Republika Severna Makedonija in Srbija pet dni z avtobusom

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Republika Severna Makedonija in Srbija pet dni z avtobusom. Je celinska demokratična država na Balkanskem polotoku. Je dežela sonca. Obiskali bomo Skopje, jezero Mavrovo, planino Bistro, mesta Struga in Ohrid, samostan sv. Naum, planino Galičico na Prespanskem jezeru, etno vasico Brajčino, mesto Bitola, vinogradniško področje Tikveš/Kavadarci ter se na poti domov v sosednji Srbiji ustavili še v kulinarično znamenitem kraju Leskovac.

Republika Severna Makedonija in Srbija pet dni z avtobusom. Je celinska demokratična država na Balkanskem polotoku. Je dežela sonca. Obiskali bomo Skopje, jezero Mavrovo, planino Bistro, mesta Struga in Ohrid, samostan sv. Naum, planino Galičico na Prespanskem jezeru, etno vasico Brajčino, mesto Bitola, vinogradniško področje Tikveš/Kavadarci ter se na poti domov v sosednji Srbiji ustavili še v kulinarično znamenitem kraju Leskovac.


 • Program: republika Severna Makedonija in Srbija pet dni z avtobusom
 • Trajanje, prevoz: 5 dni, avtobus
 • Termin potovanja: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1. dan / Izhodiščni kraj – Hrvaška – Srbija

Iz Slovenije se bomo odpeljali ob 18.00 uri, nakar nas čaka vožnja čez Hrvaško in Srbijo ter nočna vožnja proti Severni Makedoniji.

2. dan / Skopje – Mavrovo – Planina Bistra

Zjutraj bomo prispeli v glavno mesto Severne Makedonije – Skopje. Na jugu skopske kotline leži hrib Vodno, z najvišjim vrhom Krstovar (1066m n.v.), kjer je bil leta 2002 postavljen najvišji križ na svetu: Milenijski križ, visok 86 m. Na hrib se bomo povzpeli z žičnico, po želji pa se lahko na vrh križa zapeljete še z dvigalom, ki so ga vgradili v sam križ.

Po povratku v mesto, si bomo ogledali njegove zanimivosti: občudovanja vredna so trdnjava Kale, cerkev sv. Spasa, džamija Mustafa Paše, reko Vardar, z znamenitim mostom in stari del mesta, ki nas bodo navdušili. Nekaj prostega časa bomo namenili za samostojne oglede in individualno kosilo, nato pa potovanje nadaljevali proti jezeru Mavrovo, kjer se bomo namestili v hotel.

Po krajšem počitku se bomo s sedežnico povzpeli na planino Bistro in se sprehodili po slikoviti planini, kjer bomo lahko v planinskih kočah poskusili domače sire. Sledi nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. dan / Mavrovo – Struga – Ohrid – Sveti Naum – Ohrid

Po zajtrku se bomo odpeljali proti Strugi. Mesto leži na obeh bregovih reke Črni Drim. Ogledali si bomo mestne znamenitosti in nadaljevali vožnjo do mesta Ohrid. Mesto je makedonski in pravoslavni Jeruzalem, muzej na prostem, kjer se kulturno izročilo razteza od prazgodovine do današnjih dni.

V njem je delovala vseslovanska univerza, ki sta jo ustanovila sv. Kliment Ohridski in sv. Naum Ohridski. Freske in ikone v številnih cerkvah in samostanih v Ohridu in Makedoniji nasploh so edinstvene na svetu. Mi se bomo sprehodili do cerkve sv. Sofije, si ogledali notranjost cerkve sv. Jovan-a Kaneo; pri Klimentovi univerzi bomo videli ostanke stare cerkve ter novo cerkev sv. Klimenta. Videli bomo tudi Samuelovo trdnjavo, vrsto uličic polno trgovinic, ki ponujajo ohridske bisere,…

Po prostem času za individualno kosilo bomo popoldan z ladjo zapluli po Ohridskem jezeru, do muzeja zgodovine na jezeru in nato do samostana sv. Naum, kjer si bomo ogledali cerkev in izvir reke Drim. Na povratku bomo na ladji večerjali domače dobrote, živa glasba nam bo pa vse skupaj še dodatno popestrila. Nato sledi nočitev v hotelu, za vse željne zabave pa nam bo na voljo neposredna okolica hotela, kjer se nahaja strogi center mesta Ohrid, ki nas vabi v njegov nočni svet.

4. dan / Ohrid – NP Galičica – Brajčino – Bitola

Po zajtrku se bomo po panoramski cesti preko planine Galičice povzpeli na Prespansko jezero. Galičica je nacionalni park med Ohridskim in Prespanskim jezerom. Najvišji vrh Magaro sega kar 2.254 m visoko. Na njeni južni strani pelje zanimiva panoramska cesta iz ene na drugo stran. Čaka nas pribl. 5 ur lahke hoje, s hrano in pijačo iz nahrbtnika).

Na čudovitih razglednih točkah bomo videli Ohridsko in Prespansko jezero. Nadihani svežega zraka bomo naslednji postanek opravili v etno-vasici Brajčino, kjer bomo spili pijačo z domačini, kateri proizvajajo žganje iz gozdnih sadežev. Pot nas bo nato vodila mimo Resna v Bitolo. V kolikor bo čas dopuščal, si bomo ogledali antične Heraklee, arheološko najdbišče antičnega makedonskega mesta. Nastanili se bomo v hotel, v strogem centru mesta, na znameniti sprehajalni ulici Shirok Shokak.

Zvečer bomo večerjali v tradicionalni restavraciji v bližnji okolici z odlično domačo hrano in doma narejenimi alkoholnimi in brezalkoholnimi pijačami. Sledi spanje v hotelu.

5. dan / Bitola – Tikveš – Kavadarci – Leskovac – Izhodiščni kraj

Po zajtrku se bomo po rodovitnem Prilepskem polju napotili mimo Prilepa, do vinogradniškega področja Tikveš/Kavadarci. Tu bomo zagledali prostrane vinograde in se ustavili v eni izmed številnih vinskih kleti.

Ogled bomo zaključili s pokušino petih vrst vina. Sledi pot domov, mimo Skopja, s kakšnim postankom, do kraja Leskovac v Srbiji, kjer bomo poskusili slavni leskovački žar »roštilj«. Pot bomo nadaljevali preko Srbije in Hrvaške proti Sloveniji, kamor bomo prispeli okoli 03.00 ure zjutraj.


Cena potovanja je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • avtobusni prevoz po programu,
 • 1 x polpenzion v hotelu 4* na jezeru Mavrovo, v dvoposteljnih sobah,
 • 1 x nočitev z zajtrkom v hotelu 4* na Ohridski rivieri, v dvoposteljnih sobah,
 • 1 x nočitev z zajtrkom v hotelu v Bitoli, v dvoposteljnih sobah,
 • vožnjo s sedežnico na Vodno in Bistro,
 • obilno domačo večerjo v kraju Dihovo s pijačao in živo glasbo,
 • ogled kleti in degustacijo petih vrst vina v vinogradništvu Tikveš,
 • vstopnine v Skopju in Ohridu,
 • povratno vožnjo z ladjo Ohrid-Sv. Naum-Ohrid,
 • tipično makedonsko samopostrežno večerjo na ladji z živo glasbo,
 • vstopnini v samostan Sv. Naum in muzej na vodi,
 • organiziran vzpon na planini Bistra in Magaro, v spremstvu lokalnih gorskih vodnikov,
 • kosilo: leskovački roštilj v kraju Leskovac v Srbiji,
 • vstopnine v nacionalne parke,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • ddv,
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja.

Možna doplačila:

 •  enoposteljna soba ob prijavi,
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


Podobni izleti