Litva, Latvija, Estonija z glavnimi mesti Vilna, Riga in Talin

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Litva. Latvija, Estonija z glavnimi mesti Vilna, Riga in Talin. Podajte se z nami na odkrivanje bogate kulturne in naravne dediščine baltskih držav. Prevzela nas bo baročna in nekdaj evropska kulturna prestolnica Vilna, metropolitanska Riga ter srednjeveški Talin. Z vseh koncev sveta prihajajo turisti in se navdušujejo nad prijaznostjo ljudi, naravnimi biseri in kulturnimi spomeniki še drugim mest Trakai, Kaunas, Klaipeda, Sigulda,…c

Litva. Latvija, Estonija z glavnimi mesti Vilna, Riga in Talin. Podajte se z nami na odkrivanje bogate kulturne in naravne dediščine baltskih držav. Prevzela nas bo baročna in nekdaj evropska kulturna prestolnica Vilna, metropolitanska Riga ter srednjeveški Talin. Z vseh koncev sveta prihajajo turisti in se navdušujejo nad prijaznostjo ljudi, naravnimi biseri in kulturnimi spomeniki še drugim mest Trakai, Kaunas, Klaipeda, Sigulda,…

 • Program: Litva, Latvija, Estonija z glavnimi mesti Vilna, Riga in Talin
 • Trajanje, prevoz: 6 dni, avtobus – letalo
 • Termin potovanja: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1. dan / letališče – Praga – Vilna

Zbor na brniškem letališču Jožeta Pučnika, od koder bo polet letala prek Prage do Vilne. Po nastanitvi v hotelu bomo popoldne že spoznavali znamenitosti litovske prestolnice. Že leta 1322 je bila Vilna rezidenca velikega kneza tedaj ogromne Litve, danes pa je kulturno in izobraževalno središče države, kar je v letu 2009, ko nosi naziv evropske kulturne prestolnice, še posebej poudarjeno.

Staro mestno jedro je na seznamu svetovne kulturne dediščine UNESCA. V mestu je živela močna židovska skupnost, na kar danes spominja njihov geto s sinagogo in spominskim centrom. Na sprehodu po mestu bomo videli klasicistično katedralo, gotsko cerkev sv. Ane, baročno cerkev sv. Petra in Pavla, zunanjost najstarejše univerze v pribaltskih deželah, parlamenta in predsedniške palače, nekdanji grad Gediminas, ki se dviga nad mestom.

Po ogledu bo prosto na živahni ulici Pilies, kjer so številne restavracije, kavarne, ulični prodajalci in umetniki ter prodajalne jantarja in izdelkov iz lana, tako da je poskrbljeno za vsak okus. Po večerji v hotelu morda še sprehod po nočni Vilni; nočitev.

2. dan / Vilna – Trakai – Kaunas – Klaipeda

Po zajtrku se bomo odpeljali do mesteca Trakai, srednjeveške prestolnice Litve, ki leži v istoimenskem narodnem parku, sredi slikovite jezerske pokrajine nedaleč od Vilne. Sprehodili se bomo skozi mesto z odlično ohranjenimi lesenimi hiškami Karaitov, prebivalcev turškega izvora, etnične ločine, ki že več kot šeststo let na severu Evrope ohranja svoje običaje, kulturo in jezik.

Vstopili bomo v mogočno srednjeveško vodno trdnjavo Trakai, v kateri je danes zelo obiskan muzej srednjeveške zgodovine Litve. Nekaj bo prostega časa za pohajkovanje po simpatični tržnici, nato vožnja do drugega največjega mesta v državi, do Kaunasa. Kratek postanek v stari hanzeatski prestolnici, ki je danes središče litovske katoliške cerkve. Vožnja do obalnega mesteca Klaipede, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. dan / Klaipeda – Kurska Kosa – Klaipeda

Ves dan bomo preživeli v edinstvenem naravnem parku, pod zaščito UNESCO-ve naravne dediščine, v Kurski kosi. Po zajtrku se bomo s trajektom odpeljali na več kot 100 kilometrov dolg zemeljski nasip v obliki kose, kjer posamezne sipine segajo do 60 m visoko.

Med vožnjo po slikovitem narodnem parku se bomo ustavili v mestu Juodkrante in Nida, majhni ribiški vasici, kjer si bomo ogledali galerijo jantarja in hišo, v kateri je prebival nemški pisatelj Thomas Mann. Vrnitev s trajektom proti Klaipedi, večerja in nočitev.

4. dan / Klaipeda – Šiauliai – Riga

Po zajtrku vožnja proti severu do mesta Šiaulai, v bližini katerega stoji Gora križev, ki velja za enega najpomembnejših nacionalnih spomenikov Litve. Tisoče križev spominja na žrtve nekdanjega režima in na sovjetske deportacije. Kadarkoli so jih oblastniki odstranili, se je pojavilo še več novih!

Nadaljevanje poti (prečkanje državne meje) do latvijske prestolnice Rige. Kosilo v restavraciji v mestu. Popoldan ogled znamenitosti Rige, ki so je leta 1201 ustanovili pripadniki nemškega viteškega reda. Nekoč pomembno hanzeatsko mesto je s svojim prekomorskim pristaniščem tudi danes eno glavnih baltskih oken v svet.

Prestolnica ima dobro ohranjeno srednjeveško mestno jedro, ki ga krasijo ozke uličice in lepe zgradbe: največja baltska katedrala iz 13. stoletja (hrani največje orgle na svetu), cerkev sv. Petra iz 15. stoletja s 120 metrov visokim lesenim stolpom, ki kraljuje nad mestom, ohranjen grad nemškega viteškega reda (danes rezidenca latvijskega predsednika), parlament, cehovske hiše in nekdanji samostani ter imenitne secesijske stavbe; nikjer na severu Evrope ni na kupu toliko imenitnih secesijskih zgradb. Nastanitev v hotelu in nočitev.

5. dan / Riga – Sigulda – Talin 

Po zajtrku morda še nekaj prostega časa za brskanje po znameniti živahni riški tržnici, ki se nahaja v nekdanjih hangarjih ali pohajkovanje po mestu. Nato vožnja do Sigulde, ki leži v narodnem parku Gauja.

Slikovita pokrajina je prepredena z jezeri, barji in prostranimi gozdovi (tako da jo imenujejo tudi latvijska Švica), pa zanimivi podeželski dvorci, med katerimi si bomo najbolj znanega med njimi, grad Turaida, tudi ogledali. Nato vožnja do estonske prestolnice Talina. Nastanitev v hotelu, večerja, nočitev.

6. dan / Talin – Praga – letališče

Po zajtrku si bomo ogledali srednjeveški Talin, nekdanje hanzeatsko mesto v Finskem zalivu, ki je danes pod zaščito UNESCA. Talin je zmes skandinavskih, nemških in slovanskih vplivov. Sprehodili se bomo po slikovitih uličicah Spodnjega mesta in v Zgornjem mestu videli grad Toompea (simbol estonske države, danes je v njem sedež parlamenta), pravoslavno stolnico Aleksandra Nevskega iz 19. stoletja ter protestantsko stolnico.

Skoraj dva kilometra ohranjenega mestnega obzidja je danes najbolj prepoznavna veduta Talina. Seveda bo nekaj prostega časa za individualno uživanje talinskega utripa, obisk galerij, brskanje po stojnicah, itd. Transfer na letališče in polet letala preko Prage do Ljubljane.


Cena potovanja je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena vključuje:

 • letalski prevoz na relaciji Brnik – Vilna – Talin – Brnik,
 • letališke takse  in varnostne pristojbine,
 • avtobusne prevoze po Baltiku po programu,
 • 5 polpenzionov  v hotelih 3* v dvoposteljnih sobah,
 • trajektna vožnja na Kursko koso in nazaj,
 • enourni folklorni program,
 • vstopnine po programu (univerza v Vilni, muzej v gradu Trakai, grad Turaida, stolnica v Rigi, stolnica v Talinu),
 • vsa obvezna lokalna vodenja,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja.

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba ob prijavi,
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


OPOMBA: V primeru, da nam letalski prevoznik ne potrdi predvidenega letalskega prevoza, si pridružujemo pravico do spremembe kraja in časa odhoda in vrnitve. Program vsebinsko ostaja enak, prilagojen letalskemu prevozu. Vrstni red ogledov se po dnevih lahko spremeni.


Podobni izleti