Po poti grofa Drakule Romunija s Transilvanijo in gradovi

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Na poti grofa Drakule po Romuniji in Transilvaniji bomo spoznavali zgodovinsko romunsko pokrajino, najlepša srednjeveška utrjena mesta, gradove in muzeje kot so: Hunedoara, Sibiu, Brasov, Bran, Azuga, Arad,…

Po poti grofa grofa Drakule Romunija s Transilvanijo in gradovi. Spoznavali bomo zgodovinsko romunsko pokrajino, najlepša srednjeveška utrjena mesta, gradove in muzeje kot so: Hunedoara, Sibiu, Brasov, Bran, Azuga, Arad,…


 • Program: po poti grofa Drakule Romunija s Transilvanijo in gradovi
 • Trajanje, prevoz: 4 dni, avtobus
 • Termin potovanja: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1. dan / Izhodiščni kraj – Madžarska – Romunija

Odhod avtobusa iz Maribora ob 22.00 uri. Nočna vožnja preko Madžarske proti Romuniji.

2. dan / Hunedoara – muzej Astra – Sibiu

Jutranji prihod v Romunijo. Sledi pot do znamenite “Drakulove Transilvanije”s prvim gradom Huneduara, kjer sta renesančni in baročni stil skreirala edinstven grad 14. st. Grad, ki se imenuje tudi Korvinov grad in kjer je svoje otroštvo preživel Matija Korvin (Kralj Matjaž), nosi simbol krokarja z zlatim obročem in je hkrati arhitekturna inspiracija Vladu Tepešu (grofu Drakuli).

Vožnja do etnološkega muzeja na prostem, ki je najpomembnejši muzej iz muzejskega kompleksa Astra, kateri pod enim organom združuje štiri etnološke in civilizacijske muzeje mesta Sibiu. Muzej s 96 ha, od katerih je na 40 ha stalna razstava, slovi kot eden največjih etnografskih muzejev v Evropi. Tukaj bomo videli preko 400 spomenikov ljudske arhitekture in tehnike, impresivno zbirko podedovanih etnografskih objektov kot tudi zelo cenjeno zbirko mlinov, lesenih cerkva in tradicionalnih domačij.

Sledi nastanitev v hotelu. Nato ogled mesta. Staro mesto je ohranilo veličino preteklosti, ko so bogati in mogočni cehi dominirali regionalni trgovini. Deli srednjeveškega zidu še sedaj čuvajo zgodovinski del, kjer ozke ulice prečkajo hiše s strmimi strehami iz 17. st. in kjer cerkve dominirajo trgom kot sta Veliki in Mali trg.

V historičnem delu bomo videli Veliki trg, tri stolpe iz 15. st, glavni obrambni stolp iz 16. st, evangeličansko cerkev v kateri so najlepše freske Transilvanije iz l. 1445 ter baročne orgle, katoliško cerkev, Huetov trg, lepo pasažo stopnic, ki povezuje zgornji del mesta s spodnjim, most laži, Goldsmitov trg, mali trg, Brukentalovo palačo. Sledila bo tipična romunska večerja ter čas prilagojen Vašim individualnim željam. Nočitev.

3. dan / Brasov – Bran – Azuga – Sibiu

Po zajtrku se bomo odpravili do mesta Brasov, ki je eden izmed najbolj znanih romunskih turističnih krajev z odlično ohranjenim Mestnim trgom (piata Sfatulu) v središču mestnega jedra. Sredi trga stoji stara mestna hiša iz leta 1420. Trg je obkrožen s čudovitimi baročnimi stavbami.

Na južni strani stoji Črna cerkev (Biserica Neagra), najbolj znana turistična znamenitost Brasova. Masivno gotsko cerkev so zgradili med leti 1385 in 1477 na kraju, kjer je prej stala cerkev, ki je bila uničena med napadi Mongolov. Gradnja le-te ni bila lahka, saj so jo ogrozili tako turški napadi kot skoraj celotno uničenje v grozljivem požaru. Gost dim je stene cerkve odel v črnino in od tu izhaja tudi njeno današnje ime. V baročni, z balkoni in vitraži okrašeni notranjosti ter orglami, ki spadajo med največje v Vzhodni Evropi, se tukaj nahaja tudi največja zbirka orientalskih preprog za Istanbulom.

Sledi vožnja do gradu Bran (Drakulov grad), kjer bomo izkusili mit, zgodovino, intrige ter magičnost tega čudovitega poslopja. Za grofa so njegovi podaniki govorili, da je žejen krvi, na plašču, ki ga je vedno nosil pa je imel izrezanega zmaja, kar mu je prineslo vzdevek Dracul-hudič. Po ogledu sledi čas za odkrivanje okolice gradu in nakupe spominkov na stojnicah.

Nato se bomo napotili do kleti, kjer nas čaka »kraljevska pogostitev«, saj je le-ta vinarna, ustanovljena leta 1892. oskrbovala kraljevski dvor. V kleti, kjer pridelujejo peneča vina po tradicionalni metodi, bomo ta tudi preizkusili, po peneči kapljici pa napolnili tudi naše utrujene trebuhe. Veseli se bomo vrnili v naš hotel v kraju Sibiu. Nočitev v hotelu.

4. dan / Sibiu – Arad

Po zajtrku nas bo pot vodila proti Aradu.  Tukajšnji vinogradi so znani po znamenitih rdečih vinih s tradicijo pomembnih družin, ki so imeli te vinograde v lasti. Sami o svojih vinih pravijo, da dajejo »iskro ljubezni, krila mislim ter kamin prijateljstvu«…

In ne moremo si predstavljati boljšega kot dober gurmanski zaključek potovanja in preizkusiti njihove tradicionalne dobrote ob žlahtnih raznobarvnih vinih. Obiščemo znamenito vinarijo in si privoščimo domače kosilo v 300 let starem penzionu. Sledi povratek proti domu, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah. Verjamemo, da vam bo potovanje Romunija, Transilvanija ostalo v lepem spominu.


Cena potovanja je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

 Cena zajema:

 • avtobusni prevoz,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • 2 x nočitev z zajtrkom v hotelu 4 * v strogem centru mest v dvoposteljnih sobah,
 • vstopnine: gradova Hunedoara in Bran, etnološki muzej Astra,
 • tipično romunsko večerjo v mestu Sibiu,
 • ogled vinarije in kosilo v Aradu,
 • vstopnina v baziliko v Brasovu,
 • ogled kleti, degustacijo penečih vin s kosilom v bližini kraja Bran,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja.

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba ob prijavi,
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


Podobni izleti