Z nami v toskanske bisere: Siena, Firence, San Gimignano

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Z nami v toskanske bisere: Siena, Firence, San Gimignano. S svojo poetično pokrajino, vrhunsko umetnostjo, izredno kuhinjo se Toskana lahko hvali. Kraji Siena, Pisa, San Gimignano, Lucca, Firence,… Pokrajina, ki je zapeljala Etruščane, Rimljani so tu sejali žito za svoj imperij, skozi srednji vek je tlakovala poti kristjanom, … Torej zaprimo oči in se podajmo skupaj med zlata žitna polja, srebrne oljke, zelene vinograde, srednjeveške vasi na gričih, …

Z nami v toskanske bisere: Siena, Firence, San Gimignano. S svojo poetično pokrajino, vrhunsko umetnostjo, izredno kuhinjo se Toskana lahko hvali. Kraji Siena, Pisa, San Gimignano, Lucca, Firence,… Pokrajina, ki je zapeljala Etruščane, Rimljani so tu sejali žito za svoj imperij, skozi srednji vek je tlakovala poti kristjanom, … Torej zaprimo oči in se podajmo skupaj med zlata žitna polja, srebrne oljke, zelene vinograde, srednjeveške vasi na gričih, …


 • Program: z nami v toskanske bisere: Siena, Firence, San Gimignano
 • Trajanje, prevoz: 3 dni, avtobus
 • Termin potovanja: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1. dan / Izhodiščni kraj – Pisa – Lucca

V zgodnjih jutranjih urah bomo zapustili našo domovino in prečkali italijanske pokrajine: Furlanijo, Benečijo, Lombardijo, Emilijo Romano, in slednja se bo začela zlivati s čudovito toskansko pokrajino. Odpeljali se bomo namreč do mesta Pisa.

Nekoč pomorska velesila sedaj nosi slavo zaradi arhitekturnega projekta, ki je postal polomija. Torre Pendente ali Pisin poševni stolp, ki v višino meri 56m, so gradili skoraj 200 let. Stolp, ki je v bistvu zvonik sosednjemu Duomu je namreč zgrajen na močvirnatem področju in se je skozi 6 stoletij nagnil za 5 stopinj, dokler ga niso l. 1998 dokončno stabilizirali.

Campo dei Miracoli se res lahko pohvali kot eden najlepših krajev na svetu. Romaneskni Duomo z zeleno-kremnim marmorjem na katerega postrani gleda Pisin stolp, iz katerega so znanstveniki (tudi Galilei-osnove nihanja) metali stvari v imenu znanosti ter brezhibna trava in krošnje dreves okoli teh dveh mogotcev…tukaj je še nenavadna a prečudovita krstilnica Janeza Baptista…bomo presodili sami. Toda Pisa ni samo Campo dei Miracoli. Mesto že od začetka 14. st. poganja izobrazba. Vsak Italijan bi si želel priti na elitno univerzo in mesto je prevzeto s »šolanim duhom«, ki se prežema z romanesknimi stavbami, gotskimi cerkvami in renesančnimi trgi.

Naslednji postanek bo mesto Lucca, ki se nam bo prikupilo takoj, ko ga bomo zagledali. Lucca je skrita za impozantnimi renesančnimi zidovi; njene tlakovane ulice, prikupni trgi ter osojne promenade pa nas čakajo, da si pretegnemo noge po dolgi (skrčeni) vožnji.

Mesto etruščanskega izvora ima razgibano zgodovino. Na Luccino konferenco (65 pr.kr.) je prikolovratil sam Julij Cezar in skupaj s kolegi potrdil Prvi triumvirat. Nato so v 11. st začeli graditi katedralo, v kateri sta slikala Tintoretto (prekrasna zadnja večerja nad oltarjem) in Ghirlandaio-Micheangelov učenec z impresivnim delom Marije s svetniki. V malo bližnji preteklosti se je v tem mestu rodil in učil skladati opere Puccini, nato pa sta nas še pred čudovito Pfannerjevo vilo, ki datira v 17. st., učila romantike Nicole Kidman in John Malkovich v filmu Portret dame. Lucca bo občutila tudi naše korake, ko si bomo ogledovali njene znamenitosti in si privoščili kozarec chiantija. Namestitev v hotelu. Večerja.

2. dan / San Gimignano – Siena

Zajtrk. Vožnja do mesta San Gimignano. Najprej bomo zagledali štirinajst srednjeveških stolpov (bilo jih je 72), saj so imeli sosedje že takrat hobi zgraditi višji stolp od sosedovega, da bi postali markantni. Mesto, etruščanskega izvora je dobilo ime po modenskem škofu, ki naj bi mesto rešil pred jeznim Atilo.

V mestu so se dobro ohranile stavbe iz romanesknega in gotskega obdobja: Palazzo Comunale, Akademska cerkev, Cerkev sv. Avguština…Zgodovinski center San Gimignana je pod Unescovo svetovno dediščino, kar poleg srednjeveških stopnic in očarljivih hiš potrjuje romaneskna katedrala z življenja polnimi freskami, ki prikazujejo staro in novo zavezo ter kapelo s freskami mestnih svetnikov.

Peljali se bomo proti Sieni in pot nadaljevali po sloviti panoramski cesti Siena, Asciano. Pravijo, da se v Sieni arhitektura vzpenja in ti lahko dvigne dušo. Siena je gotski muzej na prostem. Njeni srednjeveški spomeniki se zlivajo z dinamičnimi ulicami, kjer so vsaka tretja vrata ali restavracija ali vinoteka ali delikatesa, v katero preprosto moraš zaviti. Kajti Siena je renesanso prehitela in vse to čuvala do današnjih dni.

Svojo pohajkovanje bomo začeli pri Baziliki San Domenico, kjer bomo občudovali tega opečnatega gotskega mogotca. Nato se bomo sprehodili po edinstvenih ulicah in prispeli v srce mesta. Srednjeveška Piazza del Campo nas pričaka z veličastno tlakovano preprogo in upravičeno velja za enega najlepših trgov v Evropi. Impozantno učinkuje tudi kamniti stolp (sedaj sedež prestižne Academia Musicale) na Palazza Chigi Saracini, ki ga je sredi 12. st. zgradila mogočna družina Marescotti.

In tukaj je še ena najbolj spektakularnih katedral v Italiji (in to je država s spektakularnimi katedralami)-Siena Duomo, lokalno Il Duomo. Izbrana gotska arhitektura in umetnost si podajata roke tako zunaj kot znotraj te prekrasne dame, ki se baha že z unikatnim črno-belim zvonikom, v njej pa najdemo umetnine Donatella, Berninija in Michelangela ter renesančne kipe papežev in vladarjev. Potem pa vsak po svoje: eni od nas bomo posedli na veličastnem trgu in se ob dobri pasti skušali vživeti v Il Palio, konjske dirke (brez sedla), ki se odvijajo na Piazza Il Campo. Namestitev v hotel. Večerja. Nočitev.

3. dan / Firence – Izhodiščni kraj

Po zajtrku vožnja do Firenc. Po prihodu v mesto se bomo sprehodili ob reki Arno do Starega mostu – Ponte Vecchio. Nekoč je ta most slovel po svojih zlatarnicah, danes pa slovi po pisanih izložbah, ob katerih ne boste niti opazili, da ste že prečkali reko.

Ogled bomo nadaljevali pri Stolničnem trgu, kjer se nahaja tudi mogočna katedrala, katere kupola je ena izmed glavnih razpoznavnih znamenj Firenc. Krstilnica in večbarvni zvonik, ki se vzdiguje 85 m visoko zaključujeta lepoto trga. Neštete rezbarije, kipi in mozaiki so priča moči takratne florentinske republike in hkrati poklonitev veličini umetnikov, ki so tukaj živeli in delovali.

Ustavili se bomo tudi na Gosposkem trgu, Piazzi della Signoria, kjer se nahaja središče florentinske politične moči – palača Vecchio ter ena najbogatejših svetovnih galerij – Uffizi. V neposredni bližini je tudi palača Pitti, s čudovitimi vrtovi Boboli. V prostem času boste lahko uživali v utripu mesta. Priporočamo kozarec Chianti-ja, najbolj znane sorte toskanskega vina, ki se posebej prileže k florentinskemu zrezku.

Na koncu se bomo ustavili še na Piazzale Michelangelo, trgu nad mestom, kjer se vam bo panorama Firenc odprla kot na dlani. Sledi še vožnja z vmesnimi postanki proti Sloveniji v izhodiščni kraj.


Cena potovanja je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • 2 x polpenzion v hotelu 4* v okolici,
 • mestne takse v mestih: Lucca, Pisa, Siena, San Gimignano, Firence
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja.

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba ob prijavi,
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


Podobni izleti