Izlet Novi Sad in Sremski Karlovci

Povpraševanje

Vojvodina z Novim Sadom, Sremskimi Karlovci,… Pridružite se nam in odpravili se bomo v Vojvodino. Vojvodina je avtonomna pokrajina na severu Srbije kjer se križajo tri velike plovne reke Donava, Tisa in Sava. Za to regijo je značilna velika gospodarska in kulturna razvitost. Spoznali bomo klasičen način vojvodinskega življenja ob dobri hrani, pijači in ogledih: Belo Blato, Novi Sad, Sremski Karlovci, …

Izlet Novi Sad in Sremski Karlovci. Vojvodina z Novim Sadom, Sremskimi Karlovci,… Pridružite se nam in odpravili se bomo v Vojvodino. Vojvodina je avtonomna pokrajina na severu Srbije kjer se križajo tri velike plovne reke Donava, Tisa in Sava. Za to regijo je značilna velika gospodarska in kulturna razvitost. Spoznali bomo klasičen način vojvodinskega življenja ob dobri hrani, pijači in ogledih: Belo Blato, Novi Sad, Sremski Karlovci, …


 • Program: Izlet Novi Sad in Sremski Karlovci
 • Trajanje, prevoz: 2 dni, avtobus
 • Termin potovanja: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1. dan / Izhodiščni kraj – Zrenjanin – Belo Blato – Novi Sad

S krajšimi postanki se bomo peljali mimo Slavonskega Broda do Srbije. Skozi prostrana polja se bomo prebijali do mesta Zrenjanin, ki je največje mesto srbskega Banata. Po površini je to drugo največje mesto v Srbiji, v katerem živi 20 nacij. Mesto je bilo nekoč poznano kot »največja fabrika hrane na Balkanu«. Postanek za jutranjo kavico.

Nekaj kilometrov proč od Zrenjanina leži vasica Belo Blato, ki je slikovit fenomen med vojvodinskimi kraji. Med 1200. prebivalci tukaj najdemo kar 13 različnih nacij. Ogledali si bomo tamkajšnji muzej ter spoznali zanimivo zgodbe načina življenja v njihovi vasi. Med razlago nas bodo postregli z domačo rakijo, kafo, sokovi ter makovo štrudlo.

Ustavili se bomo na enem izmed znamenitih salašev. Salaši so nekdanje ravninske farme, razmetane po poljih, osamljene od vasi in hitrega tempa življenja. Nekateri so stari preko 200 let in so pravi etno-muzeji z zbirkami starih predmetov. Na njih se začuti pravi klasični vojvodinski način življenja. Idealni so za sprostitev ob prijetni glasbi in odlični vojvodinski kulinariki. Poskusili bomo golaž iz mangulic – svinj brez holesterola.

Nato si bomo v bližini ogledali naravni rezervat »Stari Begej – Carska bara«. Idilična narava, številne ptice in vodni kanali nas bodo navdušili, ko jih bomo opazovali z rečne ladje. Nato se bomo zapeljali nazaj proti Novemu Sadu. Namestili se bomo v hotelu v strogem centru mesta. Med sprehodom do večerje bomo spoznali še marsikatero zanimivost multikulturnega mesta. Sledi večerja z živo glasbo v kafani, ki je pravi salaš sredi mesta. Po večerji pa še za vse zabave željne sprehod po zmeraj živahni ulici Laze Telečkog. Nočitev.

2. dan / Novi Sad – Sremski Karlovci – Nerdin/Maradik – Izhodiščni kraj

Po zajtrku se bomo napotili do enega izmed domov za ostarele. Njihov predstavnik nam bo predstavil delovanje doma. Zapeljali se bomo čez široko Donavo in začeli sremski del našega vojvodinskega potovanja. Zapeljali se bomo na Petrovaradinsko trdnjavo, kjer se je 1716. leta odigrala velika zgodovinska bitka med avstrijsko in turško vojsko, sama trdnjava pa je bila v nadaljnji zgodovini velika avstrijska kasarna, oficirski paviljon, samostan, zapori in še marsikaj. S trdnjave bomo deležni krasnega pogleda na strehe starega Petrovaradina ter na mirni tok Donave.

Naša naslednja postaja bodo Sremski Karlovci, malo mesto baročne arhitekturne z zanimivimi stavbami, kot so magistrat, apoteka, gimnazija in zlasti Saborna cerkev sv. Nikole, ki jo odlikujejo mozaiki po motivih sv.Sofije v Carigradu in slike Paje Jovanovića. Karlovci so tudi mesto pesnika Branka Radičevića in drugih umetnikov, zato je mesto vedno bilo središče kulturnega življenja vojvodinskih Srbov, predvsem pa živahen center trgovanja z vinom in živino.

Pot bomo nadaljevali v pobočja Fruške Gore, največjega panonskega osamelca sredi Srema, kjer so znani fruškogorski samostani Hopovo, Velika Remeta in Krušendol. Zaključek vojvodinskega potovanja bomo naredili s kosilom dobre sremske kuhinje in odličnih vin na salašu v vasi Nerdin ali v sosednjem Maradiku. Še zadnjič bomo v živo ob spremstvu tamburašev zapeli legendarne pesmi kot so Fijaker Stari, U tom Somboru, Ko te ima taj te nema,… Sledila bo le še vožnja čez Irig do Rume in vračanje po avtocesti s prihodom domov v poznih večernih urah. 


Cena potovanja je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • prevoz z avtobusom po programu,
 • 1 x nočitev z zajtrkom v hotelu 4* ,v strogem centru Novega Sada v dvoposteljnih sobah,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • ogled muzeja Belo Blato z rakijo, kavo, sokovi in makovo potico,
 • kosilo na salašu golaž brez holesterola,
 • 1 x večerja 4 hodi z živo glasbo v kafani v Novem Sadu,
 • degustacijo 4 vrhunskih vin ob gurmanskem kosilu s 4 hodi in živo glasbo,
 • vožnjo z ladjico po reki Begej in ogled Carske Bare,
 • potrebna lokalna vodstva,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja.

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba ob prijavi,
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


No Fields Found.

Podobni izleti