Obujanje spominov Višegrad, Šarganska osmica, Zlatibor

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Obujanje spominov Višegrad, Šarganska osmica, Zlatibor. V Višegradu si bomo ogledali najdragocenejši spomenik otomanske arhitekture na Balkanu, Šarganska osmica je del ozkotirne železnice, ki je znana po tem, da je nekoč povezovala Beograd s Sarajevom in Dubrovnikom. Za popestritev se bomo odpravili do središča srbskega turizma – Zlatibor-a in še mnogo več.

Obujanje spominov Višegrad, Šarganska osmica, Zlatibor. V Višegradu si bomo ogledali najdragocenejši spomenik otomanske arhitekture na Balkanu, Šarganska osmica je del ozkotirne železnice, ki je znana po tem, da je nekoč povezovala Beograd s Sarajevom in Dubrovnikom. Za popestritev se bomo odpravili do središča srbskega turizma – Zlatibor-a in še mnogo več.


 • Program potovanja: Višegrad, Šarganska osmica, Zlatibor
 • Trajanje, prevoz: 3 dni, avtobus
 • Termin potovanja: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1. dan / Izhodiščni kraj – Višegrad – Šarganska osmica – Drvengrad – Zlatibor

V nočnih urah bomo zapustili izhodiščni kraj nato Hrvaško in prispeli v Bosno in Hercegovino. Pot bomo nadaljevali mimo Sarajeva in Rogatice in prvi postanek napravili v Višegradu, kateri leži v Republiki srbski, ob pritoku reke Rzve v Drino.

Famozna znamenitost, ki čaka na nas je 180 m dolg most z 11. loki. Most na Drini je eden najdragocenejših spomenikov otomanske arhitekture na Balkanu. Leta 1571 ga je dal zgradili veliki vezir Mehmed Paša Sokolovič. Pri ogledu mostu nas bodo pritegnile zgodbe iz burne turške zgodovine, ki jih je za zmeraj zapečatil nobelovec Ivo Andrič z nagrajenim delom Most na Drini, »Na Drini Čuprija«, kateri je svojo mladost preživel prav v Višegradu. Na sredini Višegrada leži t.i. Andričgrad. Le-ta je zgrajen v kamnitem osmanskem stilu po zamisli slavnega režiserja Emira Kusturice.

Po prestopu meje smo že v zahodni Srbiji. Po občudovanju »presežka narave« nas bo pot vodila do Šarganske osmice, ozkotirne železnice, ki je nekoč povezovala Beograd s Sarajevom in Dubrovnikom. Na tej progi je tako imenovani »Ćira« zadnjič zasopihal leta 1974. Ime osmica so ji nadeli, ker je 14 km del proge tako zavit, da se pot skoraj križa. Od Mokre Gore do postaje Šargan Vitasi so progo ponovno oživeli in muzejski vlak veselo žvižga skozi številne tunele ter čez mnoge mostove; na razdalji 15.440 m premaga višinsko razliko 300 m. Pot bomo preizkusili tudi sami in si na kakšni postaji, v stilu obdobja med prvo in drugo sv. vojno, privoščili kavico ter uživali v čudovitih razgledih.

Ustavili se bomo tudi pri Belih vodah, znanem izviru, za katerega pravijo da dokazano zdravi očesne bolezni. Naša naslednja postojanka bo Drvengrad. Etno vasica na hribu Mećavnik je zamisel režiserja Emira Kusturice in se je uporabila kot kulisa za snemanje filma Življenje je čudež. Mestece v malem z Vlaško leseno arhitekturo vsebuje vse, kar imajo mesta: mestna vrata, cerkvico, knjižnico, galerijo, restavracijo, kino-dvorano, slaščičarno in etnološki muzej.

Med vožnjo do naše zadnje postojanke ta dan bomo občudovali planino Zlatibor, odprte travnate predele, redke borove gozdove, osamele breze…Turistični center Zlatibor je središče srbskega turizma, v katerem se razprostira ogromen kompleks stavb; v najelitnejših se bahajo srbski japiji in tajkuni. Tudi na nas čaka namestitev v hotelu, nato pa zabava z večerjo in živo glasbo v turističnem centru. Nočitev.

2. dan / Planina Tara – Peručac – kanjon reke Drine – samostan Rača – Zlatibor

Planina Tara slovi kot ena najlepših planin v Evropi. Ime je dobila po dobrem bogu Taru, ki je prav zaradi lepot tukaj preživel svoje božansko življenje. Ta edinstvena kanjonska dolina je znana kot najgloblja rečna dolina v Evropi ter druga najgloblja v svetu.

Postanek bomo naredili pri zaovinskem jezeru. 4.3 km veliko jezero je nastalo med l. 1975 in 1983 in v sebi skriva vas Stara Vežanja, v tistih časih eno od večjih vasi ter administrativni center te regije. Nato si bomo ogledali kraj, kjer je Pančič našel posebno vrsto borovca – omorike, občudovali »kozjo steno« in se nagradili z nepozabno dogodivščino.

Spustili se bomo do jezera Peručac, kjer se bomo vkrcali na splav in se podali na plovbo po kanjonu reke Drine, tretjem največjem kanjonu na svetu pod Unescovo zaščito. Na splavu bomo kosili, nato pa nas bo ogrela živa glasba in spodbudila naše glasilke ter noge v pogon.

Polni žlahtnega vzdušja bomo na desni obali Drine obiskali eno najkrajših rek v Evropi – reko Vrelo ter se nadalje napotili proti srednjeveškemu samostanu Rača. Samostan je po ustnem izročilu verjetno zapuščina srbskega kralja Dragutina Nemanjića (okrog 1250-1316). Za seboj ima burno obdobje, v katerem je bil kar trikrat porušen in ponovno zgrajen na svojih ruševinah in pogorišču.

Tukaj so menihi živeli v izredno strogem samostanskem življenju, v popolni samoti in molitvi ter pogostim postom. Izjemen kulturno-zgodovinski pomen potrjujejo prvi prepisovalci knjig na Balkanu, prvi uporniki proti Turkom, ter dejstvo da je Rača prvi pravoslavni samostan v Srbiji. Sledil bo povratek v hotel, kjer nas čakata večerja in nočitev.

3. dan / Sirogojno – Srebrenica – Bijelina – Izhodiščni kraj

Po zajtrku nas čaka 26 km dolga vožnja do etnološke vasice Sirigojno. Edini muzej na prostem v Srbiji se razprostira na petih hektarih. Ob cerkvi sv. Petra in Pavla so začeli razstavljati avtohtone koče iz vseh delov Zlatibora, da bi se tukaj vzdrževale in ohranjale.

Po panoramski vožnji čez Srebrenico bomo ob reki Drini prispeli do Bijeline, kjer bomo v bližini obiskali edinstveno etno-vas Stanišiči. Etno »selo« je nastalo po inspiraciji Borisa Stanišića, ki je več let potoval po srbskih vaseh srednje Bosne ter iskal hiše in predmete, ki bi očuvali našo predstavo o času konec 19. in začetek 20. st. Tukaj se nam bodo med drugim predstavili največji spomeniki povezani s pravoslavno vero. Po tradicionalnem kosilu nas čaka pot domov, kamor bomo prispeli v večernih urah.


Cena je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • 1x nočitev z zajtrkom, 1x polpenzion v hotelu 3* v dvoposteljnih sobah,
 • večerja z živo glasbo v Zlatiboru,
 • kosilo na povratku domov,
 • vstopnine: Drvengrad, Mokra gora, Samostan Rača, Sirogojno, vožnja s splavom po kanjonu reke Drine (s kosilom in živo glasbo),
 • program Šarganska osmica,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja.

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba ob prijavi,
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


Podobni izleti