Izlet Kras in obala, 1 dan

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Izlet Kras in obala, 1 dan bo poln posebnosti. Pridružite se nam na izletu Kras in obala. Nekoč gola, danes z bori porasla in z vinogradi posejana dežela je prijetna v vseh letnih časih. Pogledali si bomo: kobilarno Lipico, vojaški muzej Tabor, pršutarno Lokev, grad Socerb, slovensko Obalo in enega izmed obalnih mest.

Izlet Kras in obala, 1 dan bo poln posebnosti. Pridružite se nam na izletu Kras in obala. Nekoč gola, danes z bori porasla in z vinogradi posejana dežela je prijetna v vseh letnih časih. Pogledali si bomo: kobilarno Lipico, vojaški muzej Tabor, pršutarno Lokev, grad Socerb, slovensko Obalo in enega izmed obalnih mest.


  • Program: izlet Kras in obala
  • Trajanje, prevoz: 1 dan, avtobus
  • Termin izleta: po želji zaključenih skupin
  • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

Obvozili bomo ljubljansko kotlino ter se na Lomu ustavili za osvežitev. Skozi postojnska vrata bomo nadaljevali vožnjo mimo Nanosa, Sežane do Lipice. Kobilarna Lipica je zibelka vseh lipicanskih konj na svetu. Danes je eden najlepših kulturno-zgodovinskih spomenikov Republike Slovenije, njena bogata zgodovina pa sega v daljne leto 1580. V spremstvu lokalnega vodnika si bomo ogledali kobilarno in njeno bližnjo okolico.

Po vodenem ogledu kobilarne, se bomo odpravili do kraja Lokev do vojaškega muzeja Tabor. Vojaški muzej prve in druge svetovne vojne, ki deluje od leta 1994 in je bil do sedaj odlikovan že s 43 priznanji in plaketami, se nahaja v bližini kobilarne Lipica. Lastnik muzejske zbirke in upravitelj muzeja je Srečko Rože, ki so ga že v otroštvu pritegnile pripovedi deda Viktorja Rožeta, preživelega pripadnika avstro-ogrske vojske v prvi svetovni vojni, kot tudi pripovedi očeta Albina iz časa druge svetovne vojne. Z dedom Viktorjem je na vaškem smetišču rojstne vasi Kreplje pri Dutovljah našel svoja prva predmeta, čutarico in bajonet, ki sta ga pritegnila k zbiranju. Prva zbirka militarij, ki je štela 511 kosov je bila zasežena s strani milice v letu 1983. Ob njej je počasi nastajala še arheološka in etnološka zbirka, vezana najprej na domače kraško območje, z leti pa tudi na ostala območja Slovenije.

Po ogledu vojaškega muzeja, bomo pot nadaljevali do pršutarne Lokev. Pogledali si bomo kratek predstavitveni film, sušilnice, imeli bomo degustacijo pršuta s sirom ter kruh s sokom.

Začeli se bomo spuščati proti obali. Ustavili se bomo pri gradu Socerb in razgledali po Tržaškem zalivu. Grad Socerb uvrščamo med pomembnejše primerke utrdbene arhitekture Kraškega roba. Zrasel je na pomolu strmega skalnega roba, kjer prehaja Kras v valovito Šavrinsko gričevje. Odlična strateška lega je že Ilirom narekovala gradnjo kaštelirja, v srednjem veku pa je tu zraslo mogočno, dobro utrjeno grajsko poslopje, ki je obvladovalo tržaško zaledje in trgovske poti med Kranjsko in morjem. V povojnem času je bil grad preurejen in do danes kot priljubljena izletniška točka s svojimi naravnimi in kulturnimi zanimivostmi služi v gostinske in turistične namene.

Nadaljevali bomo pot proti obali, sledi ogled mesta Piran ali katerega drugega obalnega mesta. Zadovoljni, polni vtisov se bomo odpravili nazaj proti izhodiščnemu kraju.


Cena izleta je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

  • avtobusni prevoz po programu,
  • vstopnine po programu,
  • vse oglede zunanjosti po programu,
  • ddv,
  • turistično spremstvo in organizacijo izleta.

Možno je doplačilo zavarovanja rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska izleta, odvisno od širine paketa kritja.


Podobni izleti