Toskanski kraji in griči z obiskom otoka Elba

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Toskanski kraji in griči z obiskom otoka Elba. Očaralo vas bo vse kar boste videli in doživeli na poti. Ogledali si bomo znamenitosti: Firence, Pisa, otok Elba, toskanska polja in griče, Sieno, San Gimignano, vinsko področje Chianti,…

Toskanski kraji in griči z obiskom otoka Elba. Očaralo vas bo vse kar boste videli in doživeli na poti. Ogledali si bomo znamenitosti: Firence, Pisa, otok Elba, toskanska polja in griče, Sieno, San Gimignano, vinsko področje Chianti,…


 • Program: toskanski kraji in griči z obiskom otoka Elba
 • Trajanje, prevoz: 3 dni, avtobus
 • Termin potovanja:po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1.dan / Izhodiščni kraj – Lucca – Pisa – Elba

Vožnja proti Italiji in nadaljevanje s krajšimi postanki po avtocesti mimo Benetk, Padove in Bologne, do Lucca. Znotraj obzidja je več deset majhnih romanskih cerkva, tlakovane uličice, mogočni obrambni stolpi, številni muzeji ter spomeniki.

Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru in si ogledali nekatere izmed znamenitosti: katedrala, cerkev Sv. Mihaela, stolp Giunigi… Ob naslednjem postanku v mestu Pisa, se boste posvetili ogledu Trga čudežev. Na istem travniku boste občudovali krstilnico, katedralo, poševni stolp in Campo santo (pokopališče).

Čas za ogled. Na stolp spuščajo le manjše skupine. Naprej se bomo peljali proti Piombinu. Vkrcali se bomo na trajekt in plovili na otok Elbo. Namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

2. dan / Elba – Montepulciano

Zajtrk. Elba je sredozemski raj, obdan z Azurnim morjem, skalnatimi plažami polnimi skrivnostnih jam, z vinogradi, goro Monte Capanne, glavo-trgajočimi razgledi… Na tem 28 km dolgem in 19 km širokem otoku bomo šli lepo po vrsti, da ga bomo čimbolj zaobjeli: Portoferrario, glavno mesto Elbe obkroža dvojček utrdb: Forte Falcone in Forte Stela.

Iz osrednjega trga Piazza Cavour nas bo pot vodila navkreber do monumentalnega Scalinata Medici (140. mitičnih stopnic), nato do vile Chiesa della Mesericordia (ki varuje Napoleonovo mrtvaško masko, nadalje pa se bomo že lahko dotaknili utrdbe in Ville dei Mulini, kjer je »trpel« Napoleon v svojem izgnanstvu. V 5 km oddaljenem kraju stoji muzej in vila Napoleonika di San Martino, kamor se je samooklicani cesar zatekal pred poletno vročino. Nek ruski dobrotnež je v vili uredil galerijo, ki nam bo predstavila tiste negotove čase.

Z avtobusom se bomo zapeljali v Porto Azzurro, kjer bomo z vlakcem obiskali rudnik mineralov in si ogledali predstavitev brušenja ter nemara kupili kakšen mineral, kamen ali nakit svojim najljubšim (ali preprosto sebi). Proti popoldnevu bomo žal morali zapustiti otok in se po, v vsakem letnem času čarobno obarvani toskanski pokrajini, med slikovitimi griči zapeljali do kraja Montepulciano. Ogled. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

3. dan / Siena – San Gimignano – Izhodiščni kraj

Zajtrk. Vožnja po panoramski cesti Asciano proti Sieni. Pravijo, da se v Sieni arhitektura vzpenja in ti lahko dvigne dušo. Siena je gotski muzej na prostem. Njeni srednjeveški spomeniki se zlivajo z dinamičnimi ulicami, kjer so vsaka tretja vrata ali restavracija ali vinoteka ali delikatesa , v katero preprosto moraš zaviti. Kajti Siena je renesanso prehitela in vse to čuvala do današnjih dni.

Svoj ogled bomo začeli pri Baziliki San Domenico, kjer bomo občudovali tega opečnatega gotskega mogotca. Nato se bomo sprehodili po edinstvenih ulicah in prispeli v srce mesta. Srednjeveška Piazza del Campo nas pričaka z veličastno tlakovano preprogo in upravičeno velja za enega najlepših trgov v Evropi. Impozantno učinkuje tudi kamniti stolp (sedaj sedež prestižne Academia Musicale) na Palazza Chigi Saracini, ki ga je sredi 12. st. zgradila mogočna družina Marescotti.

In tukaj je še ena najbolj spektakularnih katedral v Italiji (in to je država s spektakularnimi katedralami)-Siena Duomo, lokalno Il Duomo. Izbrana gotska arhitektura in umetnost si podajata roke tako zunaj kot znotraj te prekrasne dame, ki se baha že z unikatnim črno-belim zvonikom, v njej pa najdemo umetnine Donatella, Berninija in Michelangela ter renesančne kipe papežev in vladarjev.

Potem pa vsak po svoje: eni od nas bomo posedli na veličastnem trgu in se ob dobri pasti skušali vživeti v Il Palio, konjske dirke (brez sedla), ki se odvijajo na Piazza Il Campo. Ko bomo Sieni dejali nasvidenje, se bomo »zasidrali« v avtobuse in se počasi odpravili proti domu.

Sladica na poti je še San Gimignano. Najprej bomo zagledali štirinajst srednjeveških stolpov (bilo jih je 72), saj so imeli sosedje že takrat hobi zgraditi višji stolp od sosedovega, da bi postali markantni. Mesto, etruščanskega izvora je dobilo ime po modenskem škofu, ki naj bi mesto rešil pred jeznim Atilo. V mestu so se dobro ohranile stavbe iz romanesknega in gotskega obdobja: Palazzo Comunale, Akademska cerkev, Cerkev sv. Avguština…Zgodovinski center San Gimignana je pod Unescovo svetovno dediščino, kar poleg srednjeveških stopnic in očarljivih hiš potrjuje romaneskna katedrala z življenja polnimi freskami, ki prikazujejo staro in novo zavezo ter kapelo s freskami mestnih svetnikov.

Sledi še vožnja z vmesnimi postanki proti domu, kamor bomo prispeli poznih večernih urah.


Cena potovanja je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz z vsemi mestnimi taksami po programu,
 • 2 x polpenzion v hotelu 3 * z ojačanim zajtrkom v dvoposteljni sobi,
 • vstopnine: Napoleonova vila, muzej mineralov,
 • degustacijo vin in torte na Elbi,
 • dobro kosilo z vinom,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja.

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba ob prijavi,
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


Podobni izleti