Izlet Tržaški zaliv in Rilkejeva pot

Povpraševanje


Program: Izlet Tržaški zaliv in Rilkejeva pot

Trajanje, prevoz: 2 dni, avtobus

Termin potovanja: po želji zaključenih skupin

Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1.dan: Izhodiščni kraj –Trst – svetišče na Vejni – Portopiccolo – Rilkejeva pot

V jutranjih urah se bomo z vmesnim postankom za osvežitev odpravili proti Italiji, natančneje do Trsta. Severni Neapelj, kot pravijo mestu je popolna prispodoba Srednje Evrope, kjer živijo številne rase in se govorijo mnogi jeziki. Sedež Furlanije-Julijske krajine je bil v preteklosti ključno pristanišče in izhod na morje za Avstro-Ogrski imperij, skozi vso zgodovino pa je ohranil vabljivo podobo.

Mesto ohranja sijaj Habsburžanov, saj tukaj še danes živijo mestne kavarne, ki spominjajo na Dunaj. Ne smemo pozabiti, da je bil Trst s 56. tisočimi slovenskih prebivalcev največje slovensko mesto. Na pohajkovanju po mestu se bomo sprehodili po neoklasični rivi, si ogledali Trg enotnosti (Piazza unita), t.i. srce mesta, Grič sv. Justa (Il Colle San Giusto), grad in katedralo, ki predstavljata simbol mesta, Terezijski predel (Il borgo Teresiano), sestavljen iz neoklasičnih palač, Canal Grande, gledališče Verdi, San Nicolò, pravoslavno cerkev, trg Ponterosso, gledališče iz rimskih časov (II. st. n.št.) ter za slovenstvo pomemben Narodni dom Trst, ki ga je 1920 leta zasnoval Maks Fabiani. Nato se bomo odpravili v poslovalnico Eatalyja, največjo pokrito tržnico italijanske gastronomije na svetu, sestavljene iz restavracij, pekarn, kavarn, stojnic s hrano, prodajnimi artikli in kuharske šole.

Sledila bo vožnja do svetišča na Vejni, do neverjetne, mogočne a hkrati preproste zgradbe, ki s svojo veličino stoji nad Trstom in nad njegovim čudovitim zalivom. Izgleda kot prizma z neštetimi površinami, ki se dviga iz žive skale kraškega grebena ter mračnega zelenja borovcev.

Na robu Sesljanskega zaliva se nahaja naselje Portopiccolo, ki je zraslo na območju zapuščenega kamnoloma. Naložba, vredna več kot pol milijarde evrov, je rezervirana za ljudi z debelimi denarnicami. Edinstven projekt v Evropi, pri katerem je bil izveden pet metrov globok izkop na območju današnjega pristanišča oziroma marine, ki ga je kasneje zapolnilo morje, je prava paša za oči.

Naslednja stvar, ki nam bo razvajala čute je sprehod po znameniti Rilkejevi poti, 2 km dolgi pešpoti, speljani ob robu visokih pečin nad Sesljanskim zalivom. Odprta je bila l. 1987 in se začne v Sesljanu in poteka do Devina. Po opravljenih ogledih se bomo odpravili v hotel. Večerja in nočitev.

2. dan: Gradež – Oglej – Sredipolje – Goče – Izhodiščni kraj

Po zajtrku se bomo odpravili do mesteca Gradež (Grado), ki je znan kot “Otok sonca”, saj sodi med najlepše kopališke kraje na Jadranu. Po ogledu bomo vožnjo nadaljevali do Ogleja (Aquileia), sedeža oglejskih patriarhov. V lepo ohranjeni Poponovi baziliki si bomo ogledali stare talne mozaike, ki nam bodo približali zgodbe Stare zaveze.

Na italijanski strani bomo nadalje obiskali kostnico v Sredipolju, italijansko Redipuglia, ki je najbolj znan in veličasten italijanski spominski kompleks, posvečen več kot 100.000 italijanskim vojakom 3. armade ki so v prvi svetovni vojni padli na kraškem bojišču Soške fronte.

Na povratku proti domu bomo dan zaključili v slovenski prestolnici hramov – vasi Goče. V vasi z ozkimi ulicami, skrivnostnimi podhodi, urejenimi “borjači” in starimi kamnitimi hišami je ohranjenih preko 60 vinskih kleti. Goče so preplet starih zgodb in legend.

Gospod Davorin Mesesnel nas bo popeljal po vasi in pripovedoval zgodbe, ki jih pišejo tamkajšnji kamni. Ko bomo obiskali klet, ki jo gospodar diskretno osvetli s svečami, bomo takoj začutili domačnost in pristnost. Za nas bodo pripravili štiri hode hrane in štiri hode vina. In ko nam bo po poznem kosilu gospodar na kitaro zaigral in zapel kakšno Mlakarjevo pesem, si bomo vtise zagotovo shranili še dolgo v spominu. Sledil bo povratek proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.


Cena potovanja /izleta je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

  • avtobusni prevoz po programu,
  • vse oglede zunanjosti po programu,
  • polpenzion v hotelu v bližini Trsta,
  • vstopnino v oglejsko baziliko,
  • pozno kosilo: 4 hodi in 4 vrste vina v Gočah,
  • ddv,
  • turistično spremstvo in organizacijo potovanja.

Možna doplačila:

  • enoposteljna soba ob prijavi,
  • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


No Fields Found.

Podobni izleti