta, kjer se rečica Rezija izliva v večjo sestro ter zavili v čudovito gorsko dolino Rezijo. Rezija je zaradi naravnih pregrad ločena od slovenskega narodnega zaledja. Cela deželica je le ena dolina; okoli in okoli jo obdajajo visoke planine. Zaradi njene zaprtosti so se tukaj ohranili posebno narečje, stari običaji in druge posebnosti. Življenje tamkajšnjih ljudi, njihov jezik, kulturo in plese nam bodo predstavili v njihovem kulturnem domu. V vasi Solbica, ki še danes ohranja arhitekturno podobo stare rezijanske vasi, si bomo ogledali muzej brusačev, v čast nekoč zelo znani in cenjeni rezijanski obrti. Pot bomo nadaljevali do Pušje vasi – Venzone, kjer si bomo ogledali obnovljeno mestno jedro po potresu leta 1976. Po želji si bomo lahko ogledali tudi mumije. Prve so odkrili l. 1647 pri premikanju sarkofagov v pokopališki kapeli zraven katedrale sv. Andreja, pozneje pa jih odkrili še nekaj. Pušjevaške mumije pripadajo ljudem, ki so živeli med 14. in 19. stol. in so bili pokopani v kripti katedrale. Ustavili se bomo v mestu San Daniele Del Friuli, ki se je znašlo na svetovnih kulinaričnih zemljevidih predvsem zaradi pršuta. San Daniele namreč proizvaja pršut že stoletja, tudi s pomočjo mikro klime, ki je  zaradi svoje lege povsem unikatna. Sprehodili se bomo po mestu ter obiskali eno izmed pršutarn, spoznali njihovo zgodbo ter jih poskusili.  Sledi namestitev v hotel, večerja in nočitev.

2. dan: Bardo – Čedad – sirarna – Vipavska dolina

Po zajtrku se bomo zapeljali v Terske doline, ki so kraj, kjer izvira reka Ter, simbolna reka beneških Slovencev. Na slikovitem slemenu se sonči po potresu leta 1976 obnovljena vasica Bardo. Tam se domačini, naši rojaki borijo, da slovenska beseda v teh krajih ne bo zamrla. Po ogledu slikovite vasice Bardo, bomo pot nadaljevali v Čedad. ČEDAD – nekdanja prestolnica Langobardov. Izredno slikovito staro mesto vzdolž bregov reke Nadiže, so ustanovili že Rimljani, kasneje pa je postal prestolnica Langobardov. Ozke ulice nad globoko sotesko Nadiže so zelo lepo ohranjene in vabijo s številnimi zanimivostmi in prijetnimi kavarnami. Mesto se  ponosno hvali z veličastno stolnico, s spomenikom Julija Cezarja, znamenitim Hudičevim mostom, o katerem legenda pravi, da ga je zgradil sam hudič, ter skrivnostnim Langobardskim templjem, ki velja za edinstven primer srednjeveške arhitekture. Visoko v hribih si bomo ogledali sirano Zore in pokušali njohove sire. Židane volje nas bo pot nadalje vodila v Vipavsko dolino, kjer bomo na kmečkem turizmu imeli pozno kosilo. Po zaključku obiska bomo vtise zagotovo shranili še dolgo v spominu. Sledil bo povratek proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz
 • 1 x polpenzion v hotelu dvoposteljnih sobah
 • vstopnine: predstavitev rezijanske kulture v kulturnem domu, muzej brusačev, muzeja pravljic iz Rezije,
 • ogled pršutarne in pokušino pršuta,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • ogled sirarne s pokušino
 • pozno kosilo
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo izleta.

 

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba ob prijavi
 • zavarovanje rizika odpovedi,

 

Obvezen potovalni dokument:

veljavna osebna izkaznica ali potni list. Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri
zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.

Podobni izleti