Na Škotsko z avtobusom za deset dni

Prijavni obrazec:

Cena izleta:
Datum odhoda:

Na Škotsko z avtobusom za deset dni. Za Škotsko so značilni moški v krilih (kiltih), dude (škotski nacionalni instrument), tvid (dragocena in ročno tkana tkanina) ter povsod sloveči škotski viski. Bogata zgodovina je prisotna na vsakem koraku. V velikih mestih Edinburg in Glasgow ali na podeželju, ki je posejano z gradovi, cerkvami in katedralami, predzgodovinskimi kamni, kraji: Fort William, Eilean Donan Castle, Fort Augustus, Loch Ness, Inverness, Aberdeen, Dunnottar Castle, Stirling, Falkirk,… na naši poti.

Na Škotsko z avtobusom za deset dni. Za Škotsko so značilni moški v krilih (kiltih), dude (škotski nacionalni instrument), tvid (dragocena in ročno tkana tkanina) ter povsod sloveči škotski viski. Bogata zgodovina je prisotna na vsakem koraku. V velikih mestih Edinburg in Glasgow ali na podeželju, ki je posejano z gradovi, cerkvami in katedralami, predzgodovinskimi kamni, kraji: Fort William, Eilean Donan Castle, Fort Augustus, Loch Ness, Inverness, Aberdeen, Dunnottar Castle,  Stirling, Falkirk,… na naši poti.


 • Program: na Škotsko z avtobusom za deset dni
 • Trajanje, prevoz: 10 dni, avtobus – trajekt
 • Termin potovanja: po želji zaključenih skupin
 • Čas in kraj odhoda: po želji zaključenih skupin

1. dan / Izhodiščni kraj – Calais – Dover

Odhod iz izhodiščnega kraja. Sledi vožnja skozi Avstrijo in Nemčijo mimo Nürnberga, Frankfurta, Kölna in Aachna. Pri slednjem bomo prestopili belgijsko mejo. Nadaljevali pot mimo Liega in Charleroia ter francoskega Lilla do Calaisa, kjer se bomo pozno popoldne vkrcali na trajekt.

Z njim bomo odpluli preko Rokavskega preliva do Belih pečin in mogočne trdnjave Dovra. Večerja na ladji. Nočitev v hotelu.

2. dan / Dover – Liverpool

Po zajtrku nadaljujemo pot mimo južnih londonskih predmestij, Oxforda, Birminghama in Stoka do Liverpoola, kjer bomo sledili stopinjam najuspešnejše glasbene skupine vseh časov »The Beatles«.

Penny Lane ni samo njihova pesem, temveč tudi ulica po kateri sta George Harrison in John Lennon hodila v šolo. Hiša, v kateri je vodja Beatlov preživel mladost in leži ob parku Strawberry Fields, je pod spomeniškim varstvom tako kot ena izmed številnih domačij Paula McCartneya. V sloviti ulici Mathew Street pa stoji novi »Cavern Club«, kjer so legendarni dolgolasi zvezdniki imeli preko 300 nastopov. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. dan / Liverpool – Gretna Green – Glasgow

Zajtrk. Dopoldne se bomo odpeljali do Carlisla in stopili na škotska tla v obmejni vasici Gretna Green, ki je zaslovela s svojimi poročnimi kovačijami. Vanje so zaradi liberalne zakonodaje stoletja bežali zaljubljeni mladoletniki pred zaskrbljenimi starši in se ženili brez njihovega dovoljenja.

Tako je Gretna Green postal simbol ljubezni in cilj parov iz celega sveta ne glede ali so poročeni ali ne. Zato boste lahko, če boste seveda želeli, vsaj neuradno obljubili večno zvestobo svojemu partnerju nad kovaškim nakovalom. Sledila bo vožnja do največjega škotskega mesta, ki se je v zadnjih letih prelevil iz industrijskega središča v urejeno metropolo.

Simboli preobrazbe so Clyde Auditorium, Glasgowski stolp in Znanstveni center, ki so enkratni primerki moderne arhitekture in obenem ponujajo poučno in kulturno razvedrilo. V centru so še starejše dragocenosti kot na primer mogočen rotovž in veličastna katedrala sv. Munga. Glasgow pa je tudi meka nogometašev. Nekoč je imel celo največji evropski stadion, kjer zdaj igra škotska nogometna reprezentanca. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

4. dan / Glasgow – Loch Lomond – Fort William – Skye

Zajtrk. Iz Glasgowa bo naša slikovita pot sprva tekla ob največjem in sila opevanem škotskem jezeru Loch Lomond. Nato bomo v Fort Williamu prispeli do podnožja najvišje britanske gore Ben Nevis in v Invergarryu zavili na cesto otokov. Med njim je najpopularnejši Skye. Ta členoviti otok vam bo poleg romantičnih zalivov in skoraj tisoč metrov visokih špičastih vrhov, razkril še kopico drugih naravnih znamenitosti in pečine Kilt Rock ali pa 50 metrov visoka skalna igla Old Man of Storr, sta le najbolj znana med njimi.

Še posebej s polotoka Trotternish pa lahko pogled sega daleč po otočju Hebridov. Obenem na Skayu ne manjka ostalin tisočletij človeške prisotnosti, med katerimi so najbolj cenjeni sledovi nesrečnega Bonnie Prince Charlia, ki se je po porazu pri Cullodenu zatekel na Skye s pomočjo Flore MacDonald. Njuno zgodbo so ovekovečili pisatelji, pesniki in filmski režiserji. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

5. dan / Skye – Eilean Donan Castle – Fort Augustus – Loch Ness – Inverness

Zajtrk. Po vrnitvi preko mosta na kopno, bomo občudovali otok Skye. Nato bomo obiskali grad Eilean Donan. To je najlepši škotski grad, ki leži na majhnem otočku in je sedež klana MacRae ter je bil kulisa številnim filmom. Sledila bo nepozabna pot pod samotnimi vršaci do Fort Augustusa, kjer enkratna »kaskada« zapornic povezuje kaledonski prekop z jezerom Loch Ness.

Vzdolž njegove zahodne obale bomo med vožnjo in z razglednih točk oprezali za slavno pošastjo »Nessie«. Po prihodu v Inverness, ki je simpatično središče Škotskega višavja pod gradom, kamor je Shakespeare postavil Macbetha, boste preostanek dneva imeli prosto. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

6. dan / Inverness – Culloden – Dufftown – Aberdeen

Zajtrk. Preden zapustimo Inverness bomo obiskali priznano trgovino tartanov in kiltov in tam boste spoznali ter imeli priložnost kupiti škotska krila ali druga karirasta oblačila. Nakar sledi krajša vožnja do najbolj tragičnega prizorišča škotske zgodovine.

Na bojišču pri Cullodenu so leta 1746 Angleži premagali vojsko škotskih klanov pod vodstvom Bonnie Prince Charlia in zapečatili usodo Škotske v okviru Združenega kraljestva. Potem nas bo v dobro voljo spravila cesta viskija in zlasti v Dufftownu, ali njegovi okolici, obisk ene izmed številnih destilarn, kjer boste izvedeli kako nastane škotska nacionalna pijača, ki jo radi pijejo po celem svetu.

Dan bomo zaključili v mestu granita, tako pravijo Aberdeenu, ki spada med najpomembnejša pristanišča ob Severnem morju. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

7. dan / Aberdeen – Dunnottar Castle – Stirling – Falkirk – Edinburgh

Zajtrk. Na začetku današnje etape se boste ustavili pred slikovitimi razvalinami Dunnottar Castla, ki se divje dviguje nad Severnim morjem. Nato bomo preko Dundee-a in Pertha prispeli v Stirling, ki je bil prizorišče pomembnih škotskih zmag nad Angleži.

Na prestižne vojne uspehe spominjata: spomenik škotskemu kralju Robertu the Brucu in nacionalni monument, posvečen Williamu Wallacu, ki ga je Mel Gibson ovekovečil v filmu »Braveheart«. Poleg tega slovi Stirling po enem največjih gradov. Na naslednji škotski ponos bomo naleteli že v sosednjem Falkirku.

Tu so Škoti zaznamovali prehod v tretje tisočletje z unikatnim Falkirkškim kolesom, ki je edino rotacijsko ladijsko dvigalo našega planeta in vezni člen med prekopoma Union in Forth and Clyde Canal. Po prihodu v Edinburgh pa bomo ob večerji dan zaključili s škotskim folklornim programom. Nočitev v hotelu.

8. dan / Roslinska kapela – Edinburgh

Sprva bo po zajtrku na obrobju Edinburgha na vrsti skrivnostna Roslinska kapela, ki je dokončno zaslovela po izdaji Brownove knjižne uspešnice »Da Vincijeva šifra«. Ne glede ali je templjarski zaklad z legendarnim svetim gralom v resnici skrit v njenem vajenčevem stebru ali pod kripto, je kapela v vsakem primeru čudovita gotska mojstrovina kamnosekov, ki so jo bogato okrasili s cvetjem, liki, reliefi in simboli.

V centru nato sledijo osrednje atrakcije škotske prestolnice: Calton Hill, Royal Mile, katedrala St.Giles, hiša Johna Knoxa, novi parlament, rezidenca britanskih monarhov Holyrood House, Arthur’s Seat, stara univerza, George Square in še marsikaj. Največ pozornosti bomo posvetili Edinburškemu gradu, kjer je med drugim shranjena tudi škotska krona in drugi nacionalni simboli ter je prizorišče priznanih prireditev, na primer tradicionalnih parad vojaških orkestrov.

Če bo ostalo kaj prostega časa ali pa vsaj pred zasluženim nočnim počitkom, vam toplo priporočamo sprehod po Princes Streetu, ki spada med najelegantnejše evropske ulice. Večerja in nočitev v hotelu.

9. dan / Edinburgh – Dover

Po zajtrku bomo zapustili Edinburgh in obmejno deželo Borders še Škotsko ter se podali na dolgo pot po severni in vzhodni Angliji. Spremljal nas bo ravninski in nekoliko gričevnat svet in vozili se bomo mimo zanimivih mest.

Tako Newcastle leži ob znamenitem Hadrijanovem obzidju, skozi Darlington je sopihal prvi potniški vlak na svetu, Peterborough in Grantham pa spadata k številnim industrijskim središčem ob avtocesti, ki nas bo zanesla še v bližino univerzitetnega Cambridgea. Potem ko bomo na obrobju Londona prečkali reko Temzo, nas proti večeru izza Canterburya ponovno pričakuje Dover. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

10. dan / Dover – Calais – Bruselj – Izhodiščni kraj

Po zajtrku sledi plovba s trajektom v Calais, od koder se proti domu ne bomo vračali po povsem isti poti, tako da nas bo avtocesta v Belgiji sprva odvedla do Bruggea in Genta ter naprej do Bruslja, kjer bo na vrsti krajši panoramski avtobusni ogled belgijske in evropske prestolnice, na katerem boste med kopico znamenitosti videli Atomium, baziliko Koekelberg, Kraljevo palačo, Sodno palačo in seveda sedeže nekaterih najpomembnejših ustanov Evropske unije.

Nato bomo nadaljevali vožnjo mimo Leuvena in Genka ter v bližini Maastrichta zašli še na Nizozemsko, dokler se ne bomo pri Aachnu ponovno znašli v Nemčiji, kjer bomo pred Kölnom izbrali avtocesto ob Renu in šele za Koblenzom in Mainzom spet prispeli do Frankfurta. Sledila bo nočna vožnja mimo Nürnberga, Regensburga in Passaua ter skozi Avstrijo do izhodiščnega kraja, kamor bomo prispeli v jutru naslednjega dne.


Cena potovanja je odvisna od termina odhoda, kraja odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Cena zajema:

 • prevoz z avtobusom po programu,
 • 7 x polpenzion v hotelih 3*, v dvoposteljnih sobah,
 • 2 x nočitev z zajtrkom v hotelu 3*, v dvoposteljnih sobah,
 • trajektni prevoz na relaciji Calais – Dover – Calais,
 • 1 x večerjo na ladji,
 • 1 x večerjo s folklornim programom,
 • vstopnine po programu,
 • ogled izdelovanja škotskih kiltov,
 • ogled destilarne Whiskey-a,
 • vse oglede zunanjosti po programu,
 • ddv,
 • strokovno vodenje in organizacijo potovanja.

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba ob prijavi,
 • zavarovanje rizika odpovedi, ki znaša 4 do 6 % od zneska potovanja, odvisno od širine paketa kritja.

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Priporočamo, da si uredite dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini pri zavarovalnici Sava ali katerem drugem ponudniku.


Podobni izleti