Potovanje Durmitor, rafting na Tari, Zlatibor in Šarganska osmica

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Potovanje Durmitor, rafting na Tari, Zlatibor in Šarganska osmica. Vzpon na Maglič-najvišji vrh BIH, vožnja po najlepši panoramski cesti čez Durmitor, ogled Črnega jezera, vzpon s sedežnico na Savin Kuk, vožnja z muzejskim vlakom Čiro, vse to in še več je zelo pestro in dogajanja polno potovanje.

Potovanje Durmitor, rafting na Tari, Zlatibor in Šarganska osmica. Vzpon na Maglič-najvišji vrh BIH, vožnja po najlepši  panoramski cesti čez Durmitor, ogled Črnega jezera,  vzpon s sedežnico na Savin Kuk, vožnja z muzejskim vlakom Čiro, vse to in še več je zelo pestro in dogajanja polno potovanje.


 • Program: potovanje Durmitor, rafting na Tari, Zlatibor in Šarganska osmica
 • Trajanje, prevoz: 5 dni, avtobus
 • Termin potovanja: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1. dan / Izhodiščni kraj – Zagreb – Slavonski Brod – Sarajevo

Nočna vožnja mimo Zagreba, Slavonskega Broda in Sarajeva.

2. dan / Foča – Tjentište – kamp na sotočju rek Tare in Pive

Zjutraj se bomo pod obronki planine Treskavice pripeljali do Foče v dolino reke Drine. Po delu njene soteske se bomo prebili do kraja Tjentište, ki leži v dolini reke Sutjeske. Tu si bomo ogledali spomenik padlim borcem pete sovražne ofenzive bitke na Sutjeski. S terenskimi vozili se bomo zapeljali do izhodišča vzpona-na Maglič.

Vzpon traja 3 ure, prav tako tudi spust do Trnovačkega jezera; od jezera do terenskih vozil pa nas čakata še 2 uri hoje, tako da je hoje skupno za cca. 8 ur. Lahko se odločimo tudi za manj zahtevno pot mimo pragozda do Trnovačkega jezera, katera v obe smeri traja cca. 4 ure. Do avtobusa se bomo zapeljali s terenskimi vozili, nato pa se bomo po dolini reke Drine preko Ščepan-Polja pripeljali do kampa na sotočju rek Tare in Pive.

Tu se bomo namestili v dvo-posteljne brunarice, nakar bo sledila dobra večerja z izbrano lokalno kulinariko in prijetno glasbo.

3. dan / NP Durmitor – Piva – Žabljak

Po zajtrku se bomo s terenskimi vozili zapeljali v NP Durmitor do kanjona reke Tare, ene izmed najlepših kajakaških, splavarskih in turističnih magistral v Evropi. Ta edinstvena kanjonska dolina je znana kot najgloblja rečna dolina v Evropi ter druga najgloblja v svetu. Globina kanjona na nekaterih mestih znaša izrednih 1300 m.

Z raftingom bomo začeli v Brštanovici. Po približno triurnem atraktivnem spustu po brzicah Tare se bomo vrnili v kamp na kosilo. Nato se bomo z avtobusom peljali po soteski reke Pive mimo Pivskega jezera in Plužin, vožnjo pa nadaljevali po slikoviti Durmitorski cesti čez Sedlo mimo Trse do Žabljaka. Vmes bomo imeli krajše postanke za občudovanje lepot Durmitorja. V Žabljaku se bomo namestili v hotelske sobe, nato nas čakata večerja in nočitev.

4. dan / Žabljak – Savin Kuk – Đurđević Tara – Plevlja – Srbija – Zlatibor

Po zajtrku se bomo sprehodili okrog slikovitega in impresivnega Črnega jezera, kjer bomo opazovali njegovo lepoto in idilično lego ter dva-tisočake, ki se dvigujejo nad njim. S sedežnico se bomo povzpeli na Savin Kuk, ki je visok 2313 m in vrhove tokrat opazovali iz druge perspektive.

Nato se bomo ustavili pri znamenitem mostu v kraju Đurđeviča Tara, kateri je bil zgrajen v letih 1938-40 kot največja mojstrovina iz armiranega betona v Evropi. Zaradi 5. lokov v največjem razponu 116 m in višine 150 m nad kanjonom je postal tudi slavna gradbena mojstrovina v svetovnem merilu. Skozi kraj Plevlja bomo nato prispeli v Srbijo, kjer se bomo ustavili pri poznanem ekološkem turizmu, ki je v lasti Slovenca.

Tu bomo ob izbrani kulinariki spoznali njegovo poslovno zgodbo in vizijo. Sprehodili se bomo po ,, poti zdravja” do pečine Uvac, v kateri gnezdi znameniti Beli orel. Opazovali bomo te orjaške lepotce ter jezera Zlatarsko, Uvarčko in Radoinjsko. Po vožnji do Zlatibora se bomo namestili v hotel, nato pa sledi večerni sprehod po letoviškem središču ter nočitev.

5. dan / Zlatibor – Drvengrad – Šarganska osmica – Višegrad – Izhodiščni kraj

Po zajtrku se bomo zapeljali do Drvengrada – etno vasice, ki so jo zgradili na hribu Mećavnik po zamisli filmskega režiserja Emirja Kusturice za snemanje filma »Življenje je čudež«. To je pravzaprav mestece iz lesa v malem, saj ima prav vse, kar imajo velika mesta: mestna vrata, cerkvico, knjižnico, galerijo, kino-dvorano, slaščičarno, narodno restavracijo…

Po ogledu vasice bo sledila vožnja z znamenito Šargansko osmico po delu ozkotirne železnice, ki je nekoč povezovala Beograd s Sarajevom in Dubrovnikom. Na tej progi je tako imenovan »Ćira« zadnjič zasopihal leta 1974. Del proge v obliki osmice od Mokre Gore do postaje Šargan Vitasi so ponovno oživeli in muzejski vlak veselo žvižga skozi številne tunele ter čez mnoge mostove; na razdalji 15.440 m premaga višinsko razliko 300. m. Z vlaka ter na vmesnih postankih so odlični razgledi na prekrasno pokrajino in zagotovo bomo neizmerno uživali.

Naša pot se bo nadaljevala po razgibani pokrajini vse do Višegrada, kjer kraljuje 500 let stari kamniti most z 11. loki, ki ga v svojem romanu Most na Drini opisuje nobelovec Ivo Andrić. Po ogledu sledi vožnja do mejnega prehoda s Hrvaško, nato pa po avtomobilski cesti mimo Slavonskega Broda in Zagreba v Slovenijo. Potovanje Durmitor, Zlatibor in Šarganska osmica vam bo ostalo v nepozabnem spominu.


Cena potovanja je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • prevoz z avtobusom po programu,
 • 1 x polpenzion v 2-posteljnih brunaricah v kampu Tara, wc in tuši so skupni kot v vseh kampih,
 • 1 x polpenzion v hotelu 3* na območju Žabljaka v dvoposteljni sobi,
 • 1 x NZ v hotelu 3* na območju Zlatiborja v dvoposteljni sobi,
 • organiziran voden vzpon na Maglič, takso za NP Sutjeska in Trnovačko jezero,
 • rafting z vso potrebno opremo na reki Tari in takso za NP Durmitor,
 • kosilo po raftingu,
 • vstopna taksa za Črno Jezero NP Durmitor,
 • vožnjo z muzejskim vlakom »Šarganska osmica«,
 • vstopnino v Drvengrad,
 • pozno kosilo v ekološkem turizmu z živo glasbo,
 • lokalno vodenje po NP Sutjeska in NP Durmitor,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja.

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba ob prijavi,
 • sedežnica na Savin Kuk,
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


Podobni izleti