Potovanje Bolgarija z ogledi mest Sofija, Plovdiv, Nesebar, Veliko Tarnovo

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Potovanje Bolgarija z ogledi mest Sofija, Plovdiv, Nesebar, Veliko Tarnovo. Ponaša se z navdihujočo pokrajino ter veličastno kulturo, ki preseže naša pričakovanja. Potovanje Bolgarija nam bo pokazalo večino biserov te dežele: glavno mesto Sofija, samostan Ril pod zaščito UNESCA, antično mesto Plovdiv, mesta Kazanlak, Šipka ter bivšo prestolnico Veliko Tarnovo, trdnjavo Cerevec, vas Koprivščica, bolgarsko letovišče Nesebar, …

Potovanje Bolgarija z ogledi mest Sofija, Plovdiv, Nesebar, Veliko Tarnovo. Ponaša se z navdihujočo pokrajino ter veličastno kulturo, ki preseže naša pričakovanja. Potovanje Bolgarija nam bo pokazalo večino biserov te dežele: glavno mesto Sofija, samostan Ril pod zaščito UNESCA, antično mesto Plovdiv, mesta Kazanlak, Šipka ter bivšo prestolnico Veliko Tarnovo, trdnjavo Cerevec, vas Koprivščica, bolgarsko letovišče Nesebar, …


 • Program: potovanje Bolgarija z ogledi mest Sofija, Plovdiv, Nesebar, Veliko Tarnovo
 • Trajanje, prevoz: 7 dni, avtobus
 • Termin potovanja: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1. dan / Izhodiščni kraj – Hrvaška – Srbija – Sofija

Z vmesnimi postanki se bomo vozili mimo Zagreba, Beograda, srbskega juga proti Bolgariji.

2. dan / Sofija

V jutranjih urah bomo prestopili srbsko-bolgarsko mejo in prispeli v glavno mesto Bolgarije. Sofija, ki se nahaja na polju obdanem z visokimi planinami, bogatimi z geo-termalno vodo, se je skozi zgodovino neprestano razvijala; vsaka zgodovinska perioda pa je v njej pustila številne kulturne sledi. Njihov spoj potrjuje osnovni moto mesta: »vedno v vzponu – nikoli staro.«

Sofija je eno najstarejših evropskih mest, kjer so se srečevale vzhodne in zahodne civilizacije, odlična lega pa jo še danes uvršča na pomemben položaj na svetovni turistični karti. Car Konstantin Veliki je Serdiko (kot se je mesto imenovalo v antiki) imenoval s »svojim Rimom.« To prepletanje kultur od antičnih časov, bizantinskega, nato otomanskega cesarstva, bolgarske kneževine, socialističnega prehoda … si bomo ogledali tudi mi; sprva s panoramsko vožnjo, nato pa s sprehodom po mestu.

Med drugim si bomo ogledali impozantno katedralo sv. Aleksandra Nevskega, ki predstavlja narodni spomenik kulture in v kateri se nahaja tudi muzej ikon, cerkev sv. Sofije, po kateri je mesto tudi dobilo ime (sv. Sofija, tj. modrost božja je sinonim in eno zgodnjih imen za mladega Jezusa Kristusa), Nacionalni arheološki muzej, rotundo sv. Jurija, sinagogo, parlament, univerzo, spomenik Vasilija Levskega, …

Sofijo danes krasi več od 250 arhitekturnih, arheoloških in zgodovinskih zanimivosti, tako da si bo lahko vsak od nas izbral sebi najljubšo. V popoldanskem času se bomo nastanili v našem hotelu in si privoščili nekaj prostega časa za samostojno odkrivanje mesta. Sledi skupna večerja v hotelu in nočitev.

3. dan / Planina in samostan Rila – Borovec – vinska klet – Plovdiv

Po zajtrku se bomo odpeljali do samostana Rila v istoimenskem pogorju, ki predstavlja ohranjeno bolgarsko naravno bogastvo divjine, raznovrstnih vrst živali in redkega rastlinja. Ta pravoslavni samostan, katerega zasnove segajo v 10. st. in je od l. 1983 del UNESCA, je posvečen sv. Ivanu-Jovanu Rilskem in je največji in eden najpomembnejših kulturnih, zgodovinskih in arhitekturnih spomenikov v Bolgariji ter na celotnem Balkanu.

Stoletja je bil center razvoja in ohranjanja ter širjenja slovanske religiozne kulture v najrazličnejših oblikah, med drugim tudi z umetnostjo in književnostjo; zatorej je postal simbol bolgarske kulturne identitete pod nenehno grožnjo turške okupacije. V njem se nahajajo izredno dragoceni rokopisi in ikone. Nikogar, ki obišče njegovo notranjost ne pusti ravnodušnega in gotovo bomo tudi mi med njimi.

Pot bomo nadaljevali proti smučarskem predelu Borovec. V turistični vasici pod smučišči se bomo za kratek čas ustavili, nato pa pot nadaljevali proti vinorodnem območju, saj se Bolgarija uvršča med vodilne izvoznike vin na svetu (okoli 200.000 ton). V tradicionalni vinski kleti, ki si jo bomo ogledali skupaj s proizvodnjo vina, bomo nazdravili ob pokušini 3. vrst vina.

Sledi večerja s pokušino še ene sorte njihovih vin, nato pa bomo okrepčani nadaljevali pot do drugega največjega bolgarskega mesta ob prečudoviti reki Marici – Plovdiva, kjer nas čaka nočitev v hotelu, v strogem centru mesta.

4. dan / Plovdiv – vinska klet – Nesebar

Po zajtrku se bomo sprehodili po mestu. Plovdiv prav tako velja za eno najstarejših mest v Evropi. To največje in najznamenitejše mesto severne Trakije je razdeljeno na stari in novi del. Turistično zanimivejši stari del, ki leži na treh vzhodnih hribih, je ohranil atmosfero bolgarske renesanse.

Tu najdemo ostanke rimskega stadiona ter ruševine foruma; pisane hiše, okvirjene z masivnimi tramovi pa simbolično gledajo na otomanske džamije in originalno turško kopališče. Enega izmed značilnih primerov teh pisanih, asimetričnih hiš si bomo tudi ogledali. »Donji grad«, kot imenujejo novi del pa je moderni trgovski in kulturni center, z veliko možnostmi za zabavo. Po ogledu se bomo napotili do vinskega področja v bližini črnomorske obale, kjer nas čaka pokušina vin v eni izmed kleti ter kosilo.

In kam se bomo odpravili potem? Tako blizu smo, da ga moramo okusiti – Črno morje namreč. Mimo Burgasa (največje luke v Bolgariji), se bomo zapeljali do zanimivega obmorskega mesta ter hkrati enega najpomembnejših mest na bolgarski obali. Nesebar je bogato zgodovinsko mesto, ki ga imenujejo tudi »bolgarski Dubrovnik« oz. »biser Črnega morja«, kar je čisto opravičeno, saj v sebi skriva tisočletja vedno spreminjajoče se zgodovine. Po ogledu znamenitosti nas čaka prosti čas in večerja ter nočitev v hotelu.

5. dan / Dolina vrtnic – Kazanlak – Nacionalni park Šipka – etnografski muzej Etar – Veliko Tarnovo

Po hotelskem zajtrku se bomo peljali v območje Stare Planine – Balana, kateri je znan po večstoletnem gojenju vrtnic s kar 85%. svetovne proizvodnje olja, ki teče iz srca Bolgarije v svet. Mesto Kazanlak je center proizvodnje eliksirja iz vrtnic. Dolina Kazanlak je posuta s tračanskimi grobnicami, najbolj impresivna med njimi pa se nahaja prav v mestu in izhaja iz konca 4. ter začetka 3. st. pr.n.št. Ob vhodu in v glavni grobnici nas bodo očarale veličastne freske, ki predstavljajo scene svetega in vojnega življenja Tračanov. Nepoznan umetnik je ustvaril čudovito delo, ki se od l. 1979. leta uvršča pod UNESCO-vo zaščito.

Po vpogledu na mogočne Tračane se bomo odpeljali proti Nacionalnemu parku Šipka, muzeju na odprtem, ki je nastal na kraju krvavih osvobodilnih borb rusko-turške vojne l. 1870 in kateri je končal turško vladavino na Balkanu. Šipka predstavlja planinski vrh, s katerega se ponuja veličastna panorama na severno in južno Bolgarijo, kot tudi prekrasen planinski prelaz čez Staro planino – planino Balkan, na nadmorski višini 1.150 m. V vasi Šipka bomo obiskali tamkajšnjo spominsko cerkev oz. cerkev Kristusovega rojstva, posvečeno ruskim in bolgarskim borcem za svobodo dežele.

Pot bomo nato nadaljevali proti vzhodu dežele, kjer se bomo ustavili v etnografskem muzeju na prostem. Etar je prvi tovrstni muzej v Bolgariji, ki nam predstavlja primere arhitekture in 20. rokodelskih delavnic od krznarjev, proizvajalcev zvonov, glasbenih instrumentov, ikonopisja idr. Kosilo. Po oddihu na prostem nas pot vodi proti stari bolgarski prestolnici Veliko Tarnovo. Stari del mesta, znan tudi kot »Carsko mesto«, se dviga na treh zgodovinskih gričih nad okljuki reke Jantre.

Sledi ogled mestnega jedra z mogočnim obzidjem trdnjave Carevec, ostanki samostana preobrazbe, cerkev štiridesetih mučenikov, cerkev sv. Dimitrija Solunskega, trdnjavo Trapezico… Nastanitev v hotelu. Privoščili si bomo nekaj prostega časa za samostojne oglede in nakupe spominkov. Nočitev.

6. dan / Veliko Tarnovo – Koprivščica – Sofija – Niš

Po zajtrku se bomo odpeljali proti zahodu Bolgarije. Tam bomo obiskali vas Koprivščico, kjer dobijo obiskovalci občutek, da se je čas ustavil, saj večina hiš in poslopij datira v 17. in 18. stoletje.

Ogledali se bomo eno izmed notranjosti slikovitih hiš. Prosti čas bo namenjen samostojnemu odkrivanju vasice in individualnemu kosilu. Nato nas čaka vožnja mimo Sofije proti Nišu, kjer bomo po nastanitvi v hotelu večerjali v tradicionalni restavraciji ob zvokih tamburašev. Sledi nočitev v hotelu.

7. dan / Niš – Izhodiščni kraj

Po zajtrku nas vabi mesto Niš, ki je največje mesto v jugovzhodni Srbiji in tretje največje srbsko mesto, da si ga ogledamo. Na prostoru današnjega Niša je bil v antičnem mestu »Naisu« rojen tudi Konstantin Veliki. Med glavne znamenitosti sodijo: niška trdnjava – vojaška utrdba iz časa Turkov, medijana – arheološko najdišče iz rimskih časov, spomenik osvoboditeljem Niša, spomenik kralju Karadžordževiču, starokrščanska bazilika, kapela v spomin žrtvam NATO-bombandiranja…

Večini obiskovalcev se v spomin najbolj vtisne t.i. Ćele kula, ki so jo zgradili Turki po bitki med srbsko vstajo spomladi leta 1809 pod vodstvom vojvode Stevana Sinđelića. Turki so utrpeli velike izgube, zato so po bitki iz maščevanja padlim Srbom odrezali glave in jih zazidali na zunanjo stran opečnega zidu. V Ćele kulo je bilo takrat vzidanih 952 lobanj; danes pa jih je tam le še 59.

Sledi kosilo, nato pa vožnja mimo Beograda in naprej proti Hrvaški ter Sloveniji, v izhodiščni kraj kamor bomo prispeli do polnoči.


Cena potovanja je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • 2 x polpenzion v hotelu 3*/4* v Sofiji in Nesebaru v dvoposteljnih sobah,
 • 1 x nočitev z zajtrkom v hotelu 3*/4* v Plovdivu, Tarnovu, Nišu v dvoposteljnih sobah,
 • vstopnine za samostan in muzej Rila,tračansko grobnico v Kazanlaku, muzej na prostem Etar, antično gledališče v Plovdivu, muzej Cerovec v Velikem Tarnovem, etno hišo v Koprivščici,
 • ogled kleti s pokušino treh vrst vin ter 2 dl vina ob poznem gurmanskem kosilu v Plovdivu,
 • ogled kleti z degustacijo štirih vrst vin in gurmanskim kosilom blizu Črnega morja,
 • večerjo z živo glasbo v Nišu,
 • kosila Etar in v Nišu ali na poti proti srbsko-hrvaški meji,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • lokalno vodstvo po Bolgariji in Nišu,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja.

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba ob prijavi,
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


Avtor naslovnice: Plamen Agov • studiolemontree.com

Podobni izleti