Osemdnevno potovanje na zeleni otok Irska

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Osemdnevno potovanje na zeleni otok Irska. Irsko prebivalstvo je na eni strani divje kot Kelti in Vikingi, katerih potomci so, na drugi pa tako prijazno in dobro kot mehko oblikovana irska pokrajina. Narava pozornemu obiskovalcu Irske ne ponuja le tisočih odtenkov zelene barve, marveč tudi številna jezera, prepadne klife, samotne pašnike, …

Osemdnevno potovanje na zeleni otok Irska. Irsko prebivalstvo je na eni strani divje kot Kelti in Vikingi, katerih potomci so, na drugi pa tako prijazno in dobro kot mehko oblikovana irska pokrajina. Narava pozornemu obiskovalcu Irske ne ponuja le tisočih odtenkov zelene barve, marveč tudi številna jezera, prepadne klife, samotne pašnike, …


 • Program: osemdnevno potovanje na zeleni otok Irska
 • Trajanje, prevoz: 8 dni, avtobus – letalo
 • Termin potovanja: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1. dan / Izhodiščni kraj – Trst – Dublin

Odhod iz izhodiščnega kraja. Sledi vožnja do bližnjega letališča ter polet z letalom proti Dublinu. Transfer do hotela. Večerja. Nočitev.

2. dan / Dublin – Clonmacnois – Galway

Po zajtrku se bomo odpravili raziskovati največje in glavno mesto Republike Irske, ki leži na vzhodni obali otoka, ob širokem ustju reke Liffey. Mesto zabave, glasbe in načina življenja, ki mu Irci pravijo »craic«, je živi muzej že odkar so ga v 9. st. poselili Vikingi. Tukaj se srednjeveški gradovi in katedrale srečujejo z arhitektonskim sijajem 18. st., ko je bil Dublin najlepše gregorijansko mesto Britanskega kraljestva.

Dublin je zibelka večnih, kot so Oscar Wilde, James Joyce, Jonathan Swift, Samuel Beckett ter sodobnih kulturnih ambasadorjev, npr. U2. V mestu, ki je ustvarilo največ evrovizijskih uspešnic, bomo vzdolž reke Liffey ter na prestižnih O Connell Street in Marrion Square občudovali značilne gregorijanske hiše s pisanimi vrati. Sprehodili se bomo mimo parka St. Stephens Green, do  katedrale sv. Patricka (ogled notranjosti), si ogledali spomenik Jamesa Joyca, O Connellov most, ki je edini most na svetu, ki ima enako širino in dolžino. Potem je tukaj še Univerza sv. Trojice (Trinity College) iz l. 1592, ki je gostila nekaj nepozabnih diplomantov (Oscar Wilde, Jonathann Swift in Bram Stoker (avtor Drakule).

V njeni knjižnici se nahaja najdragocenejši srednjeveški artefakt Irske: Knjiga iz Kellsa, »Book of Kells«; osupljivi rokopis vsebuje štiri evangelije in velja za najbolje ohranjeni iluminiran rokopis datiran v srednjeveško Evropo. V knjižnici sta običajno razstavljena dva od štirih delov knjige. Eden prikazuje eno od večjih ilustracij, drugi pa tipične strani z besedilom.

Pri st. James Gate-u se baha pivovarna Guinness, katero je Artur Guinness l. 1783 najel za 9000 let, za mesečno najemnino 45 funtov. Zaradi začetnega uspeha so mu konkurenti poskušali ponagajati in hoteli odklopiti vodo. Iz mestnega sveta so že poslali delavce, da zaprejo ventil cevi, ki vodi v pivovarno, a je Artur vzel pravico v svoj kramp in z njim pregnal delavce. Po tem dogodku so dopolnili pogodbo, da lahko Artur uporablja vodo še nadaljnjih 8975 let.

Ogledali si bomo še kulturno četrt Temple bar, labirint tlakovanih ulic, v katerih je nešteto majhnih trgovinic z vsem mogočim ter odličnimi restavracijami. Po nastanitvi in večerji pa nas čaka prosti čas za odkrivanje pubov. Ko si bomo naročili Guinness, ki velja za dietno živilo (le okoli 200 kalorij) rdeče barve, bomo opazovali točaje, če ga točijo kot se mora. Potrebnih je namreč 119,5 sekunde, pod kotom 45 stopinj, imeti mora lepo kremasto pen ter temperaturo 6. stopinj Celzija.

Sledila bo vožnja od vzhodne do zahodne obale. Ustavili se bomo ob sveti reki Shannon (najdaljša reka na Irskem), na grobovih v Clonmacnoisu. Pozno popoldne bomo prispeli v mesto Galway, kjer nas čaka ogled tega bohemskega umetniškega mesta, znanega po njegovih užitkih. V četrtem največjem irskem mestu nas bodo pozdravili pisani pubi, z živo glasbo ter kavarne iz katerih bomo opazovali številne ulične igralce in poslušali ljudi, med katerimi še mnogi govorijo pristno irščino.

Čeprav se mesto ne more hvaliti z izjemnimi vremenskimi pogoji, saj se temperatura nikoli ne dvigne nad 20 stopinj, dežuje vsaki dan, veter pa piha vsakih pet minut, turizem v mestu cveti. V najbolj irskem mestu bomo med ostanki srednjeveškega obzidja in z lososi polni reki Corrib, odkrivali, znamenitosti kot so številne katedrale, grad Lynch (največja srednjeveška stavba), Galwaysko univerzo, kjer hranijo največ zapisov v različnih keltskih jezikih, zaščitenih pod okriljem Unesca. Sledita večerja in nočitev ter po želji obisk nočnih irskih pubov.

3. dan / Galway – pokrajina Connemara – Burren – Lisdoonvarna

Po zajtrku se bomo odpeljali v osrčje nacionalnega parka Connemara. Pot nas bo vodila skozi Galwayski zaliv, kjer še večina prebivalcev govori avtohtoni irski jezik. Med vožnjo bomo v dolini Inagh opazovali granitno hribovje in lesketajoča jezera ter se ustavili ob edinem irskem fjordu – Killary.

Kmalu bomo zajeli sapo ob romantični Connemari, ki se baha kot ena izmed najlepših, nedotaknjenih območij na svetu. V njenem objemu se razprostirajo jezera, močvirja, gorske livade, šotišča, čudovite peščene plaže; nenehno spreminjajoči oblaki pa ji pričarajo posebno svetlobo, ki ji neprestano spreminja podobo.

Na severni obali jezera Pollacapall, ob vznožju gore Druchruach, nas bo pričakala prekrasna neogotska fantazija iz 19.st.- Kylemore Abbey. Dvorec so zgradili za premožnega poslovneža, od l. 1923 pa do 2010 pa je služil kot katoliška šola in tudi danes ga vodijo benediktinke. Ob ganljivi zgodbi dvorca si bomo ogledali samostan, gotsko cerkev ter prečudoviti viktorijanski park. Sledil bo ogled centra irske kulturne dediščine – Dan O” Hara, nato pa se bomo napotili opazovali izkušene kamnoseke pri izdelavi keltskega kristala in izdelkov iz marmorja.

Na poti se bomo ustavili tudi v eni izmed manjših vasih, za nakup pletenin iz Aranskih otokov. Pletenine pletejo moški, v zimskih mesecih, ko je ribolov nevaren. Po nakupih nadaljujemo pot v pokrajino Burren. Čaroben in impresiven košček zemlje je Irsko nekaj posebnega. Odseva lepoto in raznolikost stvarstva. Navdihuje um, drami čute, prebuja domišljijo in dviga duha. Zvečer sledi  namestitev v irskih zdravilnih toplicah Lisdoonvarna. Večerja. Nočitev.

4. dan / Lisdoonvarna – Clifs Moher – Bunratty Castle – Adare – Tralee

Po okrepitvi z zajtrkom se bomo zapeljali na skrajni rob otoka, do ene glavnih irskih znamenitosti. Južno od vasice Doolin nam bo zastal dih, ko bomo zagledali famozne Moherske klife. Ena izmed največjih turističnih zanimivosti Irske se pri O’Brienovem stolpu vzpenja do višine 213 m, nakar se klifi raztezajo vse do rta Hags head. Celotna dolžina čeri znaša kar 8 km.

Leta 2007 je bil zgrajen impresiven center za obiskovalce, v katerem nam bo še posebej zanimiva predstavitev čeri s ptičje perspektive, s pomočjo strmoglavca. Klifi Moher so priljubljeno prizorišče snemanja filmov, kot so Harry Potter in Princ mešane krvi…

Sledi spoznavanje dežele Clare. Pot bomo nadaljevali do vasice Bunratty, nastale iz vikinškega naselja. V vaškem jedru se nahaja t.i. ljudski park (folk park), ki reflektira življenje v ruralni Irski 19. st. Glavna znamenitost vasice je eden najbolj dovršenih gradov na Irskem – grad Bunratt. Po ogledih bomo nadaljevali pot in se pred končnim postankom ustavili v slikoviti vasici Adare (Áth Dara), ki so jo brez pretiravanja oznanili za najlepšo vasico v državi.

S slamo pokrite hiše je dal zgraditi lord Dunraven za delavce posestva. Danes se v hišicah nahajajo trgovinice domače obrti, restavracije in kavarne, ki jih med drugimi obiskujejo prestižni golfisti, saj je okolica vasi pravi raj za ta izbrani šport.  Pot bomo nadaljevali do mesta Tralee, kjer bodo sledili namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

5. dan / Tralee – Ring of Kerry – Skellig Michael- Cahir – Killarney 

Dan bomo pričeli v zgodnjih jutranjih urah, saj nas čaka čarobno potovanje po najslavnejšem predelu Irske, in sicer 100 milj dolgemu, t.i. obroču grofije Kerry (Ring of Kerry). Slikovita vožnja po polotoku Iveragh nam bo kazala podobe jezer, peščenih plaž, razgledov na Atlantik, zelenih gričev, vrhov gora, skrivnostnih meglic in zanimivega rastlinstva. P

ri vožnji po smaragdni Irski bomo obvozili številna zgodovinska mesta, kjer se bomo seznanili z irsko dediščino, katera sega vse od kamene dobe. Pogled se nam bo ustavil tudi na kamnitem otočku, kjer se nahaja vasica Skeillig Michael, katero krasi zapuščen krščanski samostan izpred 7. stoletja in je gostil zadnja sceno filma Zvezdne steze.

V primeru lepega vremena in ob mirnem morju bo sledil morski izlet na Skellig Rocks. Pot bomo nadaljevali po področju Tipperary in se ustavili v mestecu Cahir ob reki Suir, kjer bomo našli plemeniti grad iz 12. st.. Grad, ki mu je dominirala mogočna rodbina Butler, je ohranil svojo impresivno podobo, stolp in veliko prvotne obrambne strukture. Naš zadnji postanek ta dan je središče istoimenskega narodnega parka, osrčje grofije Kerry – mesto Killarney. Mesto se lahko zahvali slikovitim jezerom, slapovom, ledeniškim dolinam, kristalnemu oceanu, da se tukaj turizem udejanja že več kot 250 let.

Svoje sta pripomogla tudi sir Walter Scott in kraljica Viktorija, ki sta tja prihajala po navdih. Ob jezeru Lough Leane si bomo ogledali zunanjost prekrasnega viktorijanskega dvorca s čudovitimi, svetovno znanimi vrtovi. Sledili bo namestitev v hotel, večerja in nočitev.

6. dan / Killarney Np – Gup of Dunloe – Killarneys Lakes – Blarney

Po zajtrku se bomo zapeljali na razgledno točko Aghadoe, od koder se ponuja čudovit pogled na vsa jezera in gorsko skupino Mangerton. Sledilo bo pravo doživetje neokrnjene irske pokrajine, raziskovanje naravne lepote Killarneyskega narodnega parka. Pričeli bomo z Kate Kearney’s Cottage.

Z vozovi na konjsko vprego se bomo popeljali skozi znamenito sotesko Gup Of Dunloe, do Lord Brandon’s Cottage, od tu pa s čolni nadaljevali vožnjo po gorskih potokih in mimo vseh treh Killarneyskih jezer do gradu Ross. Popoldne bomo nadaljevali potovanje po južni Irski do Macrooma in na poti proti Corku zavili v Blarney. V obzidju gradu Blarney je vgrajen kamen, ki ga ljudje poljubljajo, saj bi naj s tem pridobili dar zgovornosti. V bližini gradu se bomo nastanili v hotelu. Večerja in nočitev.

7. dan / Blarney – Cork – Midleton – Rock of Cashel – Carlow

Po zajtrku se bomo odpeljali skozi drugo največje mesto na Irskem, Cork, ki je bilo v 6. stoletju samostansko mesto. Središče Corka je obdano z dvema rečnima kanaloma reke Lee. Leta 2005 pa je dobilo naziv kulturne prestolnice. Na poti do Midletona bomo zavili do pristaniškega mesta Cobh, kateri se ponaša z eno izmed največjih irskih gotskih katedral.

Mesto je vezano na žalostne zgodbe irskih izseljencev v Ameriko, kakor tudi na tragedijo Titanika in potopljene Lusitanie. Sledi ogled destilarne James Irish Whiskey ter poizkušanje njihovega, po vsem svetu znanega produkta. Z dobro voljo in nasmehom na obrazu se bomo nato podali na vožnjo do naslednje točke Rock of Cashel. Cashel pomeni v galski irščini krožno kamnito utrdbo. Obstajajo tudi druga imena, npr. Kraljeva skala ali Skala svetega Patrika.

Po legendi je nastala kot izpljunek hudiča, ki je ugriznil del gore Devil’s Bite, nahajajoče se 30 kilometrov severno od Cashela. Kos kamnine je padel iz hudičevih ust in tako je nastal Rock of Cashel. Sledi vožnja do našega zadnje namestitve na Irskem. Namestitev v hotelu, večerja. Nočitev.

8. dan / Carlow – Dublin – Izhodiščni kraj

Po zajtrku sledi vožnja proti Dublinu. V prostem času bomo izkusili zadnji utrip prestolnice. Obiščemo lahko obiščete enega izmed številnih muzejev. Največ obiskovalcev pritegne muzej pivovarne Guinness.

Sredi dneva bo še dovolj časa za potepanje in raziskovanje, po pubih v četrti Temple Bar ali po trgovinah na Graffton in O’Connell street. Ko si bomo nabrali dovolj irskih spominkov, se bomo odpeljali na letališče Dublin. Sledil bo let domov, nato pa se bomo s transferjem odpeljali do izhodiščnega kraja.


Cena potovanja je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • povratno letalsko vozovnico,
 • letališke takse in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo,
 • transfer do odhodnega letališča in nazaj,
 • avtobusni prevoz po programu celotne ture na Irskem,
 • 7 x polpenzion ( 7x zajtrk in 7x večerja) v hotelih 3*, dvoposteljne sobe
 • POLDNEVNI IZLET: Gup of Dunloe/Killarney’s Lakes,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • ddv,
 • turistično vodenje in organizacijo potovanja.

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba ob prijavi,
 • fakultativni izlet na Skellig Rocks,
 • vse vstopnine po programu (Trinity College, St. Partick’s Chatedral, Clonmacnois, Kylemore Abbey, Bunratty Castle, Sheep dog show, Blarney Castle, Jameson Whiskey Centre, Killkany Castle, Rock of Chasel),
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


OPOMBA: V primeru, da nam letalski prevoznik ne potrdi predvidenega letalskega prevoza, si pridružujemo pravico do spremembe kraja in časa odhoda in vrnitve. Program vsebinsko ostaja enak, prilagojen letalskemu prevozu. Vrstni red ogledov se po dnevih lahko spremeni.


Podobni izleti