Križna jama, grad Snežnik, Babno polje, Bloke

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Podajmo se skupaj v deželo mraza in toplih ljudi. Ogledali si bomo Križno jamo z jezeri, enega najlepših gradov v Sloveniji grad Snežnik, Loško polje z vsemi znamenitostmi, Rihtarjevo domačijo,…


 • Program: Križna jama, grad Snežnik, Babno polje, Bloke
 • Trajanje, prevoz: 1 dan, avtobus
 • Termin izleta: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

Deželo bomo začeli spoznavati na področju Križne jame. Za začetni del jame so značilne velike dvorane. Drugi rovi so ponekod prekinjeni s sigastimi čoki ali pa skalami, ponvicami in manjšimi kapniki. Že po nekaj sto metrih v jami ni več svetlobe in obiskovalci nadaljujemo raziskovanje s pomočjo ročnih svetilk. Glavni rov se nadaljuje skozi Veliko dvorano proti kapniku Čimborasu, kjer si bomo ogledali izjemno zanimivost – razstavljene kosti jamskih medvedov, ki pritegnejo tako s svojo velikostjo kot tudi številčnostjo.

Pot bomo nadaljevali po rovu, ki odvaja vodo iz prvega jezera. S čolnom se bomo  podali na 10 – minutno vožnjo po prvem jezeru.

Če Cerkniško polje zaznamuje svetovno znano jezero, pa je na Loškem polju zgodba drugačna. Domačini so Loško dolino poimenovali Dežela ostrnic, kjer se na vzhodnem robu Loškega polja nadaljuje zgodba o Reki sedmerih imen, na jugozahodnem robu pa ob prehodu v snežniške gozdove stoji eden izmed najlepših gradov na Slovenskem – grad Snežnik.  Voden ogled gradu.

Pot bomo nadaljevali proti najvišje ležečem kraškem polju – Babnem Polju. Če ste do zdaj Babno Polje, najhladnejši naseljeni kraj v Sloveniji, poznali samo iz medijev, ga boste tokrat lahko spoznali pobliže.

Obiskali bomo Rihtarjevo domačijo, ki stoji vsamem jedru kraja že več kot dvesto let, prisluhnili domači govorici, se sprehodili skozi vas ter si ogledali župnijsko cerkev sv. Nikolaja. Na Rihtarjevi domačiji, kjer se je leta 1894 rodil notranjski izseljenski pisatelj Frank Troha Rihtarjev, danes gospodari turistična vodnica Alenka Veber, ki vas bo tudi popeljala po kraju in razkrila marsikatero zgodbo.

Ustavili se še bomo na bloški planoti, kjer si bomo ogledali muzej bloških smučarjev. V majhni notranjski vasici bomo imeli večerjo.

Povratek v izhodiščni kraj do 22.00 ure. 


Cena izleta je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • potrebna lokalna vodstva,
 • vse vstopnine po programu: Križna jama, grad Snežnik, Rihtarjeva domačija, bloški muzej,
 • ddv,
 • večerjo,
 • turistično spremstvo in organizacijo izleta.

Možno je doplačilo zavarovanja rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska izleta, odvisno od širine paketa kritja.


OPOMBA ZA IZVEDBO PROGRAMA: s seboj imejte dolge hlače, jopo z dolgimi rokavi in dodatne tople nogavice. Za ogled jame prejmete gumijaste škornje ter ročno svetilko.

Avtor naslovnice: Gregor Trampuš

Podobni izleti