Izlet Ribniška dolina Gotenica in bunker Škrilj

Povpraševanje

Izlet Ribniška dolina Gotenica in bunker Škrilj

 • Program: Izlet Ribniška dolina Gotenica in bunker Škrilj
 • Trajanje, prevoz: 1 dan, avtobus
 • Termin izleta: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

V jutranjih urah se bomo iz dogovorjenega kraja, z vmesnim postankom za osvežitev, odpravili naši dogodivščini naproti. Sredi mogočnih gozdov, v bližini Kočevske Reke in Kočevja, leži v kopreno skrivnosti zavita vasica, Gotenica.

Danes se tukaj nahaja Vadbeno oskrbni center za policiste, njena preteklost pa je bila 40 let zavita v tančico skrivnosti. Prebivalci ˝drugega kroga˝ zaprtega območja – Kočevarji, so svoj jezik, bavarsko narečje kočevarščino ohranjali več kot 600 let, od naselitve okoli l. 1330, vse do leta 1941, ko so se morali zaradi režima množično izseljevati. V Gotenici bomo obiskali znamenje najglobljega ponižanja človeškega dostojanstva, kapelico sv. Križa, postavljeno na lokaciji nekdanjega župnijskega pokopališča, o katerem priča le nagrobni kamen, dolgo časa ležeč v grmovju.

Sledila bo vožnja do Kočevske reke, kjer se bomo razdelili na dve skupini. Eni si bomo na obrobju nekdanje kočevske vasi Škrilj ogledali skrivnostni bunker, ki je od petdesetih let dalje buril duhove. Dolgo varovana skrivnost je pred kratkim odprla vrata za obiskovalce. 75 m pod zemljo si bomo ogledali omenjen bunker; njegove 500 m dolge hodnike in šest soban z vodnim zajetjem ter dvema generatorjema za proizvodnjo električne energije. V primeru atomskega udara bi lahko v bunkerju, brez zunanje pomoči, preživeli tudi do 100 dni.

Drugi bomo v Kočevju obiskali Šeškov dom, pomemben spomenik slovenske državnosti, poimenovan po narodnem heroju Jožetu Šešku. Ogledali si bomo pestro muzejsko zbirko, ki nam bo pričala zgodbe o življenju na tem območju. Sledil bo ogled znamenitosti Kočevja, kot so: župnijska cerkev sv. Jerneja, razvaline gradu Fridrihštajn, Rudniško jezero…

Po končanih ogledih bo ura že takšna, da se nam bo prijalo okrepčati, zato se bomo odpeljali do priznanega gostišča, kjer nas bodo pogostili z njihovimi tradicionalnimi jedmi.

Naslednji krajši postanek bo pri gostišču Tušek, kjer že 20 let domujeta dva rjava kočevska medveda, ki sta njihov zaščitni znak. V Ribniški dolini se bomo ustavili pri suhorobarju. Le-ta nam bo predstavil najstarejšo in najbolj razširjeno domačo obrt, ki prebivalcem predstavlja poseben način življenja, prav tako pa pomemben vir dohodka. Po spoznavanju veščine in morebitnih nakupih se bomo napotili proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.


Cena izleta je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • kosilo v gostišču,
 • vstopnine: bunker Škrilj, Muzej Kočevje, obisk pri suhorobarju,
 • vsa potrebna lokalna vodenja,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo izleta.

Možno je doplačilo zavarovanja rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska izleta, odvisno od širine paketa kritja.


No Fields Found.

Podobni izleti