Potovanje v Bihač, Drvar in Livansko polje

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Potovanje v Bihač, Drvar in Livansko polje. Naša avantura se bo pričela z raftingom na reki Uni, nekaj zanimivosti ob poti ter kraji: Bihać – Kapitanov stolp – džamija Fetija, Drvar – Titova pečina, Livno – stari most, Grabovica, Šibenik…

Potovanje v Bihač, Drvar in Livansko polje. Naša avantura se bo pričela z raftingom na reki Uni, nekaj zanimivosti ob poti ter kraji: Bihać – Kapitanov stolp – džamija Fetija, Drvar – Titova pečina, Livno – stari most, Grabovica, Šibenik…


 • Program:  Bihač, Drvar in Livansko polje
 • Trajanje, prevoz: 4 dni, avtobus
 • Termin potovanja: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1. dan / Izhodiščni kraj – Bihać

Na potovanje Bihač, Drvar in Livansko polje se bomo odpravili mimo hrvaškega Zagreba in Karlovca in se po urejenih mejnih formalnostih pripeljali do okolice Bihača, kjer se bomo pripravili za avanturo z raftom. Vodiči raftanja, ki so izkušeni kajakaši in vešči poznavalci tamkajšnjih voda, nam bodo na atraktiven način predstavili lepoto reke in njenih kanjonov.

Reka Una je ena izmed najlepših in najčistejših voda na svetu, tako da se nam bo izkustvo zagotovo vklesalo v spomin. Po osvežitvi nas čaka pozno kosilo oziroma večerja, kjer se bomo okrepčili z lokalnimi dobrotami nato pa v nepozabni atmosferi preživljali preostali čas. Nočitev v hotelu v Bihaču.

2. dan / Bihać – Drvar – Livno

Po zajtrku si bomo ogledali Bihač, središče istoimenske občine ter glavnega mesta unsko-sanskega kantona. Mesto je bilo zahvaljujoč ugodnim geografsko-klimatskim razmeram poseljeno že v paleolitiku. V njem se vzhod dotika z zahodom, staro z novim in ob obisku gotovo ne bomo ostali ravnodušni.

V tem mestu ob smaragdni vodi najdemo številne kavarne ter znamenitosti kot so: Kapitanov stolp, ki je po legendi rešil življenje pred Tatari ogrsko-hrvaškemu kralju Beli IV, ki je zato proglasil Bihač za svobodno mesto. Zraven stolpa se nahaja kamena grobnica, v bližini so pa tudi džamija Fetija, edini evropski oratorij v gotskem stilu, cerkev sv. Antona in muzej 1. zasedanja AVNOJ-a, ki ga bomo tudi obiskali. Nato se odpeljemo do Drvarja, mesta slavnega desanta oziroma nemške operacije »Rosselsprung«. Iz leta 1944 je tu »Titova pečina«, danes pod njo še Spominski park. Prisluhnili bomo zgodbi o junaštvu druge vojne ter se peš povzpeli do danes obnovljene hiše, skrite v pečini.

Vožnjo bomo nadaljevali po Livanjsjkem polju proti mestu Livno. Livno je mesto v jugozahodni BiH z bogato zgodovino. Leži ob vznožju hriba Bašajkovac, od koder izvira kraška reka Bistrica. Ogledali si bomo mestne znamenitosti: Frančiškanski samostan, muzej Gorica, duman – izvir Bistrice, Stari most, gornji grad… Namestili se bomo v sobe v neposredni bližini Buškega jezera. Večerja in nočitev.

3. dan / Livno – Eco vasica Grabovica

Po zajtrku sledi vzpon na planino Kamešnicu na najvišji vrh Konj 1856m. Začetek poti je pri izviru vode Podgradine. Vzpenjali se bomo skozi gozdnato področje do planjave do zavetišča „Pešino vrilo“,1375m. V bližini je izvir vode.

Po grebenu, kraških tleh in serpentinah se bomo končno povzpeli do vrhu Konj. S Konja se vidi pogled na Hrvaško, in Bosnu in Hercegovinu, v lepem vremenu pa tudi otoki Jadranskega morja. Za vzpon potrebujemo 1,5 l tekočine, zaščito od vetra, sonca in dežja. Hrana iz nahrbtnika. Čas predviden za vzpon in spust cca 6 ur. Naredili bomo krožno panoramsko vožnjo okrog Buškog jezera. Naredili bomo krožno vožnjo okrog Buškog jezera s povratkom v hotel, pozno kosilo in zabava v Eco vasi Grabovica.

4. dan / Grabovica – Šibenik – Dubrava kod Tisna – Izhodiščni kraj

Zajtrk. vožnja do Šibenika. Šibenik je danes administrativno – politični, gospodarski in družbeno – kulturni center Šibeniško – Kninske županije, ki obsega površino 1860 kv. m., tvori pa jo 242 otokov, otočkov in grebenov kot tudi razgibana notranjost. Najbolj številčna otoška skupina so Kornati, znani po naravnih lepotah.

Mesto pa poleg sproščenega poležavanja na plaži in izletov v zeleno naravo, v svojem jedru ponuja priložnost za spoznavanje bogate zgodovine. V času turških vpadov so nad mestom zrasle številne trdnjave, vsaka zase gradbena mojstrovina. Med njimi še posebej izstopa trdnjava sv. Nikolaja, ki je najveličastnejša renesančna trdnjava na vzhodni jadranski obali. Poleg trdnjav si v Šibeniku lahko ogledate še mnoge druge kulturnozgodovinske spomenike, med katerimi velja izpostaviti palačo Foscolo, mestno ložo, škofovsko palačo in spomenik arhitektu Juraju Dalmatincu.

Vsekakor ne smete zamuditi ogleda renesančne stolnice sv. Jakova iz 15. stoletja, ki se v belem braškem kamnu dviga v središču Šibenika in je vpisana na UNESCOV seznam kulturne dediščine. Skupaj z mestno hišo, Kneževo palačo in okoliškimi cerkvami tvori enega najlepših trgov na Hrvaškem. Ob njej so štirje vodnjaki, ki so v preteklosti služili kot vodni rezervoarji, danes pa je tam multimedijski center, ki vabi k ogledu zanimivosti iz pestre mestne zgodovine.

Po prostem času vožnja mimo Vodic do Dubrave kod Tisna, kjer bomo za zaključek poskusili daleč najboljšo jagnjetino in teletino na tem področju. Povratek proti Sloveniji kamor bomo prispeli v večernih urah s tem se bo zaključil izlet Bihač, Drvar in Livansko polje. Poskrbeli bomo, da vam bo potovanje Bihač, Drvar in Livansko polje ostalo v zelo lepem spominu.


Cena potovanja je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • 1 x nočitev z zajtrkom v hotelu3* v Bihaču v dvoposteljnih sobah,
 • rafting na Uni,
 • pozno kosilo z živo glasbo,
 • 1 x nočitev z zajtrkom in 1 x polpenzion ob samem jezeru,
 • vstopnino v muzej Drvar in AVNOJ,
 • 1 x pozno kosilo z živo glasbo (brezplačna možnost jahanja konj),
 • kosilo jagnjetina,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja.

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba ob prijavi,
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


Podobni izleti