Od Prlekije do Ludbrega, Varaždinskih toplic do Varaždina

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Program: Od Prlekije do Ludbrega, Varaždinskih toplic do Varaždina

Trajanje, prevoz: 1 dan, avtobus

Termin potovanja: po želji zaključenih skupin

Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupinV jutranjih urah se bomo odpravili na pot, kjer bomo prvo postojanko napravili v kraju Središče ob Dravi in si ogledali njihovo oljarno. Le-ta se s svojo preko stoletno tradicijo predelave 100% naravnega bučnega olja uvršča v najvišji kakovostni razred in med slovenske zaščitene posebne kmetijske pridelke.

Odlične izdelke bomo tudi degustirali, v njihovi trgovini pa si po želji izbrali kakšno od številnih dobrot; prejeli bomo tudi brošuro z recepti.

Sledila bo vožnja do ″središča sveta″ – mesta Ludbreg, ki ga imenujejo tudi mesto čudežev in legend. Obiskali bomo stari dvorec Batthyany, kjer se nahaja kapela čudeža. Izvedeli bomo, kaj se je v njej zgodilo duhovniku daljnega leta 1411 ter si ogledali zakladnico sakralnih predmetov, ki so vsi lepo obnovljeni, saj je v prostorih dvorca hrvaški restavratorski center.

Po ogledu se bomo iz dvorca sprehodili do Trga svete trojice, na katerem se bomo ustavili pri zanimivih točkah, ki ima vsaka zase zanimivo zgodbo: glasbena ograda, pametno solarno steblo, koncentrični krogi, kjer bomo izvedeli zakaj označujejo center sveta. Za konec si bomo ogledali še cerkev sv. Trojice, kjer stoji monštranca z relikvijo svete Rešnje krvi.

Sledila bo vožnja do mesteca Varaždinske toplice. Tukaj bomo takoj začutili starodavni duh in skrb mestnih oblasti ter meščanov za vizijo mesta, ki v sebi skriva arheološke zaklade.

V starem mestu, ki datira v 14. st. se v dvorišču kaštela nahaja lapidarij, zbirka rimskih izkopanin, videli pa bomo tudi cerkev sv. Martina, kapelo sv. Duha, Konstantinov dom… Kompleks Aquae Iasae, kot so Rimljani v davnih časih imenovali današnje Varaždinske Toplice, je eden od najbolje ohranjenih krajev na Hrvaškem.

Sledil bo obisk najlepšega hrvaškega baročnega mesta – Varaždin ki ima bogato zgodovino. Tukaj so leta 1750 ustanovili uniformirano gardo “Purgare”, ki so opravljali varnostno službo in skrbeli za javni red in mir v mestu.

Nato je leta 1767 cesarica Marija Terezija sprejela odločitev o Varaždinu (nemško Warasdin) kot sedežu hrvaškega kraljevega sveta, s čimer je Varaždin uradno postal glavno mesto Kraljevine Hrvaške, Slavonije in Dalmacije.

Mi si bomo najprej ogledali izredno arhitekturno zanimivo varaždinsko pokopališče, ki je nastalo zahvaljujoč vizionarju Hermanu Hallerju l. 1773. Le-to za razliko od drugih pokopališč ni samo počivališče za mrtve, ampak je tudi izjemen primer parkovne arhitekture in spomenik naravi.

Eden izmed najdragocenejših spomenikov na varaždinskem pokopališču je ‘Angel smrti’, delo kiparja Roberta Frangeša Mihanovića, ki na simboličen način prikazuje kako se mrtvi poslavljajo od živih.

Nato se bomo napotili do centra mesta, kjer si bomo ogledali mestne znamenitosti: Korzo, »Kot angelov«, baročne stavbe, park, vodomet ob gledališču…

Sledilo bo tradicionalno pozno kosilo, nato pa po prostem času vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.


Cena izleta je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

  • avtobusni prevoz po programu,
  • vse oglede zunanjosti po programu,
  • vstopnine: Oljarna Središče ob Dravi, s pokušino dobrot ter brošure z recepti, dvorec Batthyany,
  • pozno kosilo v Varaždinu,
  • vsa potrebna lokalna vodenja,
  • ddv,
  • turistično spremstvo in organizacijo izleta.

 Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Možno je doplačilo zavarovanja rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska izleta, odvisno od širine paketa kritja.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


Podobni izleti