Izlet Trst, 1 dan

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Pridružite se nam na izletu v Trst. Ogledali si bomo starodavna mesteca, spoznali zgodovino krajev, kulinariko, znamenitosti, … Med sprehajanjem po Trstu si bomo na enem izmed znamenitih trgov privoščili svetovno znani tržaški kapučino “un cappo in bi”. Druga beseda za Trst je namreč mešanica, mešanice pa so, se ve, najboljše!

Pridružite se nam na izlet Trst, 1 dan. Ogledali si bomo starodavna mesteca, spoznali zgodovino krajev, kulinariko, znamenitosti, … Med sprehajanjem po Trstu si bomo na enem izmed znamenitih trgov privoščili svetovno znani tržaški kapučino “un cappo in bi”. Druga beseda za Trst je namreč mešanica, mešanice pa so, se ve, najboljše!


  • Program: izlet Trst
  • Trajanje, prevoz: 1 dan, avtobus
  • Termin izleta: po želji zaključenih skupin
  • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

Izlet bomo pričeli v jutranjih urah in se odpravili proti Trstu. Sprva se bomo ustavili v bližini Trsta, v kraju sv. Križ, starodavni slovenski vasi na tržaškem Krasu. Tukaj je slovenska narodna zavest še vedno močna, tako da bomo lahko na ulicah, lokalih in tablah poslušali in brali slovenščino. Kraj Križ je najbolj znan po ribištvu. Leta 1911 je v vasi živeli 198 poklicnih ribičev. V vasi je bilo več ribarnic, žene ribičev pa so možem po strmini nosile hrano k obali ter prodajale ribe do Gorice ali celo do Benetk. Križani so sloveli kot izjemni in najštevilnejši slovenski pomorski ribiči, s Križem kot njihovim središčem. Iz kraja prihajajo pesnik in Prešernov nagrajenec Miroslav Košuta, gledališki igralec Just Košuta ter slikar Albert Sirk, po katerem se imenuje državna osnovna šola s slovenskim učnim jezikom.

Zanimiva je pa tudi zgodba slovenske kraljice bombaža, najbogatejše Slovenke vseh časov, Jožefe Šestak, imenovane Lenka, ki se je s svojo kraško vztrajnostjo od gospodinjske pomočnice pri mestnih družinah v Trstu povzpela do visoke družbe angleškega dvora. Lenka je ogromno prispevala za razvoj ribištva in ostalih kulturnih spomenikov v vasi. V Križu si bomo ogledali Muzej ribištva, kjer bomo spoznali zgodovino in tradicijo ribištva slovenskih prebivalcev ob obali med Trstom in izlivom reke Timave, ki so se tukaj naseli pred več kot tisoč leti. Stalna razstava prikazuje pripomočke za ribolov, mreže in orodje visoke etnološke vrednosti, dokumente iz srednjega veka, stare upodobitve in fotografije vsakdanjega življenja ribičev. Na nazornih tablah so izpostavljeni pomembnejši zgodovinski dogodki in razvojne stopnje ribištva, vsi pristani na obali, ribiške tehnike in ribiški pravilnik iz leta 1835, na podlagi katerega so Slovenci, ki so bivali na obali, postali de iure et de facto, lastniki priobalnega pasu v širini ene morske milje.

Po ogledu muzeja bo sledila pot do svetišča na Vejni. Svetišče je neverjetna, mogočna a hkrati preprosta zgradba, ki s svojo veličino stoji nad Trstom in nad njegovim čudovitim zalivom. Izgleda kot prizma z neštetimi površinami, ki se dviga iz žive skale kraškega grebena ter mračnega zelenja borovcev. Leta 1959 je Papež Janez XXIII odločil, da bo svetišče posvečeno Mariji, materi božji in kraljici, in da bo v duhu novega časa postalo simbol in vabilo k združitvi narodov.

Sledila bo pot do mesta Trst. Severni Neapelj, kot pravijo mestu je popolna prispodoba Srednje Evrope, kjer živijo številne rase in se govorijo mnogi jeziki. V popolni mešanici okusov, arhitekture, vonjav in ljudi sta prijateljevala Italo Svevo ter mogočni James Joyce. Tudi ostali prijatelji peresa so mestu pustili večni pečat. Med njimi so: Alojz Rebula, Vladimir Bartol, Stendhal, Ivo Andrić, Žiga Zois, Primož Trubar, Susanna Tamaro, Srečko Kosovel, Rainer Maria Rilke, Boris Pahor… Sedež Furlanije-Julijske krajine je bil v preteklosti ključno pristanišče in izhod na morje za Avstro-Ogrski imperij, skozi vso zgodovino pa je ohranil vabljivo podobo. Mesto ohranja sijaj Habsburžanov, saj tukaj še danes živijo mestne kavarne, ki spominjajo na Dunaj. Ne smemo pozabiti, da je bil Trst s 56. tisočimi slovenskih prebivalcev največje slovensko mesto. Leta 1918 je skupaj z Istro in kvarnerskimi otoki postal del Kraljevine Italije, v času 2. svetovne vojne pa so si ga lastile vse strani. Osvobodila ga je jugoslovanska vojska, vse od leta 1947 pa na kavo v Trst spet hodimo ‘čez mejo’.

Na pohajkovanju po mestu se bomo sprehodili po neoklasicistični rivi, si ogledali Trg enotnosti (Piazza unita), t.i. srce mesta, ki je nastal ob pristanišču iz časov antičnega Rima, grič sv. Justa (Il Colle San Giusto), grad in katedralo, ki predstavljata simbol mesta, Terezijski predel (Il borgo Teresiano), sestavljen iz neoklasičnih palač, Canal Grande, gledališče Verdi, San Nicolò, pravoslavno cerkev, trg Ponterosso in gledališče iz rimskih časov (II. st. n.št.). Po ogledih si bomo pa seveda privoščili pravo tržaško življenje: V kakšni izmed številnih kavarn bomo popili pravi tržaški kapučino (»un cappo in bi«), nato pa se podali po nakupovalni meki in si pasli oči ali pa privoščili kaj novega v mestu, ki je zasičeno z izdelki umetnikov in obrtnikov ter modnimi izdelki. Sledilo bo pozno kosilo ter povratek proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.


Cena je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

  • avtobusni prevoz po programu,
  • vstopnino v Muzej ribištva,
  • pozno kosilo,
  • vse oglede zunanjosti po programu,
  • ddv,
  • turistično spremstvo in organizacijo izleta.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Možno je doplačilo zavarovanja rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska izleta, odvisno od širine paketa kritja.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


Podobni izleti