Potovanje na Afroditin smaragdni otok Ciper

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Potovanje na Ciper. Vabimo vas na otok Ciper, katerega od leta 1964 ločuje več kot 180 kilometrov dolgo območje zelene črte, ki deli Grke in Turke. Tukaj se je rodila boginja Afrodita, tukaj najdemo prekrasne bizantinske cerkve, razvaline antičnih templjev, bleščeče mozaike, odmaknjene samostane, križarske utrdbe in vitke minarete mošej. Smaragdno-zeleno morje, ne manjka vinske trte, sadnega drevja, oljk,…

Potovanje na Ciper. Vabimo vas na otok Ciper, katerega od leta 1964 ločuje več kot 180 kilometrov dolgo območje zelene črte, ki deli Grke in Turke. Tukaj se je rodila boginja Afrodita, tukaj najdemo prekrasne bizantinske cerkve, razvaline antičnih templjev, bleščeče mozaike, odmaknjene samostane, križarske utrdbe in vitke minarete mošej. Smaragdno-zeleno morje, ne manjka vinske trte, sadnega drevja, oljk,…


 • Program: potovanje na Afroditin smaragdni otok Ciper
 • Trajanje, prevoz: 8 dni, avtobus / letalo
 • Termin potovanja: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1. dan / Slovenija – Ciper – Larnaka

V zgodnjih jutranjih urah se bomo napotili do bližnjega letališča, kjer se bomo vkrcali na letalo. Na Cipru se bomo stacionirali v enem izmed najpomembnejših letovišč na otoku; v Larnaki. Mesto Larnaka je bilo zgrajeno na ruševinah starodavnega mesta Citium, ki je bilo rojstno mesto stoičnega filozofa Zena.

Znano je po svoji promenadi »foinikoudes«, s kipom Zena, cerkvi sv. Lazarja, akvaduktu Kamares, srednjeveški trdnjavi ter armenskem spomeniku genocida. Po ogledu mestnih znamenitosti se bomo sprehodili po promenadi, polni barov, restavracij, trgovinic in si vtisnili prve vtise o jeziku in kulturi Ciprčanov. Sledita večerja in nočitev.

2. dan / Kirenija – Nikozija

Po zajtrku bo sledila vožnja na sever Cipra, do Kirenije; romantičnega pristaniškega mesteca na severni obali otoka. Mesto je znano po mogočni bizantinski trdnjavi iz 10. stoletja, kjer se nahaja najstarejša grška ladja, ki so jo kadarkoli izkopali ter ostale stare ladijske razbitine, skupaj s tovorom, ki so ga prevažali. Iz trdnjave se razprostira osupljiv pogled na mesto, kjer bomo kasneje odkrili ogromno restavracij, barov in trgovinic, kjer se kaže duh severa, saj trgovinice odsevajo turško dušo, so pristne in se zgodaj zvečer zaprejo.

Seveda nas bodo privlačile tudi neokrnjene plaže, zahodno od mesta. Po ogledu Kirenije se bomo odpravili do ostankov veličastnega srednjeveškega gradu sv. Hilariona ali gradu Sneguljčice. Pot, ki ponuja čudovit razgled na Kirenijsko obalo, bomo nadaljevali proti tipični ciprški vasici Bellapais, v gorovju Pentadaktylos, ki je navdihnila Walta Disneya, ko je pisal pripoved o Sneguljčici. Vasica je bila dom Lawrenca Durrella, znamenitega angleškega pisatelja, ki je pisal o življenju na Cipru v knjigi Bitter Lemons.

Ogledali si bomo še bližnji samostan nakar bo sledila vožnja do Nikozije, po turško Lefkose, glavnega mesta Cipra. Od leta 1974 je Nikozija z mejo razdeljena na turško-ciprski in grško-ciprski del in je tako edino mesto v Evropi, ki je razdeljeno na dva dela. Tukaj bomo našli številne cerkve, ki so jih po razdelitvi otoka preoblikovali v mošeje, si ogledali predsedniško palačo, se nato napotili do zelene oz. Atilove črte, ki deli mesto na turški in grški del.

Videli bomo zgradbe, ki so bile poškodovane v času vojne, mejna vrata Ledra Palace, ki so edina mejna vrata med severnim in južnim delom otoka. Odkrili bomo tudi otomanski karavanseraj, nekdanjo gotsko katedralo Svete Sofije, ki je danes mošeja Selimiye in pokrito tržnico ali bazar. Po vodenem ogledu sledi prosti čas za samostojno raziskovanje raznolikih strani mesta ali nakupe na znameniti ulici Dereboyu, kjer bomo vadili veščine barantanja. Sledi povratek do hotela, večerja in nočitev.

3. dan / Famagusta – Karpaz

Po zajtrku se bomo odpravili v mesto Famagusta, ki sodi med najpomembnejša zgodovinska in kulturna mesta na otoku. Mesto na vzhodni obali otoka imenujejo tudi »Mesto duhov«. Do tja vodi pot po rodovitni ravnini, okolica je pa polna naravnih danostih, ugodnih vetrovih in tokovih, ki so bili že od nekdaj idealni za trgovanje z Bližnjim Vzhodom.

Mesto se ponaša z dolgimi peščenimi plažami ter kristalno čistim morjem. V Famagusti bomo odkrili ostanke številnih cerkev, zapor Namik Kemal in grad med katerimi največ pozornosti pritegne srednjeveško beneško obzidje z Othellovim stolpom iz 12. st., ki naj bi predstavljalo tudi enega izmed osrednjih prizorišč znane Shakespearove tragedije. Pravo umetniško delo so tudi Morska vrata (Porta del Mare), ki so jih naredili po nasvetih Leonarda da Vincija.

Med vsemi spomeniki izstopa nekdanja stolnica sv. Nikolaja, ki je bila spremenjena v mošejo Lala Mustafa Pasha. Zgradbi, ki spominja na stolnico v Reimsu, so Turki dodali minaret. Po ogledu znamenitosti se bomo odpravili do bližjega arheološkega parka Salamis, ki je bil v antičnih časih trgovsko najbolj pomembna kraljevina na otoku in je opisan celo v Homerjevih delih. Lepo ohranjeno gledališče, gimnazija, kopeli in ostali objekti iz rimskega obdobja nam bodo ponudili odličen vpogled v arhitekturo tega veličastnega obdobja. Kasneje bomo obiskali samostan sv. Barnabasa, kjer se nahaja čudoviti muzej ikon, bogat arheološki muzej ter kapelica, zgrajena nad grobom apostola Barnabasa.

Sledila bo vožnja s panoramo rodovitne zemlje in nasadi oljk na polotok Karpas. Na poti si bomo najprej ogledali dvorec Kantara. Ostanki te mogočne trdnjave iz 10. st. se nahajajo na nadmorski višini 630. m. S trdnjave se odpira nepozaben in edinstven razgled na celotni polotok Karpaz, na doline in plaže ciprske vzhodne obale, na osamljene uvale vzdolž severne obale in na slikovito nanizane zelene planinske vrhove gore Besparmak. Vožnjo do polotoka Karpaz bomo nadaljevali skozi prekrasno sipinsko pokrajino, vzdolž dolge in osamljene peščene plaže na kateri od junija do septembra valijo svoja jajca zaščitene caretta želve.

Sledi ogled ribiške vasice Bogaz. Nato se bomo ustavili pri ayios philon iz 10.stoletja, ki je zgrajena na ruševinah cerkve iz 5.stol. in spoznali zgodbo o sv. Filonu, ki je v 4.st. prebivalce Karpaza spreobrnil v kristjane. Sledi pot do vasice Dipkarpaz, ki je ena izmed redkih krajev, kjer grški in turški Ciprčani še vedno živijo v sožitju. Ustavili se bomo v pravoslavnem samostanu Apostola Andreja, kjer bomo pili zdravilno sveto vodo, nato pa se odpravili na skrajno konico vzhodnega dela otoka, ki je samo dobrih 100 km oddaljena od Sirije.

Na poti nam bodo nagajali zaščiteni oslički. Za konec pohajkovanja tega dne pa nas čaka svetovno znana Zlata plaža (Golden Beach), kjer se bomo počutili kot na Karibih. Sledi povratek v hotel in večerja.

4. dan / Troodos – Kykkos

Po zajtrku se bomo za ves dan podali v pogorje Troodos. Največja gorska veriga na Cipru je že v preteklosti oskrbovala Sredozemlje in Bizanc z bakrom in lesom, za izdelavo orožja in ladij. Poleg svežega zraka, fantastičnih razgledov, tradicionalne gastronomije je področje znano po bizantinski umetnosti s cerkvami in samostani, polnimi prečudovitih fresk.

Devet cerkva in samostan je leta 1985 Unesco uvrstil v svojo kulturno dediščino. Ustavili se bomo v samostanu Kykkos, katerega prvotni izvor sega v 11. st. in ga odlikuje slikovita lega na višini 1.318m. nad morjem. Tukaj bomo občudovali veličastne ikone, mozaike, fantastičen razgled in še veliko več. V samostanu, ki velja za enega največjih verskih in kulturni spomenikov na Cipru se nahaja tudi grob prvega ciprskega predsednika nadškofa Makariosa III. Po ogledu samostana se bomo napotili naproti ostalim čarom pogorja.

Med drugim se bomo ustavili v vasici Omodos, centru vinarstva in sadjarstva na Cipru, znani tudi po izdelkih domače obrti. Vasica je zgrajena okrog samostana sv. Križ, kjer stoji tudi impozantna cerkev, kjer se hranijo kosti in lobanja sv. Filipa. Na čudovitem trgu, obdanem s kavarnami, tavernami in trgovinicami si bomo privoščili kavico, nato pa se odpravili do čarobne vasice Kakopetria, kjer si bomo med drugim ogledali starodavno cerkev Ayios Nikolaos, katere notranjost je poslikana z bizantinskimi freskami.

Sledi vožnja do Asinoua, kjer se nahaja cerkev panagia asinou, ki so jo uvrstili v Unescovo dediščino in se hvali s čudovitimi freskami, ki datirajo v 12. st. Sledita povratek v hotel in večerja.

5. dan / Limassol – Paphos

Po zajtrku se bomo ponovno podali na pot do Paphosa. Prvi postanek bo na obali pri sloviti Afroditini skali ali Petra tou Romiou, domu mitološke boginje ljubezni in lepote, ki se je rodila iz morske pene in se pogosto kopala ob skali. Pot bomo nadaljevali do mesta Paphos, ki se ponaša s številnimi spomeniki iz antike in poznejših obdobij. Arheološki park, ki leži tik ob morju, je prava zakladnica mozaične umetnosti.

Poleg mnogih zasebnih hiš s čudovitimi mozaiki so se ohranili tudi kraljevi grobovi, odeon in bazilika iz bizantinskega obdobja. Tako ne preseneča, da najdemo Paphos na seznamu Unescove naravne in kulturne dediščine. Poleg ostankov iz preteklosti je privlačno tudi sodobno letovišče z značilnim utripom. Sledi vožnja do teatra na prostem: Kourion, impresiven amfiteater datira v 2. st. pr.n.št. in je v preteklosti poleg gledališča služil za uprizarjanje gladiatorskih iger.

V bližini si bomo ogledali še mesto Limasol, pomembno gospodarsko središče s sedeži številnih bank in drugih podjetij. Med drugim bomo obiskali grad, ki so ga pozidali v 12. stol. in so ga pozneje predelali Benečani, ki so na otoku gospodovali več stoletij.

Posebno doživetje bo sprehod ob obali, kjer so pred nekaj leti uredili park sodobnih skulptur, ki se ponaša z bogato kiparsko zbirko. Sledil po prihod do hotela, večerja in nočitev.

6. dan in  7. dan 

Ti trije dnevi so namenjeni prostemu času za individualno odkrivanje čarov Cipra, nakupovanje ali uživanje na plaži. Možnost fakultativnih izletov za doplačilo.

8. dan / Ciper – Izhodiščni kraj

Po zgodnjem zajtrku se bomo zapeljali na letališče, od koder sledi povratek proti Dunaju, nato pa proti Sloveniji.


OPOMBA: dneve programa lahko tudi zamenjamo in kakšen prosti dan vrinemo med program.


Cena potovanja je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz po programu in transfer do letališča in nazaj,
 • letalski prevoz iz enega nam bližnjih letališč,
 • letališke pristojbine in varnostne takse,
 • 7 x polpenzion v hotelu,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • lokalno vodenje v srbohrvaškem jeziku,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja.

Vstopnine (doplačila):

 • Kirenija – bizantinska trdnjava z najstarejšo grško ladjo:
 • Sv. Hillarion:
 • Katedrala sv. Sofije:
 • Salamis:
 • Samostan sv. Barnabasa:
 • Kykkos:
 • Paphos park, Dinizejeva hiša:
 • Kourion:

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba ob prijavi,
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


OPOMBA: V primeru, da nam letalski prevoznik ne potrdi predvidenega letalskega prevoza, si pridružujemo pravico do spremembe kraja in časa odhoda in vrnitve. Program vsebinsko ostaja enak, prilagojen letalskemu prevozu. Vrstni red ogledov se po dnevih lahko spremeni.


Podobni izleti