Potovanje Rim, Pompeji, Vezuv in Toskana

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Potovanje Rim, Pompeji, Vezuv in Toskana. Italija je pokrajina kapučina, testenin, zgodovinskih mest, romantike, mode, … recimo ji kar BELLA ITALIA! Obiskali bomo prekrasno toskansko mesto Siena, prevozili pot po čudoviti panoramski cesti Asciano – Siena, pokrajino Montepulciano, obiskali bomo večni Rim, zdraviliško mestece Fiuggi, ruševine mesta Pompeji, ognjenik Vezuv, najmanjšo neodvisno državo Vatikan,…

Potovanje Rim, Pompeji, Vezuv in Toskana. Italija je pokrajina kapučina, testenin, zgodovinskih mest, romantike, mode, … recimo ji kar BELLA ITALIA! Obiskali bomo prekrasno toskansko mesto Siena, prevozili pot po čudoviti panoramski cesti Asciano – Siena, pokrajino Montepulciano, obiskali bomo večni Rim, zdraviliško mestece Fiuggi,  ruševine mesta Pompeji, ognjenik Vezuv, najmanjšo neodvisno državo Vatikan,…


 • Program: Rim, Pompeji, Vezuv in Toskana
 • Trajanje, prevoz: 5 dni, avtobus
 • Termin potovanja: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1. dan / Izhodiščni kraj – Siena

Potovanje Rim, Pompeji, Vezuv in Toskana bomo pričeli v zgodnjih jutranjih urah, ko bomo zapustili našo domovino in se peljali mimo Furlanije, Benečije, Lombardije, mimo znamenitih mest Bologne, Parme, Medene…

Naš prvi obisk bo v prekrasnem toskanskem mestu Siena. Pravijo, da se v Sieni arhitektura vzpenja in ti lahko dvigne dušo. Siena je gotski muzej na prostem. Njeni srednjeveški spomeniki se zlivajo z dinamičnimi ulicami, kjer so vsaka tretja vrata ali restavracija ali vinoteka ali delikatesa, v katero preprosto moraš zaviti. Kajti Siena je renesanso prehitela in vse to čuvala do današnjih dni. Naše pohajkovanje bomo pričeli pri Baziliki San Domenico, kjer bomo občudovali tega opečnatega gotskega mogotca.

Nato se bomo sprehodili po edinstvenih ulicah in prispeli v srce mesta. Srednjeveška Piazza del Campo nas pričaka z veličastno tlakovano preprogo in upravičeno velja za enega najlepših trgov v Evropi. Impozantno učinkuje tudi kamniti stolp (sedaj sedež prestižne Academia Musicale) na Palazza Chigi Saracini, ki ga je sredi 12. st. zgradila mogočna družina Marescotti.

In tukaj je še ena najbolj spektakularnih katedral v Italiji (in to je država s spektakularnimi katedralami)-Siena Duomo, lokalno Il Duomo. Izbrana gotska arhitektura in umetnost si podajata roke tako zunaj kot znotraj te prekrasne dame, ki se baha že z unikatnim črno-belim zvonikom, v njej pa najdemo umetnine Donatella, Berninija in Michelangela ter renesančne kipe papežev in vladarjev. Potem pa vsak po svoje: eni od nas bomo posedli na veličastnem trgu in se ob dobri pasti skušali vživeti v Il Palio, konjske dirke (brez sedla), ki se odvijajo na Piazza Il Campo.

Po prostem času za pohajkovanje in prigrizek bomo nadaljevali pot po čudoviti panoramski cesti Asciano-Siena, proti okolici Montepulciana, kjer se bomo namestili v hotel. Sledila bosta večerja in nočitev.

2. dan / Rim – Fiuggi

Po zajtrku bomo pot nadaljevali proti večnemu mestu Rim. Le kdo še ni slišal za mesto prepleteno z znamenitostmi, navdihujočo umetnostjo in dinamičnim uličnim življenjem. Mesto je preplavljeno z neprecenljivimi zakladi. Starodavni kipi krasijo prvovrstne muzeje, v cerkvah se bahajo bizantinski mozaiki in renesančne freske, baročne fasade stojijo ob boku srednjeveškim trgom.

Ko se bomo sprehajali skozi mesto ne bomo potrebovali veliko truda, ko bomo odkrivali zaklade, saj so na vsakem koraku. V večnem mestu, ki so ga krasili Micheangelo, Caravaggio, Raphael, Bernini… si bomo ogledali starodavno ikono Kolosej, Rimski forum ter Cesarske forume, Pantheon, Beneški trg z Viktorjancem, Beneško palačo, Palačo splošnega zavarovanja, trg Navona, baročni vodnjak Trevi, kamor bomo vrgli kovanec, ki nam bo izpolnil željo, da se bomo v mesto še vrnili, ter španske stopnice s cerkvijo Trinita dei Monti.

Potem si bomo vzeli čas, da bomo odkrili »dolce vita« življenjski stil Rimljanov. Posedanje v uličnih kavarnah in opazovanje ljudi na prelepih trgih je nujen del rimske izkušnje. Morda bomo deležni tudi osornega humorja domačinov, ki imajo mnenje o vsem. Sledila bo vožnja do zdraviliškega mesteca Fiuggi, kjer se bomo nastanili v hotel. Sledita večerja in nočitev.

3. dan / Fiuggi – Pompeji – Vezuv – Fiuggi

Po zgodnjem zajtrku se bomo odpravili na celodnevni izlet. Obiskali bomo ruševine mesta Pompeji; mesta, kjer se je čas ustavil, ko ga je l. 79 prekril piroklastični tok ognjenika Vezuv. Vulkanski pepel, ki je prekril bogato mesto je shranil mesto do današnjih dni, tako da se bomo lahko popolnoma vživeli v bogato napredno civilizacijo.

V najbolj prepričljivem arheološkem najdišču v Evropi so ob številnih ohranjenih predmetih v mestu, za katerega prebivalci niti niso vedeli, da leži nad vulkanom, arheologi odkrili 1.700 let star kruh. Zapustili bomo preteklost, ter se odpravili do 1.281 m visokega ognjenika Vezuv, ki leži približno deset kilometrov vzhodno od Neaplja.

Ob lepem vremenu se nam bo ponudila tudi možnost, da se bomo na ognjenik povzpeli in še bolj začutili tempirano bombo, ki predstavlja največjo naravno grožnjo naši sosednji državi. Sledi pot do Fiuggija, kjer sledita večerja in nočitev.

4. dan / Fiuggi – Vatikan – Toskana

Po zajtrku sledi pot do Vatikana, najmanjše neodvisne države na svetu, ki leži na območju mesta Rim, na Vatikanskem griču ob reki Tiberi. Vatikan je dom papeža in predstavlja ozemlje Svetega sedeža, osrednje oblasti Rimsko-katoliške cerkve.

Na trgu sv. Petra nas bo pozdravila mogočna, v klasičnem renesančnem stilu zgrajena Bazilika sv. Petra, ki so jo zgradili na mestu prejšnje zgodnjekrščanske cerkve, katera je stala na mestu mučeništva in groba sv. Petra. V baziliki stoji La Pieta, Micheangelov kip, ki velja za mojstrovino renesančnega kiparstva. Upodablja figuro Marije z Jezusovim truplom v naročju. In uprizarja tri čustva: ljubezen, milino in žalost.

Ogledali si bomo impozantne vatikanske muzeje ter veličastno Buonarotijevo Sikstinsko kapelo, v uradni rezidenci papeža, v Apostolski palači. Naslednji postanek bomo naredili, da si bomo ogledali starokrščanske katakombe, kjer so prvi kristjani pokopavali svojce. Razprostirajo se pod zemljo v petih nivojih. Mi si bomo ogledali katakombe sv. Kalista, v katerih je pokopanih okoli pol milijona kristjanov.

Sledila bo vožnja nazaj do Toskane, kjer se bomo nastanili v hotelu, povečerjali in pripravili na naš zadnji dan bogatega in lepega druženja.

5. dan / Pienza – San Gimignano – Montepulciano – Izhodiščni kraj

Po zajtrku se bomo odpeljali v Pienzo, mesto pod Unescovo kulturno dediščino. Nekoč zaspano vasico je papež Pij II l. 1459 prelevil v idealno renesančno mesto, ki je služilo kot vzor številnim italijanskim in evropskim mestom. Zaradi Pijevih zaslug so v štirih letih zgradili veličastne stavbe, kot so: cerkev, papeževa palača, mestna hiša in številne hiše na Piazzi Pio 2. Vse te so se v neokrnjeni podobi ohranile do danes.

Sladica na izlet Rim, Pompeji, Vezuv in Toskana na poti domov je še San Gimignano. Najprej bomo zagledali štirinajst srednjeveških stolpov (bilo jih je 72), saj so imeli sosedje že takrat hobi zgraditi višji stolp od sosedovega, da bi postali markantni. Mesto, etruščanskega izvora je dobilo ime po modenskem škofu, ki naj bi mesto rešil pred jeznim Atilo. V mestu so se dobro ohranile stavbe iz romanskega in gotskega obdobja: Palazzo Comunale, Akademska cerkev, cerkev sv. Avguština…

Zgodovinski center San Gimignana je pod Unescovo svetovno dediščino, kar poleg srednjeveških stopnic in očarljivih hiš potrjuje romaneskna katedrala z življenja polnimi freskami, ki prikazujejo staro in novo zavezo ter kapelo s freskami mestnih svetnikov. Po obvezni kavici v mestu se bomo odpeljali do kraja Montepulciano.

Po želji lahko organiziramo ogled kleti družine Contucci, katera že od leta 1773 neguje tradicijo pridelovanja vina. Prav tako so zaslužni za razvoj vina Vino Nobile, ki je tipično za to področje Toskane, možna je tudi pogostitev z domačimi dobrotami (siri, slanine, salame…) in pokušina 3. vrste vina. Verjamemo, da vam bo potovanje Rim, Pompeji, Vezuv in Toskana ostalo v prelepem spominu.


Cena potovanja je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • 4 x polpenzion v hotelih 3* v dvoposteljnih sobah,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja.

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba ob prijavi,
 • dodatni obroki,
 • vstopnine: Vatikanski muzeji z rezervacijo, Vezuv, Pompei, katakombe sv. Kalisto,
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


Podobni izleti